Több százmilliárd a tét a kkv-pályázatoknál

Pénzcentrum
2010. szeptember 17. 08:16

Megfelelőnek vélik az augusztusban bejelentett, az uniós támogatási rendszer egyszerűsítését és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozási lehetőségeinek bővítését célzó terveket és intézkedéseket a hazai pályázati tanácsadó társaságok. Ugyanakkor számos kritikus pontot is azonosítottak a jelenlegi pályázati rendszerben.Világos stratégia, átláthatóbb, kiszámíthatóbb feltételek, kisebb bürokratikus terhek, erősebb kontroll, gyorsabb elosztás - dióhéjban így lehetne összefoglalni a hazai pályázati tanácsadói szakma elvárásait az uniós támogatási rendszerrel szemben. Hat vezető pályázati tanácsadó cég képviselője gyűlt össze a Start Tőkegarancia Zrt. szervezésében, hogy - a média jelenlétében - szakmai diskurzust folytasson az aktuális kérdésekről.

Koncentráljunk a gazellákra!

A források elosztása jelenleg nem kijelölt stratégiai irányokban valósul meg, erre szektor-semlegesen kerül sor, kinyilvánított hatékonysági szempontok megfogalmazása nélkül - vélekedett a Start Tőkegarancia. Úgy látta: a források koncentráltabb és hatékonyabb felhasználására lenne szükség a húzóágazatokban és a dinamikusan fejlődő középvállalatok ("gazellák") körében. Kérdés az is, hogy az új Széchenyi terv prioritásai hogyan köszönnek majd vissza a pályázati célokban. Erre a gondolatra rezonálva az OPTEN úgy vélte: mindenképpen szükség lenne egy országstratégiára, átfogó prioritások megfogalmazására.

Ami a támogatások szektorirányultságát illeti, a tanácsadók jellemző véleménye az, hogy a vállalkozásokat kell a fókuszba állítani, versenyképességüket, hatékonyságukat, a foglalkoztatottságot és a hozzáadott érték teremtését. Bizonyos esetekben persze - például új technológia vagy gép beszerzésénél - ez az elvárás nem indokolt - mutatott rá az Árindex. Fontosak ugyanakkor más szektorok is, így az önkormányzatok, ahol a megtérülő, illetve az erőforrás-felhasználást csökkentő beruházások támogatása kiemelkedő cél, de - a MAPI tanácsadó cég szerint - az alternatív, családbarát foglalkoztatási formák erősítésének is helyet kellene kapnia a célkitűzések között.

Tervezhetőség és szigorú ellenőrzés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kritikaként fogalmazódott meg, hogy a bonyolult és nem hatékony intézményi struktúra csak lassú reakcióra képes, és túlzott adminisztrációs terheket ró a vállalatokra. Sok esetben olyan információkat is a vállalkozóknak kell benyújtaniuk, amelyek állami adatbázisból is beszerezhetőek lennének, ha az egyes állami adatbázisok integrálása megtörténne. Szükséges lenne az egyszerűsítés és az egységesítés a rendszerben, de az eltérő típusú vállalkozások számára eltérő típusú és feltételrendszerű pályázatok szolgálnák hatékonyan a kitűzött célok elérését.

Az intézményrendszer átalakításával kapcsolatos javaslatok a hatékonyság javítását, illetve a rendszer ügyfélközpontúvá tételét tartják szükségesnek. Miközben a pályázati intézményrendszert kifejezetten túlbürokratizáltnak tartja a szakma, ugyanakkor felmerül, hogy az ellenőrzés szigorítására is nagyobb hangsúlyt és több erőforrást kellene helyezni. Az ügyintézők folyamatos képzésének szükségességét emelte ki többek között az EU Pályázati Központ, hatékony belső ellenőrzési rendszer kialakítását, és még létszámnövelést is indokoltnak tartana a 4 Tender Hungary. A Prospera pedig kiemelte: az államnak egyfajta befektetésként kellene a támogatásra tekintenie, amelytől megtérülés várandó el.

A tanácsadók számára nagy kérdés, hogy a rendszer jelentős átalakítására valóban adott-e a megfelelő mozgástér és idő, lesz-e erre reálisan lehetősége a kormányzatnak. A pályázati tanácsadó társaságok véleménye szerint mindenesetre nincs szükség új típusú pályázatokra, a meglévő keretek - technológia, innováció, képzés, informatika, telephely - megfelelnek a stratégiai célkitűzéseknek és a vállalkozások elvárásainak.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22