construction site of an new built house

Kártérítést kaphatnak az építőanyag drágulás áldozatai: építtetők, új lakást vásárlók bizakodhatnak

2021. július 5. 12:32

Két teljesen különböző félévet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca, a múlt év második felében alig változtak az átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon, 2021 első hat hónapjában viszont drasztikusan emelkedtek - részben az építőanyag-árak növekedése miatt. A GVH bejelentette, hogy kivizsgálja történt-e kartellezés az építőanyag-kereskedelemben. Ha a hatóság megállapítana egy esetleges összefonódást, akkor az építtetők vagy új építésű ingatlanvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének.

Az idén elszabadultak az új lakóingatlanoknál az árak, részben az építőanyagok drágulása miatt és az élénkülő keresletnek köszönhetően. Az építőanyag drágulás miatt a GVH már vizsgálódik, és egy esetleges kartell-megállapítást követően, az építtetők vagy lakásvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének. - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely több mint 8 ezer hirdetés adatai alapján azt is megvizsgálta, hogy a múlt év második felében és az idei első félévben mennyivel emelkedett az az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Egy év, teljesen más félévekkel

“A koronavírus-járvány előtt az új lakások árának emelkedésében a kereslet, a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont utóbbiak extrém drágulása miatt két teljesen különböző félévet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

Budapesten például múlt év második felében - júniustól az év végéig kevesebb mint 10 ezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, januártól július elejéig viszony több mint 60 ezer forinttal. Ez pedig egy 100 négyzetméteres lakás vagy ház esetében hat hónap alatt 6 millió forintos áremelkedésnek felel meg. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt.

Kártérítést is kaphatnak?

Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy Budapesten tavaly júniusban az új lakóingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 854 ezer forint volt, ez december végén 861 ezer forintra, mindössze 1 százalékkal nőtt. Az idén júniusi 923 ezer forintos négyzetméterár viszont 7 százalékos drágulást jelent hat hónap alatt. A fővároson kívüli piacon még látványosabb a különbség. A múlt év második felében az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyeken - részben az összetételhatás miatt - 2,4 százalékkal 536 ezer forintra mérséklődött, miközben az idei első félévben több mint 12 százalékkal 600 ezer forint fölé emelkedett.

Érdekes helyzetet teremthet a piacon, ha esetleges bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében. “Szigorúan elméleti síkon ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek” - mondta Dr. Tolnay Mihály, a portál jogi szakértője.

Egy ilyen helyzetben mindig egyedi mérlegelés kérdése, hogy ki jogosult kártérítést igényelni. Azok például, akik generálkivitelezőtől vettek ingatlant nehezebb helyzetben lehetnek azokhoz képest, mint akik saját maguk vásárolták meg az építkezéshez szükséges építőanyagot. Az egyösszegű generálkivitelezői számlák befogadóinak sokkal nehezebb igazolniuk, hogy a kartell miatt feltételezhetően magasabb anyagár miként okozott vételárnövekedést szemben azzal az építtetővel, akinek az ingatlan építésének költségeiről minden egyes számla a rendelkezésére áll. Dr. Tolnay Mihály hozzátette, egyelőre tehát pusztán elméleti lehetőségről van szó, mert minden a Gazdasági Versenyhivatal esetleges vizsgálatainak eredményétől függ.

A GVH még június közepén közölte, hogy a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálócsoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. Emellett igazi ritkaságnak számít, hogy egy szektorban történt kartellezés után kártérítést fizessenek a cégek, de nem is példa nélküli.

Még 2016-ban az Európai Bizottság kartellezésért elmarasztalt több kamiongyártót, akik összehangolták az árazásukat. Az uniós szervezet döntése után a fuvarozók kártérítési igénnyel fordultak a gyártókhoz, a perek még most is folyamatban vannak. Balogh László még azt is elmondta, hogy

amennyiben az építőanyag-drágulás nem csak átmeneti, hanem tartós lesz, akkor mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16