15 °C Budapest

Sokan nem tudják, pedig így is lehet dolgozni Magyarországon

2015. december 8. 05:50

Nyugaton egyre nagyobb divatja van a távmunkának, hiszen amellett, hogy a dolgozóknak is kényelmes, a tulajdonosoknak is gyakran megéri. A munka hatékonyságának növeléséhez, illetve a költségek csökkentéshez azonban elengedhetetlen a megbízható és fejlett informatikai rendszer.

Már itthon is egyre többen vannak, akik szívesen élnének a távmunka adta lehetőségekkel. Bár eddig ez kevesek kiváltsága volt, az egyre korszerűbb IT-megoldásoknak köszönhetően a jövőben valószínűleg jóval több munkavállaló fog majd munkahelyétől távolról dolgozni.

Bár a Profession.hu tavalyi felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka szívesen dolgozna otthonról, távmunkában, erre eddig csak 12 százalékuknak volt lehetősége. Sok munkáltató ugyanis tart attól, hogy a távmunkával csökken a munkavállalók feletti ellenőrzés lehetősége, illetve az adatok biztonsága miatt is aggódnak.

Az eredmények azonban nem adnak alapot az aggodalomra, ugyanis azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van irodán kívüli munkavégzésre, a munkavállalók kényelmesebben és rugalmasabban végzik el feladataikat, könnyebben összeegyeztetik a magánéletet a munkával, hatékonyabbak és kevésbé stresszesek.

A kis- és középvállalkozások is egyre jobban kihasználják a távmunka előnyeit

A kis-és középvállalkozások között is nagy a verseny, így egyre fontosabb kérdés, hogyan tudnának kitűnni a versenytársak közül. Csak akkor tud versenyképes maradni egy ilyen cég a piacon, ha gyorsabb és naprakészebb a versenytársaknál, ehhez azonban a folyamatok korszerűsítése elengedhetetlen.
Egy felmérés szerint a kkv-knál dolgozó magyarok nagy többsége (közel 70 százalék) meg van győződve arról, hogy a korszerűbb mobiltechnológia nagyon sokat segítene abban, hogy még hatékonyabban végezhessék a munkájukat, több mint 60 százalékuk szerint a modern IT technológia elengedhetetlen a cég sikeres működéséhez.

Az Ipsos-Mori 2014-es kutatása hasonló eredményeket hozott. A felmérés szerint az alkalmazottak optimizmusa és a cégre jellemző IT-környezet fejlettsége között szoros összefüggés van. Minél "digitálisabb" egy cég, annál optimistábbak az alkalmazottjai. És fordítva: minél elavultabb technikát használ egy cég, annál pesszimistábbak a benne dolgozók.

Nem meglepő tehát, hogy azok a cégek, amelyek korszerűbb gépparkkal és infokommunikációs megoldásokkal rendelkeznek, gazdasági értelemben sikeresebbek, üzletileg pedig hatékonyabbak. A saját eszközök használatának engedélyezésén keresztül növekedik a munkatársak mobilitása, ami sokkal rugalmasabbá teszi a munkaidőt. Ezáltal pedig növekszik a hatékonyság és a versenyképesség, és nem utolsó sorban költséghatékonyabb is ez a megoldás.

11 telephelyünk van országszerte, rendszeresen tartunk értekezleteket, amelyeken általában 20-30 kollégánk vesz részt. Az új technológiának köszönhetően rengeteg utazási időt és útiköltséget spórolunk meg

- mondta el a Pénzcentrumnak Felső Attila, az Autonet IT-vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen korszerű megoldások vannak a távmunkában dolgozók részére?

Ma már a legmodernebb IT-megoldásokkal lehet biztosítani az irodától távoli munkavégzést, amely jelentősen megkönnyíti az egymástól távol dolgozó munkatársak együttműködését.

A felhőszolgáltatás például az informatika egyik legújabb eszköze, ami azt jelenti, hogy a programok, és fájlok, amelyekkel dolgozunk, fizikailag nem saját számítógépünkön, hanem valahol máshol, a "felhőben" vannak, és onnan érhetjük el őket. A felhőben tárolt információk a projektben dolgozók számára bárhol és bármikor elérhetők, ezért ma már nincs szükség állandó levelezésre, telefonálásra ahhoz, hogy a munkatársak elérjék a legaktuálisabb dokumentumokat.

Én magam is előszeretettel használom a felhőt. Gyakran dolgozom otthonról, ezért értékelem nagyra, hogy bárhonnan hozzá tudok férni a dokumentumaimhoz és a levelezésemhez. Ráadásul az is mindegy, hogy milyen gépen csatlakozom a felhőhöz. Egy alkalommal például az egyik barátomnál voltam, és az ő számítógépét használtam ehhez

 - tudtuk meg Harkai Dávidtól, a Habi Kft. operatív igazgatójától.

Az egész cég profitálhat

A hatékony információáramlást segíti, hogy a dokumentumok mindenki számára rendelkezésre állnak, ráadásul egyszerű és biztonságos módon oszthatók meg, így az adatok biztonsága miatt sem kell aggódni. A dokumentumokat - megfelelő jogosultság birtokában - azok is megtekinthetik, akik nem az adott projekten dolgoznak, így a gyakorlatokat, tapasztalatokat is hatékonyan lehet megosztani. Nem kellenek ehhez több millió forintos új eszközök, komolyabb beruházások sem: minden szolgáltatást havi díjas alapon is lehet fizetni, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe vett a megrendelő.

Nem kellett több millió forintot új eszközökbe ölnünk, és nem kell még újabbakat vennünk akkor sem, ha nagyobb erőforrásra van igényünk. Folyamatosan az igényeinknek megfelelően tudjuk méretezni a szolgáltatást és használatarányosan fizetünk. Ha nincs szükség az egyik virtuális szerverre, egyszerűen kikapcsoljuk. Ha viszont nő az erőforrásigényünk, növeljük a rendelkezésre álló erőforrásokat

 - fűzte hozzá Habi Kft. értékesítési igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem