12 °C Budapest

Pénztárgépek: a pórul járt kereskedők április végéig kérhetik a támogatást

MTI
2014. április 19. 20:32

Április 30-áig igényelhetnek állami támogatást azok a kereskedők, akik a Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak, vagy olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek később visszavonták az engedélyét.

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azon kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-áig lehetőségük volt erre (a kiskasszások esetén ehhez 2013. október 1-je előtt, a nagykasszások esetén 2014. január 1-je előtt le kellett adni a megrendelést).

A visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek azonban a kormány 2014. április 30-áig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidőt.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kormány átvállalta a befizetett előlegeket, vételárakat, és - mint korábban bejelentették - jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

A NAV április 15-én azt közölte, hogy mintegy 73 ezer online adatkapcsolatra képes pénztárgép üzemel a vállalkozásoknál. Azok a vállalkozások, amelyek megszegik az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályokat, súlyos bírságot és üzletbezárást kockáztatnak, a magánszemélyeket akár 500 ezer forintra, a gazdasági társaságokat pedig akár 1 millió forintra is büntetheti a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?