8 °C Budapest
Long white table and high stools

Egyre kevesebb időt élnek meg a magyar cégek: sokan nem bírják, lehúzzák a rolót

2021. október 13. 11:28

A vártaknak megfelelően a kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon, amely magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz.

A kényszertörlési eljárások szüneteltetésének következtében mintegy 15-20 ezer társas vállalkozás törlése maradt el, melynek jelentős része a következő hónapokban fog véglegesen kikerülni a hazai cégbázisból. Nem kizárt október-november környékére havi 4-5 ezer cég törlése se, és a tetőzés több hónapon keresztül is fennmaradhat. Ezt támasztja alá, hogy az induló kényszertörlési eljárások száma rendkívül meredeken emelkedik. 2021 szeptemberében már 2206 induló kényszertörlési eljárás került közzétételre, és a trend további emelkedést valószínűsít. A most induló eljárások az év utolsó negyedévében fognak cégtörlésként realizálódni, ezzel duzzasztva tovább a cégtörlési hullámot.

A kényszertörlési eljárások mellett az újonnan induló felszámolási eljárások száma is felfele mozdult az ősz hónapjában. Szeptemberben 420 felszámolási eljárás indult, amely messze meghaladja a nyári hónapok értékeit. Összességében nézve azonban a felszámolási eljárások száma még nem számít magasnak, ennél jóval magasabb értékeket láthattunk az elmúlt években. A felszámolási eljárások viszonylag rendezett értéke azért azt jelzi, hogy a koronavírus járvány különböző hullámai után még azért nem kerültek tömegesen bajba a vállalkozások, legalábbis nem hagytak hátra tömegesen tartozásokat. Természetesen a felszámolási érték lehetne alacsonyabb egy egészségesebb cég-struktúrában, de az elmúlt 15-20 év adatait is figyelembe véve, hazai környezetben ez a havi felszámolási arány normálisnak tekinthető.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a végrehajtások is felfele emelkedtek. Szeptember hónapban több mint 5000 társas vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami meghaladja az elmúlt egy év átlagát, és közelít a 2020-as átlagos havi végrehajtási értékekhez. A végrehajtási érték tehát egyelőre nem számít veszélyesen magasnak, és várhatóan az év hátra levő részében sem fog már a korábbi évek tendenciájától jelentősen eltérni.

A cégtörlésekkel párhuzamosan az újonnan induló vállalkozások száma is emelkedett szeptemberben. Egy hónap alatt 3090 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az idei évben átlagosnak számít, de felette van a 2013-2020 közötti időszak értékeinek. A magas cégalapítási értékek és a magas cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek, azaz a vállalkozások cserélődési sebessége nagyon magas, a társaságok átlagos alapításkori várható élettartama pedig csökken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagyobb iparágakat tekintve igen erős a fluktuáció az építőiparban, a pénzügyi szektorban és az info-kommunikációs szektorban, míg alacsony fluktuációval rendelkezik a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, vagy éppen az energetikai szektor. Érdekes módon szeptemberben a vendéglátó szektor csak középmezőnyben végzett, pedig ez az ágazat is hagyományosan magas fluktuációval rendelkezik, és az elmúlt években sokszor szerepelt az építőipar mögött második helyen e tekintetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem