7 °C Budapest

Tényleg emiatt fáj a magyar vállalkozók feje?

2016. május 5. 05:30

A kisvállalkozások sokszor bajban vannak, ha hitelre van szükségük, a felvehető kölcsönöknek ugyanis több típusa is van. Ahhoz viszont, hogy a legmegfelelőbb típusok közül tudjunk válogatni, először meg kell határozni a hitel célját, a futamidőt és át kell gondolni rendelkezésre álló biztosítékokat is. Persze a költségekkel sem árt tisztában lenni, ha ugyanis rosszul használjuk fel a kölcsönt, vagy nem a nekünk megfelelőt választjuk, akkor könnyedén ráfázhatunk. Emiatt nem lesz hatékony a hitel felhasználása, esetleg indokolatlan plusz költségekkel terheljük a vállalkozásunkat.

A kisvállalkozásoknak gyakran hitelre van szükségük ahhoz, hogy a likviditásukat fenntartsák, készleteiket a megfelelő szinten tartsák, vagy kisebb beruházásokba kezdjenek, mint például gépjármű vagy egyéb eszközvásárlása, cseréje.

Kinek, melyik hitel jó?

Folyószámlahitel

A folyószámlahitelek egészen alacsony hitelösszegtől elérhetők, a visszafizetett összegek újra igénybe vehetők és szabad felhasználásúak, vagyis a vállalkozás napi likviditását segítik. Ez azt jelenti, hogy a cég folyószámláján a hitelkeret összegéig mínuszba is mehet, amennyiben erre szükség van, így adott esetben a beszerzéseket, vagy szükséges kifizetéseket nem kell elnapolni, hanem a szükséges fedezet beérkezése előtt kifizethetjük a számlákat. Ezek a hitelek alapvetően egy éves futamidejűek, de megújíthatóak.

Forgóeszközhitel

Míg a folyószámlahitel kifejezetten a váratlan kiadásoknál, illetve eseti, kisebb vásárlásoknál lehet jó megoldás, addig a forgóeszközhitel kifejezetten beszerzéseknél jöhet jól. Segítségükkel nagyobb méretű beszerzéseket bonyolíthatunk le, melyet ütemezetten fizethetünk vissza. A forgóeszköz hitelek általában egy és három év közötti futamidejű megállapodások szoktak lenni.

Beruházási hitel

A kisvállalati hitelek harmadik fő típusa a beruházási hitel. Míg a két korábban bemutatott hitel szabad felhasználásúak, addig a beruházásra nyújtott termékek meghatározott hitelcélra vonatkoznak. A kisvállalkozások jellemzően telephely vásárlásra (cserére, bővítésre, felújításra stb.) vagy esetleg gépjárművásárlásra használják fel. Persze a beruházások függhetnek például az adott tevékenységtől is, így egy pékségnél egy új kemence beüzemelésére is fordíthatók a beruházási hitelek. Ezek a termékek jellemzően egy évnél hosszabb futamidejűek.

Mire figyeljünk, amikor vállalati hitelt veszünk fel?

A vállalati kölcsönök széles palettájáról válogathatunk, amikor a bankhoz fordulunk. Emiatt érdemes először eldönteni, hogy mire szeretnénk felhasználni a felvett hitelt. Alapvetően a fenti három cél közül válogathatunk ilyenkor, a hitelcél után ki kell választani, hogy melyik hiteltípust szeretnénk felvenni.

A bankok ugyanis mindegyik hitelcélhoz több terméket is ajánlanak, ezek között a futamidő, a felvehető összeg és a kamatozás függvényében dönthetünk.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy ha export árbevétele van vállalkozásunknak, akkor deviza alapú hitel felvételére is van lehetőség az árfolyam kockázat csökkentése miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen költségekkel számoljunk?

A bank kiválasztásakor fontos arra figyelni, hogy a hitelnek milyen költségei vannak. A legfontosabb költségelem nyilvánvalóan a kamat.

A hitelkeretekre jellemző felszámolt díj a rendelkezésre tartási jutalék. Ennek lényege, hogy amíg a bank fenntartja a hitelkeretet, addig ezután néhány százalékos (bankonként eltérő mértékű) jutalékot kell fizetnünk. Ha a hitelt felhasználjuk, akkor már ezt nem kell kifizetni, viszont ekkortól a kamat kerül felszámításra.

Ezen kívül egyéb hitelezéshez köthető díj felmerülhet (folyósítási jutalék, számlanyitási díj stb.). Ahhoz, hogy az ajánlatok között különbséget tudjunk tenni, érdemes legalább két-három bank ajánlatát kikérni.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm