5 °C Budapest

Ne hagyd elúszni a pénzed! - Nem félünk a farkastól...

Pénzcentrum
2007. július 26. 05:55

Az elmúlt időszakban a magyar lakosság magasabb 7-8 százalékos inflációt tapasztalhatott meg bőrén. Az mindenki számára világos, mint a nap, hogy az infláció a pénzromlás ütemének jelzőszáma. Azzal azonban, hogy ez mit jelent befektetéseink hozamára vonatkozóan, már talán kevesebben vannak tisztában. Nézzük, mitől lehet félnünk, s mi az, amit tehetünk ellene!


Amikor közbelép az infláció

Mielőtt bárki megijedne, szó sincsen két számjegyű pénzromlásról, száguldó inflációról, ugyanakkor a BusinessWeek szerint az elmúlt időszak eseményei, az emelkedő üzemanyag- és élelmiszerárak sokaknak megkérdőjelezheti hitét a közgazdászok által hangoztatott kijelentésben, amely szerint többé nem kell komolyan tartanunk az inflációtól.

Aktualitása és természetesen hasznossága miatt tehát úgy gondoltuk, nem árt, ha megnézzük, mi az, amivel megvédhetjük befektetéseink hozamát az inflációtól. Egyáltalán miért is kell ellene védekeznünk?

Képzeljük el, hogy elhelyezzük megtakarított pénzünket, mondjuk 800 ezer forintot valamelyik az általunk legjobbnak ítélt, számunkra megfelelő kondíciókkal rendelkező bank betétjeként 1 évre. Mennyi kamatot kínál érte az adott pénzintézet? Ez természetesen elengedhetetlenül fontos és meghatározó döntésünknél, azonban most nem kívánunk egy bankot sem nevesíteni, hiszen nem az összehasonlítás jelen cikkünk célja.

Egy év múlva az egy évvel ezelőtt érvényes 6 százalékos kamatszinttel számolva 848 ezer forintot vehetünk majd ki a bankból, vagy köthetjük le újra. Az, hogy mit teszünk ezzel az összeggel a későbbiekben, példánk céljának szempontjából teljesen mindegy.

Ami számunkra most érdekes, az az adott megtakarítási forma, vagyis példánk betétjének reálértelemben vett hozama, hiszen azt szeretnénk megtudni, hogy mennyivel több árut, vagy szolgáltatást vásárolhatunk meg a 848 ezer forinton, mint a betét elhelyezésekor a 800 ezer forintunkon. Vagyis igazából hiába garantál nekünk 6 százalékot a konstrukció, az infláció miatt igazából nem lesz ekkora mértékű a hozamunk.

A legutóbbi inflációs adatok szerint a tavalyi év júniusához képest egy év alatt 8,6 százalékkal emelkedtek meg a fogyasztói árak. Azt hiszem itt nem is kell már továbbgondolnunk, mi is történt a pénzünkkel, amely persze még így is jobb, ha a bankban kamatozik, mintha a párnánkban tartanánk.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban

Az ősrégi módszer, amelyet az emberek régebben alkalmaztak az inflációs problémát kezelésére (igaz, ez még nem adott megoldást a befektetések kezelésére), az szimplán a főnöktől való fizetésemelés kérése volt.

Ez a mai világban már egyáltalán nem olyan egyszerű, a KSH legfrissebb adatai szerint nettó béreink májusban a tavalyi év ötödik hónapjához képest 1,3 százalékkal voltak magasabbak. Ha a reálbéreket tekintjük, itt is elég szomorú a helyzet, ugyanis 6,6 százalékos csökkenést voltunk kénytelenek elkönyvelni.

Egy külföldi megoldás

Az amerikaiak igen nagy örömére ott már inflációtól védett államkötvények kerülnek kibocsátásra. Ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy ezeknek a kötvényeknek a hozama reálértelemben véve kerül meghatározásra.

Mint azt a bankbetétes példánk is mutatta, de különösen igaz ez a kötvénybefektetésekre is, hogy az infláció főként a fix kamatozású befektetésekben okozhat nagyobb kárt. 1997-ben vezették be az inflációtól védett állampapírokat (TIPS - Treasury Inflation-Protected Securities), melyek ugyan fix kamatozásúak, de folyamatosan indexálják őket a fogyasztói árindexnek megfelelően.

Természetesen abban a világban, ahol már az alapoknak is van alapjuk, természetesen a TIP-be fektető alapokat is választhatják az inflációtól tartó, s más megoldást nem találó befektetők.

Egy idegen szó lehet a kulcs

Ha szimpla, nem inflációkövető kötvényeket választunk, akkor is van lehetőségünk kivédeni a pénzromlást, elég, ha a duration-re, vagyis a kötvényeink kamatláb-érzékenységére figyelünk. A kézbentartás egyik módja, hogy úgynevezett létrát építünk az egyes kötvényekből, amelyek különböző időpontokban járnak le.

Kövesd az inflációt

Azok a befektetők, akik tisztában vannak azzal, hogy az árak növekedésének üteméért mely árucikkek felelősek a legnagyobb mértékben, megtehetik, hogy azokba a vállalatokba fektetik pénzüket (veszik meg részvényeiket), amelyek nagymértékben tartanak az adott termékekből készleteket.

Ez azt jelenti, hogy áttételesen rendelkezünk ezekkel az inflációért nagymértékben felelős termékekkel.

Alapos munka

Ha nincs elég merszünk, vagy szaktudásunk a fentebb ismertetett technikákhoz, nem árt, ha tudjuk, hogy vannak inflációtól védett befektetési alapok is a piacon, melyeknek deklarált célja az egyenletes, inflációtól védett hozam elérése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?