2 °C Budapest

Milliárdok tűnnek el a süllyesztőben - golfpályákhoz kerül a gazdák pénze?

Pénzcentrum
2007. november 14. 10:05

A strukturális támogatások 12 százalékát egyáltalán nem lett volna szabad kifizetni, derül ki az Európai Számvevőszék jelentéséből, mely sorozatban a tizenharmadik alkalommal adott elutasító véleményt az uniós források szabályszerű és jogszerű kifizetésére nézve.

A regionális fejlesztési és a szociális kohéziót elősegítő támogatásokkal kapcsolatban a leggyakoribb problémát a pályázatok ki nem írása, a rezsi és egyéb személyi jellegű költségeket igazoló bizonylatok hiánya, valamint az jelentette, hogy a térítést nem támogatható célokra, kiadásokra igényelték.

A Számvevőszék, bár lényegi javulásról számolt be, az agrár-támogatások terén is jelentős hibaszintet talált, annak ellenére, hogy a mezőgazdasági támogatások 70 százalékának elbírálása már nem tagállami hatáskör, annak folyósítása az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszeren keresztül történik.

A mezőgazdaságban tevékenykedőknek nyújtott támogatások esetében a problémát a KAP szemléletváltása jelenti, a támogatások mértékét ugyanis jelenleg már nem a termelt mennyiség alapján határozzák meg, mivel ez erős túltermeléshez vezetett, hanem a farmer birtokában lévő földterület nagyságát veszik figyelembe.

A földterület alapú támogatásoknál azonban olyan vállalkozások is átcsúsznak a rendszeren, melyek nem művelik meg az adott területet, így például támogatást kaptak vasúttársaságok, lovas- és lótenyésztő klubok, golf- és szabadidőklubok, de helyi hatóságok is.

Mindemellett a mezőgazdasági környezetvédelmi támogatások esetében, a Számvevőszék jelentése szerint, az ellenőrzött farmereknél nyolcból hét esetben úgy találták, hogy a támogatott nem felelt meg az előírt feltételeknek.

Az Európai Számvevőszék elnöke, Hubert Weger szerint mivel a tagállamok kezelik az uniós büdzsé 80 százalékát, így rendkívül fontos hogy a támogatások elosztására vonatkozó szabályozás és az ellenőrzési rendszer tovább fejlesztésre kerüljön.

A most kiadott jelentés szerint Görögország, melynek esetében az integrált rendszer alkalmazása ellenére továbbra is fokozottan jellemzőek a hibák, akár a farmereknek járó agrártámogatás befagyasztásával is büntethető lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?