Elszállnak a bérek a hiányszakmákban! Mit érdemes tanulni?

Pénzcentrum
2007. november 13. 14:00

Nemrég a közép-kelet-európai régió országai még a magas munkanélküliségtől szenvedtek, mára azonban az EU-hoz 2004-ben csatlakozott 10 országban bőven akadna munkalehetőség, hiányzik viszont a szakképzett munkaerő a kínált pozíciók betöltésére - világít rá a Világbank elemzése.

A régióban aktívan tevékenykedő Electrolux tapasztalatai szerint az elmúlt 3 év során a feje tetejére állt a munkaerőpiac. A világ egyik legnagyobb háztartási gép gyártójának európai HR-igazgatója Lengyelországot hozta fel példaként, ahol képzett és képzetlen munkarőt is nehezen talál a vállalat.


Litvániában kifejezetten hiány van vízvezeték szerelőkből és programozókból, melynek eredményeképpen a bérek emelkedésnek is indultak. A Világbank adatai szerint 2004-2006 között 11%-os volt a bérnövekedés átlagos mértéke, a hiány által sújtott szegmensekben azonban 20-30% körüli emelkedés következett be.


 


A Világbank vezető közgazdásza, Jan Rutkowski szerint a munkaerőhiány mögött a dinamikus munkahelyteremtés, a korai nyugdíjazás és a migráció áll. Az EU 10 2004-ban csatlakozott tagállamában terjeszkedő, fejlődő vállalatok harmada vallja úgy, hogy fejlődésének komoly gátat szab a szakképzett munkaerő hiánya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rutkowski szerint a balti államokban a legsúlyosabb a munkaerőhiány, elsősorban azok relatíve alacsony népessége miatt.

Hazánkban számos szakértő rendre a mérnöki és az IT területet emeli ki, mint a közeljövő fókusz szegmenseit, közgazdászból és jogászból ugyanis hosszú évek óta "túltermelés" van.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35