14 °C Budapest
Ebbe bukik bele a legtöbb magyar családi vállalkozás

Ebbe bukik bele a legtöbb magyar családi vállalkozás

2016. május 10. 11:02

A Magyarországon működő vállalkozások döntő része a kisvállalkozások közé tartozik. Közülük sokan küszködnek nehézségekkel, a vállalkozásoknak az ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközeit lecserélni. A legtöbben pénzhiányra vagy a hosszú megtérülési időre panaszkodnak, pedig ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására.

A kkv szektor jelentős szerepet tölt be Magyarországon munkahelyteremtésben, foglalkoztatottságban. A KSH adatai szerint a legfeljebb 249 főt foglalkoztató regisztrált társas vállalkozások száma 500 ezer felé rúgott 2016 márciusában. Ezeknek a vállalkozásoknak a döntő többsége valamilyen szolgáltatást végez, ezzel szemben a nagyobb cégek inkább ipari tevékenységekkel foglalkoznak.

Mivel foglalkoznak a kisvállalkozások?

A kis- és középvállalkozásoknak valamivel több, mint egyötödük a kereskedelem, gépjárműjavítás, 17 százalékuk szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekkel foglalkozik. Emellett még az iparnak valamint építőipar van hangsúlyos szerepe, a szervezetek együttesen 17 százaléka tartozik ezekbe az ágazatokba - világít rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a kis- és középvállalkozások jellemzői c. legfrissebb kiadványa.

Az előbb említett területeken kívül még három területen működött országosan 30 ezernél is több vállalkozás az:

  • adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben,
  • az információ, kommunikációban,
  • a szálláshely- szolgáltatás, vendéglátásban.

Milyen eszközökkel dolgoznak ezek a cégek?

A CIB Bank kutatása szerint a legfontosabb eszközök a vállalatok számára a mobiltelefonok, a számítógépek és a szoftverek. Ezeket követik az egyéb gépek és berendezések. A nagyobb cégeknél pedig általában már az autó is fontos szerepet tölt be a cég eszközei között.

Míg a kisebb vállalkozásokra az a jellemző, hogy az általuk használt eszközök részben magántulajdonban vannak, addig a nagyobb cégeknél jobban különválik a céges és magántulajdon.

A kisebb bevételű cégeknél inkább az a jellemző, hogy az alkalmazottak a saját telefonjaikat és a saját autójukat használják. Míg, ahogy növekedik a cég egyre több eszközt is biztosít, amit a dolgozók magáncélra is használnak.

Milyen gyakran kellene ezeket cserélni?

Azt, hogy egy-egy eszköz pontosan milyen hosszú ideig tudja szolgálni a cég érdekeit, az nagyban függ attól, hogy mennyire van igénybe véve például egy adott számítógép vagy nyomtató. Ezeknek a cseréje azonban nem olcsó mulatság, egy jobb gép akár több százezer forintba is kerülhet, és lehet, hogy a vállalkozásnak ebből esetleg egyszerre többet is be kell szereznie. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy már egy-egy csere is jó befektetés lehet, hiszen akár sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés az új eszközökkel.

A kutatás eredményei szerint:

a kisvállalkozások 44 százaléka tudja lecserélni az eszközeit kellő gyakorisággal és ezt kétharmaduk esetében a pénzhiány és a hosszú megtérülési idő nehezíti.

A felmérés arra is rávilágított, hogy azoknak a vállalkozásoknak a kétharmada, amelyek 300 millió forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, azoknak nem okoz gondot az eszközcsere, mert azokat ideális gyakorisággal tudják cserélni. Míg a 300 millió forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközöket lecserélni. 37 százaléknak pedig csak a legszűkösebb cserékre futja.

Érdemes figyelni a pályázatokat

Ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására. Hazánkban például az idei évben is több pályázati lehetőség nyílik a vállalkozások számára. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében idén például az alábbi pályázatokra is jelentkezhetünk:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Munkahelyteremtő beruházás támogatása
  • Kapacitásbővítő beruházások támogatása kombinált hiteltermék keretében
  • Piaci megjelenések támogatása

A pályázatok mellett persze akad más alternatíva is a beruházások megvalósításához. Ne felejtsük el, hogy már több bank is kínál a vállalkozások számára kedvező hiteleket, amelyek kellő utánajárással és tudatos pénzügyi tervezéssel akár hamar meg is térülhetnek.

A legtöbben azonban annyira félnek a kockázatoktól, hogy egyáltalán nem mernek eladósodni, ezért nincs is esélyük a fejlődésre. Egyes felmérések például azt mutatják, hogy:

ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások töredékének van valamilyen hitele - legyen szó például folyószámlahitelről, egy komolyabb beruházási hitelről, vagy egy hosszú távú versenyképességet is biztosító konstrukcióról.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

További cikkeket a témában az alábbi linkeken találsz:

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20