3 °C Budapest

Milliárdok tűnnek el a süllyesztőben - golfpályákhoz kerül a gazdák pénze?

Pénzcentrum
2007. november 14. 10:05

A strukturális támogatások 12 százalékát egyáltalán nem lett volna szabad kifizetni, derül ki az Európai Számvevőszék jelentéséből, mely sorozatban a tizenharmadik alkalommal adott elutasító véleményt az uniós források szabályszerű és jogszerű kifizetésére nézve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A regionális fejlesztési és a szociális kohéziót elősegítő támogatásokkal kapcsolatban a leggyakoribb problémát a pályázatok ki nem írása, a rezsi és egyéb személyi jellegű költségeket igazoló bizonylatok hiánya, valamint az jelentette, hogy a térítést nem támogatható célokra, kiadásokra igényelték.

A Számvevőszék, bár lényegi javulásról számolt be, az agrár-támogatások terén is jelentős hibaszintet talált, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági támogatások 70 százalékának elbírálása már nem tagállami hatáskör, annak folyósítása az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszeren keresztül történik.

A mezőgazdaságban tevékenykedőknek nyújtott támogatások esetében a problémát a KAP szemléletváltása jelenti, a támogatások mértékét ugyanis jelenleg már nem a termelt mennyiség alapján határozzák meg, mivel ez erős túltermeléshez vezetett, hanem a farmer birtokában lévő földterület nagyságát veszik figyelembe.

A földterület alapú támogatásoknál azonban olyan vállalkozások is átcsúsznak a rendszeren, melyek nem művelik meg az adott területet, így például támogatást kaptak vasúttársaságok, lovas- és lótenyésztő klubok, golf- és szabadidőklubok, de helyi hatóságok is.

Mindemellett a mezőgazdasági környezetvédelmi támogatások esetében, a Számvevőszék jelentése szerint, az ellenőrzött farmereknél nyolcból hét esetben úgy találták, hogy a támogatott nem felelt meg az előírt feltételeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Számvevőszék elnöke, Hubert Weger szerint mivel a tagállamok kezelik az uniós büdzsé 80 százalékát, így rendkívül fontos hogy a támogatások elosztására vonatkozó szabályozás és az ellenőrzési rendszer tovább fejlesztésre kerüljön.

A most kiadott jelentés szerint Görögország, melynek esetében az integrált rendszer alkalmazása ellenére továbbra is fokozottan jellemzőek a hibák, akár a farmereknek járó agrártámogatás befagyasztásával is büntethető lenne.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?