12 °C Budapest
Magyarország itt is brutálisan le van maradva: rengeteg bevételtől esnek el a cégek ennek hiányában

Magyarország itt is brutálisan le van maradva: rengeteg bevételtől esnek el a cégek ennek hiányában

2021. szeptember 9. 19:33

Csak erős szellemi tulajdon védelemmel lehet erős az ország, az oltalom használata jelentősen hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez - mondta Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke a hivatal és a Világgazdaság közös konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pomázi Gyula a Szellemi alkotások tudatos védelme címmel megrendezett tanácskozáson kiemelte: az ötletből lesz az üzleti érték. Mindig a legmodernebb eszközök és márkák oltalmazása jelentette a legnagyobb feladatot az intézmény 125 éves történetében. A magyar kreativitásnak jelentős múltja van - húzta alá.

Egy oltalom használata 10 százalékos növekedési többletet jelent, az oltalmak együttes használata pedig akár 30 százalékkal is növelheti a cégek gazdasági növekedési esélyeit - fejtette ki, hozzátéve: ez utóbbiban kell gondolkodni. 

A magyar oltalmak száma a kkv-kra vetítve alig haladja meg a 3 százalékot, szemben az uniós átlag 8,8 százalékával.

Kína 60 ezer nemzetközi szabadalmi bejelentést tett, ebben az örök első lett, megelőzve az Egyesült Államokat. Magyarország 248 nemzetközi szabadalmi bejelentéssel rendelkezik, ami növekedés a 2019-es 215-höz képest. A nemzetközi piacra lépés fontos feltétele az oltalom biztosítása. Megjegyezte: a befektetők számára vonzóbbak az oltalmakkal rendelkező vállalkozások, az oltalom monopoljogot teremt, véd a hamisítás ellen. A fejlesztésekkel foglalkozó cégek 10 millió forintonként 1 millió forintot spórolhatnak a k+f minősítésekkel megszerezhető adókedvezményekkel a társasági adónál - mutatott rá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltalmazást segítő támogatások széles köre elérhető a cégeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szellemi értékek hasznosulását szolgáló intézményrendszert építenek ki. Az innovációs ökoszisztéma építésének kiemelt színterei lettek a tudományos és innovációs parkok, az egyetemi innovációs ökoszisztéma, a kompetencia központok, vagy a nemzeti laboratóriumok, mindenütt a hazai tudásvagyon hasznosulását helyezik előtérbe. Az egyes színtereken különféle felhívások, pályázatok állnak rendelkezésre - sorolta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03