Könnyes karácsony várhat a magyar autósokra...

Pénzcentrum
2007. november 9. 05:55

Szerdán 0 órától a 95-ös benzinért ismét 4, míg a gázolajért hat forinttal kell többet fizetnie az autósoknak. Ez alig több mint egy héten belül már a második ilyen mértékű áremelés, melyet a kőolaj világpiaci árának rohamos emelkedése indokol. Így a benzinért összesen 8, a gázolajért pedig 12 forinttal fizetünk többet literenként, mint október 31-e előtt.

Bár a MOL emelésére már október 29-én fény derült, mivel a drágulás csak két nappal később következett be, az még nem volt érvényben az Európai Bizottság adatgyűjtésekor. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a Bizottság által, november első hetében közzétett adatok még nem tükrözik az időközben megtörtént emeléseket.

Az üzemanyag árát euró alapon vizsgálva arra a következtetésre juthatunk, hogy október 29-én még kevesebbet fizettünk a benzinért és a gázolajért, mint szeptember végén. Az adatok azonban egyben arról is tanúskodnak, hogy hazánk azon kevesek közé tartozik, ahol az olajtársaság kivárt a költségnövekedés érvényesítésével.


A tagállamok többségében ugyanis már október 29-e előtt jelentős áremelkedéssel kellett szembesülnie az autósoknak. Kifejezetten igaz ez a régióba tartozó Litvániára és Lengyelországra, ahol az árak 6-4 százalékkal növekedtek az október 29-e előtt eltelt négy hétben.

Az, hogy a tagállamok időben elcsúszva érvényesítik a kőolajárak növekedése miatt emelkedő költségeket, mind a 95-ös benzin, mind a gázolaj esetében tovább nyitotta az árollót. A tankolás szempontjából továbbra is legkedvezőbbnek bizonyuló észt és a legdrágább holland benzin ára között 71,1 százalékos különbség tapasztalható. A gázolaj esetében a rés, mely az észt és a brit árak között tapasztalható, 60,8 százalékos.

Magyarország a benzinárak csökkenésének köszönhetően előrelépett a középmezőnyben, az elmúlt másfél hétben bekövetkezett változások azonban várhatóan újból a középmezőny második felébe szorítják majd vissza hazánkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az európai országokra általánosságban jellemző a benzin- és a gázolajárak közötti rés szűkülése, mely kedvezőtlenebbé teszi a dízel autókat. A gázolaj árának viszonylagos olcsósága, melyet a technológia magasabb üzemanyag-hatékonysága indokol, főként a skandináv és a Benelux-államokra érvényes. Míg egyes mediterrán országok és a balti államok esetében ennek ellenkezője igaz, vagyis egy liter gázolajért többet kell adnunk, mint ugyanennyi 95-ös benzinért.

Az árolló csukódása hazánkban is jellemző, ez azon is lemérhető, hogy a gázolaj ára az elmúlt néhány napban 12, míg a benziné "csupán" 8 forinttal emelkedett. Az Európai Bizottság számítása szerint hazánkban október 29-én a 95-ös benzin átlagára 279,5, míg a gázolajé 271,2 forint volt.


Az elemzők, a kőolaj világpiaci árának változását látva, egyre gyakrabban emlegetik a 300 forintos benzinárat, mint csúcsot. Az árak ilyenfokú növekedését akár még az idei évben is lehetségesnek tartják. Persze bizonyos kutak esetében már most is vásárolhatunk ennyiért üzemanyagot, az országos átlag azonban még messze elmarad ettől az értéktől.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem