A magyar vállalkozó titkai: családi kasszától a milliárdokig

A magyar vállalkozó titkai: családi kasszától a milliárdokig

2016. május 9. 05:15

Bár a magyar vállalkozói szektor nagy részét, mintegy 95 százalékát a néhányfős kisvállalatok teszik ki, keveset tudunk róluk. Amellett, hogy lehetnek családiasak vagy cégszerűek, van még hét kategória, ami alapján érdemes őket megkülönböztetni. Milyenek a magyar kisvállalatok, és melyik típusba tartozik a te vállalkozásod?

A magyar cégek száma az utóbbi időben évről évre csökken, mert több a megszűnés, mint a cégalapítás. A fogyatkozás főként a kis létszámmal, és egyéni vállalkozás formájában működő szervezeteket érinti. Magyarországon körülbelül 527 552 vállalkozás működik a Bisnode céginformációs adatbázisa szerint, aminek a 95 százaléka tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozás.

Bár az átlagos magyar kkv-k jellemzően kevés alkalmazottal dolgoznak, a magas darabszám miatt mégis jelentős a foglalkoztatási hatásuk.

De mit érdemes még tudni róluk?

A tíz főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások között a leggyakoribb, hogy a cég csak egy vagy két főt foglalkoztat. A foglalkoztatottak számán kívül még az alapján érdemes csoportosítani őket, hogy családi vállalkozásként vagy cégszerűen működnek. Előbbinél a háztartás és a vállalkozás gazdálkodása átfedésben van, míg a cégszerű vállalkozás teljesen elkülönül a háztartástól, valódi vállalkozásként működik.

Ez a megkülönböztetés nagyon fontos, mert nemcsak a gazdálkodásukat, hanem a működésüket, a pénzügyekhez és a bankokhoz való viszonyukat is meghatározza.

A legkisebb vállalkozásokra például jellemző, hogy a vállalati tevékenységhez használt eszközök részben magántulajdonban vannak, míg a nagyobbaknál sokkal inkább különválik a céges és magántulajdon.

A CIB Bank idei kutatásában megvizsgálta, hogy milyen további alcsoportokra lehet osztani az egészen kis létszámú, néhány fős vállalkozásokat árbevételük, jövőbeli kilátásaik megítélése alapján.

Ez a 7 típusú kisvállalat van most Magyarországon

  • Egyszemélyes: Rengeteg olyan egyszemélyes kis cég van hazánkban, amit a tulajdonos egymaga vezet, miközben besegít néhány családtag − alkalmanként, időszakosan vagy akár teljes állásban. Ezeknél általában egy kasszán van a háztartás és vállalkozás, a fő cél pedig a család megélhetésének biztosítása, így nem prioritás a cég fejlesztése vagy növelése. Ma Magyarországon 10-ből 2 kisvállalkozás ilyen formában működik.
  • Építkező: A vállalat és háztartás gazdálkodása itt is teljesen egybefolyik, de több jel mutat a valódi vállalkozássá válás irányába. A tulajdonos például beruházásokat, fejlesztéseket tervez és hajt végre, hosszabb távon gondolkozik.
  • Induló: Ezek azok a vállalkozások, melyeket az utóbbi két évben alapítottak. Működése cégszerű, gazdálkodása elkülönül a háztartástól, fontos cél a fejlődés, amihez a csapat kisebb beruházásokat tervez, és pályázati forrásokat, hiteleket igényel. Vezetői általában a fiatalabb korosztályhoz tartoznak.
  • Felfutó: Az indulóhoz hasonlóan ez sem családi vállalkozásként, hanem cégszerűen működik, de már a kezdeti felfutás szakaszában van. Ez abból látszik, hogy létszáma és árbevétele növekvőben van, nyereséges a működése és egészséges optimizmus jellemzi a kilátásait.
  • Prosperáló: Ezek más néven a boldoguló, megállapodott vállalatok, stabil, üzemszerű működéssel, stagnáló vagy növekvő létszámmal, nyereséges vagy nullszaldós mérleggel. Fontos jellemző még, hogy teljesen elkülönül az eszközök vállalati és magánhasználata, amelyeket kellő gyakorisággal cserélnek. Szerencsére ezek a vállalkozások vannak a legtöbben itthon, 10-ből hozzávetőlegesen 3 kisvállalkozás mutat ilyen jegyeket.
  • Stagnáló: Ezek az evickélő vállalkozások, stagnáló vagy enyhén ingadozó létszámmal és jövedelmezőséggel. A stabil gazdasági helyzetet komoly erőfeszítések árán tartják fent, mert többféle problémával küszködnek (adók mértéke, gazdasági környezet bizonytalansága), forráshiány miatt pedig nem tudják kellő időben lecserélni az eszközöket, és nem terveznek nagyobb beruházást, fejlesztést sem a következő évre. 
  • Hanyatló: Ezek a veszélyben lévő vállalkozások, amelyeknek súlyos pénzügyi nehézségeik miatt kérdéses a jövőjük. A vállalat veszteséges, létszáma és árbevétele csökkenő. Kisebb fejlesztést vagy beruházást sem terveznek a következő évre, mert a kilátásaikat borúsan ítélik meg.

Kik vannak a legtöbben?

A CIB Bank felmérésének eredményei szerint az egyszemélyes vállalkozások (22%) és a prosperáló, stabil vállalatok (29%) aránya a legmagasabb: csak ez a két kategória haladja meg a 20 százalékot.

Mivel Budapestet felemelkedő startup-központként is szokás emlegetni, az az érzésünk támadhat, hogy tele vagyunk frissen induló vállalkozásokkal, de a megkérdezettek csupán 8 százaléka tartozik ebbe a szegmensbe.

Tíz százalék feletti arányt tesznek még ki a stagnáló vállalkozások (15%) és a veszélyben lévő, hanyatló vállalkozások (13%). Mivel a kisméretű hazai cégeknél nagy a megszűnési ráta, nem meglepő ez az adat, és várhatóan a közeljövőben részben az ebbe a szegmensbe eső vállalatok fogják gyarapítani a cégmegszűnési rátát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztatóbb információ, hogy a megkérdezettek kétharmada legalább kismértékben nyereséges. A növekedési kilátásokkal kapcsolatban különösen vonzó forrástermelési lehetőségnek tartják a pályázati forrásokat, illetve banki hiteleket is igénybe vesznek a fejlesztésekhez.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

További cikkeket a témában az alábbi linkeken találsz:


 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?