16 °C Budapest

Figyelem! Szeptember 20-án pénz tűnhet el a számládról

Pénzcentrum
2013. szeptember 11. 05:32

Az Unicredit ügyfeleinek számlájáról akár nagyobb összeg is eltűnhet szeptember 20-án, pontosan az első negyedévben már befizetett tranzakciós illeték 52 százalékát emeli le ekkor a bank a vállalati ügyfelek számlájáról. Bár ez nem biztos, hogy jogszerű.

A betétesek pénzét csak egy eredményes hitelintézet tudja megvédeni - áll abban a levélben, amit az Unicredit vállalati ügyfelei kaphattak készhez a múlt hét végén. Ezzel indokolja a pénzintézet azt, hogy szeptember 20-ától kezdve minden hónapban leemel a vállalati ügyfelei számlájáról egy összeget - összesen az első negyedévben befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát.


Ennyit szed be ugyanis az állam a bankoktól utólagosan, mert a tervekhez képest sokkal kevesebb került az államkasszába az első negyedévben tranzakciós illeték formájában.

"A javaslat szerint a pénzforgalmi szolgáltatók (a kincstár kivételével) - annak érdekében, hogy eredeti vállalásuknak megfelelően járuljanak hozzá a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségükhöz - tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésre kötelezettek a 2013-as évben. A tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés összege a 2013. január-április hónapokra teljesített tranzakciós illetékbefizetések együttes összegének 208 százaléka. A pénzforgalmi szolgáltató a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetést 2013. szeptember 20-áig köteles megállapítani, a tranzakciós illeték nyomtatvány részeként bevallani, valamint négy egyenlő részletben, havonta - 2013. szeptember-december hónapok 20. napjáig - megfizetni" - olvasható a díjfizetést előíró törvényben.

Itt a módosító: egyszeri befizetést ír elő a kormány a bankoknak!

Az Unicredit egy hirdetményben szereplő pontra hivatkozik a levelében, ami szerint minden pénzforgalomhoz köthető költséget átháríthat az ügyfelekre. Ez alapján a bank minden tranzakcióhoz kapcsolt költséget átháríthat az ügyfeleire, még az ilyen utólagosan kiszabott adókat is.

A levélben hivatkozott pont
A jelen Kondíciós listában felsorolt jutaléktételeken felül az Ügyfelet terhelik a Bank készkiadásai, mint postai továbbítás, futárszolgálat, telefon, telefax, SWIFT költségei, az esetleges illetékek, bármilyen más készkiadás, valamint a megbízás végrehajtásában közreműködőpartnerbankok által felszámított jutalékok és költségek.


Az Unicredittől megkérdeztük, hogy várható-e még hasonló díjbeszedés a jövőben. A következő választ kaptuk: "A forgalmi adó jellegű pótlólagos befizetéseket a bank a törvény megszabta rendben teljesíti, és biztonságos gazdálkodásának fenntartása szükségessé teszi, hogy érvényesítse a vállalkozói ügyfélkörben. Természetesen, ha kedvezőbbé válnak a költségviszonyok, például érdemben csökkennek az egyéb adózási kötelmek, akkor nyílhatnak üzletpolitikai lehetőségek a tehermegosztásra."  Ezek szerint tehát a lakossági ügyfeleknél hasonlóra nem kell számítani, mi sem találtunk hasonló feltételt a lakossági hirdetményekben.

De ez nem akadályozza meg akár a többi bankot sem, hogy hasonló feltétellel egészítse ki a szerződéseit. Ebben az esetben pedig, a mostani esethez hasonlóan, akár utólag is felszámolhat a bank a tranzakcióinkra.

(Cikk tartalma változott!)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jogszerű az Unicredit lépése?

Persze megkérdeztük a felügyeletet is, hogy mennyire lehet jogszerű egy hasonló díjbeszedés a bankoktól. A PSZÁF szerint mindenképp egyoldalú szerződésmódosításnak minősül az eset, amelyre vonatkoznak a hitelintézeti törvény rendelkezései. Ez alapján pedig visszamenőleg nem lehet költségeket érvényesíteni az ügyfeleken, de a jövőre nézve is legalább 60 nappal hamarabb értesíteni kell őket a változás életbe lépése előtt.

A PSZÁF válasza
A jogszabályokban meghatározottak alapján a pénzügyi szervezetek az őket terhelő tranzakciós illeték fizetési kötelezettségre tekintettel, egyoldalú szerződésmódosítást, egyoldalú díjemelést érvényesíthetnek, a hitelintézeti törvény, továbbá a pénzforgalmi törvény szabályainak betartásával. Természetesen a díjemelést meg kell hirdetni, illetve egyedi levélben 60 nappal korábban tájékoztatni kell arról az ügyfeleket.

A díjemelés érvényesítésének egyik hangsúlyos feltétele, hogy az intézmény rendelkezzen olyan általános szerződési feltétellel, amely a díjemelés okait tételesen tartalmazza, melyek között szerepelnie kell az intézményt terhelő köztehernek. Tekintettel arra, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás útján érvényesített díjemelés kizárólag a jövőre nézve léphet hatályba, az intézmény kizárólag az ügyfelek által a jövőben teljesítendő, pl. az egyedi tranzakciókhoz kapcsolódó díjakon keresztül terhelhető az intézményt terhelő tranzakciós illeték miatti magasabb díjmértékekkel.

A fentiek vonatkoznak mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelekre is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem