10 °C Budapest

Mennyit tesznek a zsebedbe a bankok? - Nem mindegy hova fordulsz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 4. 05:55

Magánszemély vagy vállalkozás? A Pénzcentrum.hu rendszeresen összeállítást közöl a lekötött betétek kamataival kapcsolatosan. Az egyes banki honlapokat böngészve arra lettünk kíváncsiak, mekkora kamatot kapunk, ha vállalatként kötjük le betétünket, és ez milyen irányban, mennyivel tér el attól, mint amit magánszemélyként kapnánk pénzünkért. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyit ér a banknak pénzünk!

Mit figyeltünk?

Az összeállítás elkészítésekor (2007. szeptember 3.) összesen 11 bank (Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Bank, Inter-Európa Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Volksbank) honlapját és kondíciós listáit kerestük fel.

Igyekeztünk az összehasonlíthatóság kedvéért olyan összegeket, illetve lehetséges lekötési futamidőket kiválasztani, amelyek mind a lakossági, mind a vállalati üzletágban releváns alternatívát kínálnak.

1, 3 és 6 hónapos lekötési időtávon 1, 5, 10 millió forintos lekötési időtávra vonatkozó lekötött betéti kamatokat vizsgáltunk, és hasonlítottunk össze. Mindenhol az egyszeri lekötött betétek EBKM mutatóját vettük figyelembe.


Őrületes különbségek

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1 hónap nem nagy idő

Az 1 hónapos időtávon összegtől és pénzmennyiségtől függ, hogy hol érdemes lekötni betétünket. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy alacsonyabb összeg általában magasabb különbözettel jár.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?