23 °C Budapest
Ebbe bukik bele a legtöbb magyar családi vállalkozás

Ebbe bukik bele a legtöbb magyar családi vállalkozás

2016. május 10. 11:02

A Magyarországon működő vállalkozások döntő része a kisvállalkozások közé tartozik. Közülük sokan küszködnek nehézségekkel, a vállalkozásoknak az ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközeit lecserélni. A legtöbben pénzhiányra vagy a hosszú megtérülési időre panaszkodnak, pedig ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására.

A kkv szektor jelentős szerepet tölt be Magyarországon munkahelyteremtésben, foglalkoztatottságban. A KSH adatai szerint a legfeljebb 249 főt foglalkoztató regisztrált társas vállalkozások száma 500 ezer felé rúgott 2016 márciusában. Ezeknek a vállalkozásoknak a döntő többsége valamilyen szolgáltatást végez, ezzel szemben a nagyobb cégek inkább ipari tevékenységekkel foglalkoznak.

Mivel foglalkoznak a kisvállalkozások?

A kis- és középvállalkozásoknak valamivel több, mint egyötödük a kereskedelem, gépjárműjavítás, 17 százalékuk szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekkel foglalkozik. Emellett még az iparnak valamint építőipar van hangsúlyos szerepe, a szervezetek együttesen 17 százaléka tartozik ezekbe az ágazatokba - világít rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a kis- és középvállalkozások jellemzői c. legfrissebb kiadványa.

Az előbb említett területeken kívül még három területen működött országosan 30 ezernél is több vállalkozás az:

  • adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben,
  • az információ, kommunikációban,
  • a szálláshely- szolgáltatás, vendéglátásban.

Milyen eszközökkel dolgoznak ezek a cégek?

A CIB Bank kutatása szerint a legfontosabb eszközök a vállalatok számára a mobiltelefonok, a számítógépek és a szoftverek. Ezeket követik az egyéb gépek és berendezések. A nagyobb cégeknél pedig általában már az autó is fontos szerepet tölt be a cég eszközei között.

Míg a kisebb vállalkozásokra az a jellemző, hogy az általuk használt eszközök részben magántulajdonban vannak, addig a nagyobb cégeknél jobban különválik a céges és magántulajdon.

A kisebb bevételű cégeknél inkább az a jellemző, hogy az alkalmazottak a saját telefonjaikat és a saját autójukat használják. Míg, ahogy növekedik a cég egyre több eszközt is biztosít, amit a dolgozók magáncélra is használnak.

Milyen gyakran kellene ezeket cserélni?

Azt, hogy egy-egy eszköz pontosan milyen hosszú ideig tudja szolgálni a cég érdekeit, az nagyban függ attól, hogy mennyire van igénybe véve például egy adott számítógép vagy nyomtató. Ezeknek a cseréje azonban nem olcsó mulatság, egy jobb gép akár több százezer forintba is kerülhet, és lehet, hogy a vállalkozásnak ebből esetleg egyszerre többet is be kell szereznie. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy már egy-egy csere is jó befektetés lehet, hiszen akár sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés az új eszközökkel.

A kutatás eredményei szerint:

a kisvállalkozások 44 százaléka tudja lecserélni az eszközeit kellő gyakorisággal és ezt kétharmaduk esetében a pénzhiány és a hosszú megtérülési idő nehezíti.

A felmérés arra is rávilágított, hogy azoknak a vállalkozásoknak a kétharmada, amelyek 300 millió forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, azoknak nem okoz gondot az eszközcsere, mert azokat ideális gyakorisággal tudják cserélni. Míg a 300 millió forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások ötöde egyáltalán nem tudja az elhasználódott tönkrement eszközöket lecserélni. 37 százaléknak pedig csak a legszűkösebb cserékre futja.

Érdemes figyelni a pályázatokat

Ma már számos kedvező lehetőség nyílik a kisvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldására. Hazánkban például az idei évben is több pályázati lehetőség nyílik a vállalkozások számára. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében idén például az alábbi pályázatokra is jelentkezhetünk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Munkahelyteremtő beruházás támogatása
  • Kapacitásbővítő beruházások támogatása kombinált hiteltermék keretében
  • Piaci megjelenések támogatása

A pályázatok mellett persze akad más alternatíva is a beruházások megvalósításához. Ne felejtsük el, hogy már több bank is kínál a vállalkozások számára kedvező hiteleket, amelyek kellő utánajárással és tudatos pénzügyi tervezéssel akár hamar meg is térülhetnek.

A legtöbben azonban annyira félnek a kockázatoktól, hogy egyáltalán nem mernek eladósodni, ezért nincs is esélyük a fejlődésre. Egyes felmérések például azt mutatják, hogy:

ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások töredékének van valamilyen hitele - legyen szó például folyószámlahitelről, egy komolyabb beruházási hitelről, vagy egy hosszú távú versenyképességet is biztosító konstrukcióról.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

További cikkeket a témában az alábbi linkeken találsz:

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?