Tarthatják a markukat a kisvállalkozók

2011. május 7. 14:02

Amennyiben megfelelnek a feltételeknek, akár ingatlanvásárlásra és felújításra is nyerhetnek hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatást a mikrovállalkozások az Új Széchényi Terv vállalkozásfejlesztési programjának pályázatán. Akár veszteséges, munkavállalót nem foglalkoztató cégek és egyéni vállalkozók is jelentkezhetnek.

Igen csekély, 10 százalékos önerővel, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a kisvállalkozók, a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló mikrohitellel kombinálva az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) vállalkozásfejlesztési programjának mikrovállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatán, amelyen az év végéig lehet indulni.

Az eszközbeszerzést, infrastrukturális és ingatlan-beruházást, valamint információs technológia-fejlesztést támogató pályázaton azok a mikrovállalkozásoknak minösülő jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és szövetkezetek indulhatnak, amelyek éves nettó árbevétele az utolsó lezárt üzleti évben nem haladta meg a 200 millió forintot - tájékoztatott Jacsó Ferenc. Az Opten pályázati üzletágának vezetője hozzátette: azokat sem zárják ki, akik még nem rendelkeznek egy teljes lezárt üzleti évvel, de esetükben sem haladhatja meg az árbevétel a fenti összeget az üzleti terv alapján. Az sem számít, ha az utolsó beszámoló alapján veszteséges volt a vállalkozás, ilyen esetben is igényelhető támogatás.

A pályázónak legalább 10 százalékos önerőt kell biztosítania, emellé 1-4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, de kikötés, hogy az elnyert összeg nem haladhatja meg a finanszírozandó projekt értékének 45 százalékát. A mikrohitel aránya 60 százalék lehet, és az igényelhető összeg felső határa 8 millió forint.

Egy tízmillió forint összértékű projekt esetében például egymillió forint saját erő mellett 3 milliós vissza nem térítendő támogatást és 6 milliós mikrohitelt kaphat a pályázó. Amennyiben a pályázó projekt költségvetése lényegesen több mint az elnyerhető támogatás, akkor a mikrohitelt további bankhitellel is lehet kombinálni.

A kiírás keretében eszközbeszerzéshez (egyenként legalább nettó 200 ezer forint értékű új eszköz vásárlásához), infrastrukturális és ingatlanberuházáshoz, valamint információs technológiafejlesztéshez (szoftver-, hardverbeszerzéshez) lehet pénzt szerezni. A pályázathoz kapcsolódó gyakran ismételt kérdésekből kiderül, hogy nagyon sokan érdeklődnek az ingatlanvásárlás iránt. Utóbbi esetében a pályázat benyújtásához és a hitelkérelemhez értékbecslés, az adás-vételhez kapcsolódó szándéknyilatkozat, illetve a hatályos építési engedély szükséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő 2 üzleti évben személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50 százalékát. Azok is nyugodtan pályázhatnak, akiknél nincs alkalmazott, és nem is terveznek munkaerőfelvételt a beruházás kapcsán: a személyi jellegű ráfordítások megfelelő szintjét biztosítani tudja a tulajdonos a személyes közreműködése ellenértékeként kivett összeggel és annak járulékaival is. A nyertesnek azt is vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott termelő kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket és az ingatlant a projekt befejezését követő három évig az adott régióban fenntartja és üzemelteti.

A mikrovállalkozások fejlesztésére, vagyis a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2011-2.1.1/M jelű kiírására, illetve közép-magyarországi régiós fejlesztések esetében KMOP-2011-1.2.1/M jelű felhívásra a pályázatokat az év végéig folyamatosan, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. által kiválasztott közvetítő szervezetekhez lehet benyújtani. Ha a pályázó által érintett megyében nincs ilyen, akkor érdemes a legközelebbi közvetítőhöz fordulni, de az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ígérete szerint rövidesen az egész országot lefedik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?