12 °C Budapest

Könnyes karácsony várhat a magyar autósokra...

Pénzcentrum
2007. november 9. 05:55

Szerdán 0 órától a 95-ös benzinért ismét 4, míg a gázolajért hat forinttal kell többet fizetnie az autósoknak. Ez alig több mint egy héten belül már a második ilyen mértékű áremelés, melyet a kőolaj világpiaci árának rohamos emelkedése indokol. Így a benzinért összesen 8, a gázolajért pedig 12 forinttal fizetünk többet literenként, mint október 31-e előtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a MOL emelésére már október 29-én fény derült, mivel a drágulás csak két nappal később következett be, az még nem volt érvényben az Európai Bizottság adatgyűjtésekor. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a Bizottság által, november első hetében közzétett adatok még nem tükrözik az időközben megtörtént emeléseket.

Az üzemanyag árát euró alapon vizsgálva arra a következtetésre juthatunk, hogy október 29-én még kevesebbet fizettünk a benzinért és a gázolajért, mint szeptember végén. Az adatok azonban egyben arról is tanúskodnak, hogy hazánk azon kevesek közé tartozik, ahol az olajtársaság kivárt a költségnövekedés érvényesítésével.


A tagállamok többségében ugyanis már október 29-e előtt jelentős áremelkedéssel kellett szembesülnie az autósoknak. Kifejezetten igaz ez a régióba tartozó Litvániára és Lengyelországra, ahol az árak 6-4 százalékkal növekedtek az október 29-e előtt eltelt négy hétben.

Az, hogy a tagállamok időben elcsúszva érvényesítik a kőolajárak növekedése miatt emelkedő költségeket, mind a 95-ös benzin, mind a gázolaj esetében tovább nyitotta az árollót. A tankolás szempontjából továbbra is legkedvezőbbnek bizonyuló észt és a legdrágább holland benzin ára között 71,1 százalékos különbség tapasztalható. A gázolaj esetében a rés, mely az észt és a brit árak között tapasztalható, 60,8 százalékos.

Magyarország a benzinárak csökkenésének köszönhetően előrelépett a középmezőnyben, az elmúlt másfél hétben bekövetkezett változások azonban várhatóan újból a középmezőny második felébe szorítják majd vissza hazánkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az európai országokra általánosságban jellemző a benzin- és a gázolajárak közötti rés szűkülése, mely kedvezőtlenebbé teszi a dízel autókat. A gázolaj árának viszonylagos olcsósága, melyet a technológia magasabb üzemanyag-hatékonysága indokol, főként a skandináv és a Benelux-államokra érvényes. Míg egyes mediterrán országok és a balti államok esetében ennek ellenkezője igaz, vagyis egy liter gázolajért többet kell adnunk, mint ugyanennyi 95-ös benzinért.

Az árolló csukódása hazánkban is jellemző, ez azon is lemérhető, hogy a gázolaj ára az elmúlt néhány napban 12, míg a benziné "csupán" 8 forinttal emelkedett. Az Európai Bizottság számítása szerint hazánkban október 29-én a 95-ös benzin átlagára 279,5, míg a gázolajé 271,2 forint volt.


Az elemzők, a kőolaj világpiaci árának változását látva, egyre gyakrabban emlegetik a 300 forintos benzinárat, mint csúcsot. Az árak ilyenfokú növekedését akár még az idei évben is lehetségesnek tartják. Persze bizonyos kutak esetében már most is vásárolhatunk ennyiért üzemanyagot, az országos átlag azonban még messze elmarad ettől az értéktől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20