27 °C Budapest

A TV2 sztárjai és CBA-s családok is üzemeltetnek dohányboltot

Pénzcentrum
2013. április 23. 17:34

A kormány azzal tette monopóliummá a dohánykereskedelmet, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyed-ről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak hosszú távra megélhetést biztosítson. Ezzel szemben a hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben CBA-közeli családok nyerték el, a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat. A kétezer lakos alatti kistelepüléseken a pályáztatást megismétlik, jelentkezők hiányában sokan dohánybolt nélkül maradhatnak. A nyertesek között sportolót, időjóst és megasztárost is találtunk - írja az Index.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. hétfőn este hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. Összesen 3515-en adtak be pályázatot - sokan több trafik üzemeltetésére pályáztak -, így július 1-jén országosan 5415 dohánybolt nyílhat.

A fél országban nem lesz cigi

Egy pályázó legfeljebb 5 trafik nyitására kaphatott engedélyt, ez az országban 29 vállalkozónak sikerült. 49-en kaptak négy koncessziót, 102-en hármat, 363-an pedig kettő üzletből kell megéljenek a következő 20 évben, az üzemeltetési jog ugyanis két évtizedre, 2033-ig szól. A többség, közel háromezer pályázó csak egyetlen boltot nyithat majd a nyár közepén, amiből korábbi elemzések szerint nem biztos, hogy meg lehet majd élni.

Az üzletek megoszlása meglehetősen egyenlőtlenre sikeredett: az árusítás csupán 1717 településen indulhat el, ami azt jelenti, hogy 1417 olyan kétezer lakosnál kisebb település van, ahol jelen állás szerint nem lehet majd semmilyen dohányterméket venni. A Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt azt mondta, hogy ezeken a településeken újabb pályáztatás indul.

A Corvinus-Enrawell közös elemzése szerint az egész országban összesen 13 település van, ahol előfordul 5 koncessziót elnyerő vállalkozó. Ezek közül is kiemelkedik Győr, Pécs és Szombathely. Utóbbi megyeszékhelyen például összesen 40 trafik nyílik, ebből 20 bolt négy pályázó kezében koncentrálódik, a maradék húsz bolton pedig 13 vállalkozó osztozhat.

Ugyanakkor a névhasonlóság miatt több esetben feltételezhető, hogy egy-egy településen családtagok külön-külön is nyertek koncessziós jogokat, így előfordulhat, hogy egy család vagy vállalkozói érdekkör kezében akár 6-8 vagy több koncesszió összpontosul. Ez egy-egy településen belül helyenként komoly arány lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CBA-szál például meglehetősen erős: több budapesti kerületben is felbukkannak a cég igazgatósági tagjai vagy azok közvetlen rokonai. Ha nem csupán névazonosságról van szó, ami a ritka nevek miatt nem túl valószínű, a CBA tíz igazgatósági tagjából hatan személyesen saját maguk nyithatnak boltot, ők hatan együtt összesen 17-et. További 16 olyan bolt lesz, amelyek tulajdonosairól nagy valószínűséggel kimondható, hogy a CBA igazgatósági tagjainak közeli hozzátartozói.

A XVIII. kerületben Vu Quy Duong és felesége volt a legszerencsésebb, együtt összesen hat trafikra kaptak jogot. Ugyanez a család a XII. kerületben is tarolt, ahol együtt négy koncessziós jogot zsebeltek be. Vu Quy Duong ismert kereskedő, nevéhez kötődik például a 2005-ben kétmilliárd forintos beruházással felépített Sárkány Center üzletközpont is.

Akad néhány érdekes név is a nyertesek között. Az egyik Schuch István Timuzsin, a Veszprém kézilabda csapatának tagja, aki profi sportolóként fog cigarettát árulni Veszprémben. Gödöllőn pedig Gaál Noémi, a TV2 időjósa, oldotta meg a tavaly még nehéz helyzetben lévő vállalkozásának problémáit egy sikeres pályázattal. A Megasztárban feltűnt énekes, Palcsó Tamás Csepelen fog működtetni négy dohányboltot.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?