-1 °C Budapest

Sokan nem tudják, pedig így is lehet dolgozni Magyarországon

2015. december 8. 05:50

Nyugaton egyre nagyobb divatja van a távmunkának, hiszen amellett, hogy a dolgozóknak is kényelmes, a tulajdonosoknak is gyakran megéri. A munka hatékonyságának növeléséhez, illetve a költségek csökkentéshez azonban elengedhetetlen a megbízható és fejlett informatikai rendszer.

Már itthon is egyre többen vannak, akik szívesen élnének a távmunka adta lehetőségekkel. Bár eddig ez kevesek kiváltsága volt, az egyre korszerűbb IT-megoldásoknak köszönhetően a jövőben valószínűleg jóval több munkavállaló fog majd munkahelyétől távolról dolgozni.

Bár a Profession.hu tavalyi felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka szívesen dolgozna otthonról, távmunkában, erre eddig csak 12 százalékuknak volt lehetősége. Sok munkáltató ugyanis tart attól, hogy a távmunkával csökken a munkavállalók feletti ellenőrzés lehetősége, illetve az adatok biztonsága miatt is aggódnak.

Az eredmények azonban nem adnak alapot az aggodalomra, ugyanis azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van irodán kívüli munkavégzésre, a munkavállalók kényelmesebben és rugalmasabban végzik el feladataikat, könnyebben összeegyeztetik a magánéletet a munkával, hatékonyabbak és kevésbé stresszesek.

A kis- és középvállalkozások is egyre jobban kihasználják a távmunka előnyeit

A kis-és középvállalkozások között is nagy a verseny, így egyre fontosabb kérdés, hogyan tudnának kitűnni a versenytársak közül. Csak akkor tud versenyképes maradni egy ilyen cég a piacon, ha gyorsabb és naprakészebb a versenytársaknál, ehhez azonban a folyamatok korszerűsítése elengedhetetlen.
Egy felmérés szerint a kkv-knál dolgozó magyarok nagy többsége (közel 70 százalék) meg van győződve arról, hogy a korszerűbb mobiltechnológia nagyon sokat segítene abban, hogy még hatékonyabban végezhessék a munkájukat, több mint 60 százalékuk szerint a modern IT technológia elengedhetetlen a cég sikeres működéséhez.

Az Ipsos-Mori 2014-es kutatása hasonló eredményeket hozott. A felmérés szerint az alkalmazottak optimizmusa és a cégre jellemző IT-környezet fejlettsége között szoros összefüggés van. Minél "digitálisabb" egy cég, annál optimistábbak az alkalmazottjai. És fordítva: minél elavultabb technikát használ egy cég, annál pesszimistábbak a benne dolgozók.

Nem meglepő tehát, hogy azok a cégek, amelyek korszerűbb gépparkkal és infokommunikációs megoldásokkal rendelkeznek, gazdasági értelemben sikeresebbek, üzletileg pedig hatékonyabbak. A saját eszközök használatának engedélyezésén keresztül növekedik a munkatársak mobilitása, ami sokkal rugalmasabbá teszi a munkaidőt. Ezáltal pedig növekszik a hatékonyság és a versenyképesség, és nem utolsó sorban költséghatékonyabb is ez a megoldás.

11 telephelyünk van országszerte, rendszeresen tartunk értekezleteket, amelyeken általában 20-30 kollégánk vesz részt. Az új technológiának köszönhetően rengeteg utazási időt és útiköltséget spórolunk meg

- mondta el a Pénzcentrumnak Felső Attila, az Autonet IT-vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen korszerű megoldások vannak a távmunkában dolgozók részére?

Ma már a legmodernebb IT-megoldásokkal lehet biztosítani az irodától távoli munkavégzést, amely jelentősen megkönnyíti az egymástól távol dolgozó munkatársak együttműködését.

A felhőszolgáltatás például az informatika egyik legújabb eszköze, ami azt jelenti, hogy a programok, és fájlok, amelyekkel dolgozunk, fizikailag nem saját számítógépünkön, hanem valahol máshol, a "felhőben" vannak, és onnan érhetjük el őket. A felhőben tárolt információk a projektben dolgozók számára bárhol és bármikor elérhetők, ezért ma már nincs szükség állandó levelezésre, telefonálásra ahhoz, hogy a munkatársak elérjék a legaktuálisabb dokumentumokat.

Én magam is előszeretettel használom a felhőt. Gyakran dolgozom otthonról, ezért értékelem nagyra, hogy bárhonnan hozzá tudok férni a dokumentumaimhoz és a levelezésemhez. Ráadásul az is mindegy, hogy milyen gépen csatlakozom a felhőhöz. Egy alkalommal például az egyik barátomnál voltam, és az ő számítógépét használtam ehhez

 - tudtuk meg Harkai Dávidtól, a Habi Kft. operatív igazgatójától.

Az egész cég profitálhat

A hatékony információáramlást segíti, hogy a dokumentumok mindenki számára rendelkezésre állnak, ráadásul egyszerű és biztonságos módon oszthatók meg, így az adatok biztonsága miatt sem kell aggódni. A dokumentumokat - megfelelő jogosultság birtokában - azok is megtekinthetik, akik nem az adott projekten dolgoznak, így a gyakorlatokat, tapasztalatokat is hatékonyan lehet megosztani. Nem kellenek ehhez több millió forintos új eszközök, komolyabb beruházások sem: minden szolgáltatást havi díjas alapon is lehet fizetni, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe vett a megrendelő.

Nem kellett több millió forintot új eszközökbe ölnünk, és nem kell még újabbakat vennünk akkor sem, ha nagyobb erőforrásra van igényünk. Folyamatosan az igényeinknek megfelelően tudjuk méretezni a szolgáltatást és használatarányosan fizetünk. Ha nincs szükség az egyik virtuális szerverre, egyszerűen kikapcsoljuk. Ha viszont nő az erőforrásigényünk, növeljük a rendelkezésre álló erőforrásokat

 - fűzte hozzá Habi Kft. értékesítési igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?