28 °C Budapest
Így próbálnak kibújni a vállalkozások a kötelező online számlázás alól

Így próbálnak kibújni a vállalkozások a kötelező online számlázás alól

2018. december 5. 10:30

Öt hónapja vetették be a gazdaság kifehérítését célzó kormányzati csodafegyvert, az online számlázást, amely előírja, hogy a vállalkozásoknak minden 100 ezer forint fölötti áfatartalmú számlát be kell küldenie a NAV-nak. A legtöbb ügyféllel rendelkező számlázóprogram felhasználóinak azonban azóta csak 60 százaléka kötötte össze számlázóját a NAV-val. Utánajártunk, hogy mi a helyzet a többiekkel, és mik a tapasztalatok a rendszer bevezetése óta.

Az online számlázást idén júliustól vezette be a kormányzat, melynek lényege, hogy a vállalkozásoknak minden olyan számlát, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, be kell küldeniük a NAV-hoz. Az intézkedés a kormányzat reményei szerint a gazdaság fehérítésére lesz alkalmas, de a vállalkozások adminisztrációs terheit is csökkentheti, hiszen sok számlatömbös vállalkozót terelhet a többé- kevésbé automatizált digitális megoldások felé. Mert bár az intézkedés nem tiltja a papíralapú számlázást, azonban jelentősen megbonyolítja azt.

Az eNet kutatása szerint a július elsejei határidő előtt a vállalkozások durván fele használt valamilyen számlázó programot, ezek közül azonban nem mindegyik felelt meg a hatóság által támasztott kritériumoknak. A kutatás számba veszi a legnépszerűbb számlázóprogramokat is, és hogy hány felhasználóval rendelkeznek, bár ez a kötelező adatszolgáltatás bevezetése óta valószínűleg jelentősen megugrott. A piacvezető Számlázz.hu-nak például akkor közel 80 ezer ügyfele volt, ami mára elérte a 105 ezret.

Azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnőtt a szolgáltatásunkat használó vállalkozások száma június-júliusban, mert nagyon sok magyar vállalkozás felismerte, hogy ez a jogszabály vonatkozik rá, neki ezzel tennie kell valamit, és elkezdett használni egy korszerű, internetalapú szoftvert, aminek van teljesen ingyenes csomagja is

- mondta a Pénzcentrumnak Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Kétféle számlázó közül választhattak

Két típusú számlázóprogram van forgalomban, az egyik felhőalapú, amely olyan, mint a Gmail, a Google levelezőprogramja: a szoftver használatához eleve internetkapcsolatra van szükség. A másik típust telepíteni kell a vállalkozónak a saját számítógépére és internetkapcsolat nélkül is működik, vagyis akkor is ki lehet vele bocsátani számlát, ha a net éppen vacakol. Ez azonban nem mindig előny:

"Egy beküldésre kötelezett számla esetében ugyanis ilyenkor meghiúsul a NAV felé történő adatszolgáltatás és külön tortúra vár a vállalkozóra. A megfelelő űrlapon az online számlarendszerben jelezni kell a NAV felé, hogy történt számlakibocsátás, de műszaki hiba miatt 24 órán belül nem történt meg annak továbbítása az adóhatósághoz. Ráadásul ezt a nyilatkozatot 24 óránként meg kell ismételni addig, amíg a probléma el nem hárult" - mondta Stygár, és hozzátette, hogy ez nem fordulhat elő egy felhőalapú számlázó esetében, hiszen, ha ott nincs internetkapcsolat, akkor a számlakibocsátás is meghiúsul. Tehát sokkal könnyebben tudja biztosítani a jogszabályi megfelelőséget egy online számlázó, mint egy asztali, telepítős számlázó.

Stygár László


A Számlázz.hu 105 ezer ügyfelének 60 százaléka kötötte össze számlázóprogramját a NAV rendszerével. Fontos megjegyezni, hogy az összekötést csak a vállalkozó vagy a könyvelője tudja megtenni, mert ehhez be kell jelentkezni az Ügyfélkapun keresztül a NAV online számlarendszerébe, vagyis a számlázószoftverek gyártói nem tudnak operatívan segíteni abban, hogy a fiók össze legyen kötve a NAV rendszerével. "Azonban miután az összekötés megtörtént, minden automatikusan zajlik a motorháztető alatt: a szoftver elemzi a számlák adatit és amennyiben szükséges, továbbítja a NAV rendszerébe" - tette hozzá Stygár.

De mi van azokkal, akik nem kötötték be számlázójukat a NAV-hoz?

Ha valaki eddig nem kötötte össze számlázórendszerét a NAV-val, az Stygár szerint két dolgot jelenthet. Vagy alanyi adómentes a vállalkozó, vagyis rá nem vonatkozik a jogszabály, mert az általa kibocsátott számláknak nincs áfatartalmuk. A másik eset, ha a vállalkozó kizárólag magánszemélyek felé értékesít, ugyanis a jogszabály azt írja elő, hogy akkor kell elküldeni a számlát a NAV rendszerébe, ha az áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, és a vevő magyar adóalany.

Azonban, ha a vásárló magánszemély, vagyis nincs adószáma, ez a kötelezettség nem áll fönn. Tehát ha például valaki vásárol egy autót egy szalonban, hiába messze 100 ezer forint felett van az áfatartalom, azt a számlát nem kell beküldeni.

De előfordulhat az is, hogy egy üzleti vállalkozás soha nem bocsát ki 100 ezer forint feletti áfatartalmú számlát. A jogszabály ugyanis lehetőséget biztosít, hogy valaki olyan számlázószoftverrel számlázzon, amely nem képes arra, hogy a számlát beküldje a NAV rendszerébe.

Ahogyan az online pénztárgépek esetében a jogszabály megtiltotta, hogy olyan pénztárgépet használjon a vállalkozás, amely nem online, a számlázóprogramokkal kapcsolatban ezt nem határozták meg. Legálisan használható olyan szoftver, amelyik nem képes adatkapcsolatra a NAV-val, viszont azzal nem szabad olyan számlát kibocsátani, amely a jogszabályok alapján beküldendő lenne a NAV részére

- mondta Stygár.

A piacon valószínűleg jó pár olyan számlázószoftver van jelenleg is, amelyik technikailag nem volt képes megugrani, hogy összekössék a NAV rendszerével. "Például egy cipőboltban a kisértékű vásárlások miatt nyugodtan lehet olyan szoftverrel számlázni, amely nincs összekötve a NAV rendszerével. De van olyan vállalkozó ismerősöm, aki egy műhelyt üzemeltet, a szoftvert ott sem készítették fel az adatszolgáltatásra, inkább heti szinten korlátozzák a kiadható mennyiséget, például azt mondják, hogy ebből a termékből nem tudunk 20-at adni, csak nyolcat. Más kérdés, hogy ez üzletileg mennyire előremutató" - tette hozzá a szakértő.

Csak látszólag egyszerű

A kötelező adatszolgáltatás fő ökölszabálya, hogy azokat a számlákat kell beküldeni, amelyeknek az áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot. Azonban a Számlázz.hu szakértője felhívta a figyelmet, hogy valójában a jogszabály nem számlákról beszél, hanem gazdasági eseményekről, azaz vásárlásokról.


Ez azt jelenti, hogy ha a vásárlás teljes értékének az áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, de ezt két részletben fizeti ki a vevő, mert mondjuk előleget adott a termékre, akkor két végszámla lesz kibocsátva, és egyiknek az áfatartalma sem haladja meg a 100 ezer forintot. A második számlát mégis be kell küldeni, mert a jogszabály azt mondja, hogy nem a számlákat kell önmagukban vizsgálni, hanem azt a gazdasági eseményt, amivel kapcsolatban a számlakibocsátás történik. Ha pedig az adott gazdasági eseménnyel kapcsolatban kibocsátott számlák áfatartalma eléri a 100 ezer forintot, onnantól az eseménnyel kapcsolatos minden számlát be kell küldeni annak áfatartalmától függetlenül.

Ez azért fontos, mert a folyamat közel sem minden esetben automatizált, például a NAV saját számlázójánál sem. A jogszabályba bekerült, hogy a NAV is fejlesszen le egy számlázószoftvert, és ennek a hatóság eleget is tett. "Az más kérdés, hogy ez közel sem olyan felhasználóbarát, mint sok más piaci szolgáltató megoldása. Például a számlát nem automatikusan továbbítja, hanem a vállalkozónak kell észlelnie, hogy az áfa magasabb, mint 100 ezer forint, és külön kattintania a küldés gombra. A Számlázz.hu megalkotásánál ezzel szemben pont az volt a cél, hogy ezeket a felesleges adminisztrációs terheket levegyük a vállalkozók válláról" - mondta Stygár.

Az online számlarendelet a kézi számlatömbbel számlázókra is vonatkozik, nekik be kell jelentkezniük a NAV online rendszerébe, és be kell pötyögniük az érintett számlák adatait. Ezzel a kézi számlatömb használata tényleg megkérdőjeleződik, kivéve talán azokat a helyeket, ahol egyáltalán nincs internet.

A cikk megjelenését a Számlázz.hu támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább a kata után? (x)

Több adózási formát is választhat, aki szeptembertől már nem jogosult a katá-ra, emellett az OTP Banknál az egyéni vállalkozók kedvezménnyel nyithatnak számlát.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43