8 °C Budapest

A vidéki vállalkozások lehetnek az Új Széchenyi Terv nyertesei

2011. március 28. 12:02

Az útjára indult Új Széchenyi Terv egyik legszembetűnőbb újdonsága, hogy a vállalkozásokat érintő pályázatok esetében a vidéki pályázók kerültek előtérbe az ország fejlettebb, központi régiójában tevékenykedő cégeivel szemben. Jelentős változás, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, képzésekkel kapcsolatos pályázatánál a budapesti és pest megyei cégeket kizárták, míg a vidéki vállalatok akár 100 százalékos támogatás mellett pályázhatnak. Az innováció támogatása ugyanakkor továbbra is kiemelt cél régiótól függetlenül.

Az elmúlt években az ország fejlettebb régiói, így különösen Budapest és Pest megye folyamatosan csökkenő uniós pályázati forrásokhoz juthatott hozzá. Míg a budapesti és pest megyei cégek az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében teljesen ki vannak már zárva az elmúlt évek legnépszerűbb pályázataiból, így a képzési és az épületenergetikai pályázatokból, addig a vidéki cégek akár 100 százalékos támogatás mellett igényelhetnek - vállalati mérettől függően - akár 5-50 millió forintot akkreditált képzésekre. Megújuló energiaforrással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre akár 250 millió forint is igényelhető 30-60 százalékos - helyszíntől függően - támogatási arány mellett a vidéki régiókban. A komoly munkahelyteremtéssel járó projektekhez akár 1 milliárd forint támogatást biztosító pályázat is csak a vidéki beruházásokhoz nyújt segítséget. Összességében az ÚSZT keretében a 6 konvergencia régióból pályázni kívánó vállalkozások nem csak több pályázati kiírásból választhatnak, hanem az egyes kiírások keretében - a nagyobb elérhető forrásokra tekintettel - több pályázó részesülhet támogatásban, továbbá az egyes projektekhez jóval magasabb arányban igényelhetnek támogatást.

A gépbeszerzéseket, komplex beruházásokat - a munkahelymegőrzés és teremtés érdekében - az ország egész területén támogatja az ÚSZT. Dr. Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary pályázatíró- és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint azonban szembeötlő, hogy míg egy budapesti projekt vállalati mérettől függően maximum 20-30 százalékos támogatási intenzitás mellett juthat támogatáshoz, addig a vidéki KKV-k - kiírástól függően - 35-40 százalékos arányban juthatnak pályázati forrásokhoz. Az ügyvezető szerint a most elérhető turisztikai szolgáltatásokat támogató pályázatok keretében is megfigyelhető, hogy míg a vidéki projektek 60-70 százalékos támogatási arány mellett pályázhatnak, addig a központi régió cégei csak 20-50 százalékos hozzájárulást igényelhetnek.

Üdítő kivételt jelentenek az innovációs pályázatok, melyeknél a központi régió cégei is a vidékiekkel azonos feltételekkel pályázhatnak. Az innovációs potenciál növelése érdekében az ország egész területéről várják a KKV-k pályázatait 5-25 millió forintos támogatási összegre akár 65 százalékos támogatási arány mellett. A komplexebb innovációs projektek is azonos elbírálás alá esnek, függetlenül azok megvalósítási helyszínétől. A központi régió pályázni kívánó vállalkozásai hátrányosabb helyzete abban is megnyilvánul, hogy az egyes kiírásoknál nagyobb versennyel kell szembesülniük, hiszen a keretösszegek, s így a várható támogatásban részesülő projektek száma jóval kevesebb, mint vidéken.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?