4 °C Budapest

Hová lett a külföldi pénz? - Utánajártunk!

Pénzcentrum
2007. július 13. 12:00

Te gondoltál már valaha arra, hogy például vajon más országokban miben tartják pénzüket az emberek? Nos, ez nem is olyan fogas kérdés, végignéztük két szomszédos ország (Ausztria és Szlovákia) jegybankjának statisztikáját, nézzük, mi sült ki belőlük!

Úgy tűnik a háztartások megtakarítási szerkezetében az egyes országok között óriási eltérés nem tapasztalható, általában elmondható, hogy hasonló a megoszlása a háztartások pénzügyi eszközeinek (a legkedveltebb biztonsága miatt a bankbetét).

Mit néztünk?

Mindenkét ország esetében a nemzetgazdaság pénzügyi számláit figyeltük, egészen pontosan a háztartások szektorát (hiszen adatok vannak az államháztartásra, a pénzügyi és nem pénzügyi vállalatokra, háztartásokat segítő non-profit vállalatokra, valamint külföldre is). Minden esetben a pénzügyi eszközök állományi adatait vizsgáltuk.

Különböző égtájak, eltérő jellemzők?

Ausztriában az Oesterreichische Nationalbank adatai szerint a háztartások pénzügyi eszközeinek majdnem felét 43,86 százalékot a bankbetétek állománya tesz ki. Második helyen náluk 20,42 százalékos aránnyal a biztosítási tartalékok állnak (ezen belül is az életbiztosítások vezetnek).

Ausztriában a lakosság körében már felfedezték a befektetési alapok által nyújtott kényelmet, ugyanis arányaiban több pénzt tartanak befektetetési jegyekben (12,53 %), mint részvényekben, illetve egyéb részesedésekben (10,08%).


Szlovákiában
is hasonló szerkezetet mutatnak a háztartások megtakarítási állományuk. A bankbetétek aránya (a kedvező kamatoknak köszönhetően) a teljes pénzügyi eszközökön belül 44,8 százalékot tett ki, meglehetősen hasonló módon Ausztriához.

A biztosítási tartalékok aránya ebben az országban még csupán 11,3 százalékos, van tehát hová fejlődni. A készpénzben és a befektetési alapokban tartott pénz közel azonos, 15 százalékos arányt képviselnek.

A Bank Austria Creditanstalt elemzése rámutat arra, hogy 2006-os év során volt először tapasztalható a befektetési alapok területén visszaesés a növekedésben, melynek talán legfőbb oka a kötvény- és pénzpiaci alapokból történt pénzkivonás. Ezzel ellentétben a hedge fundok, illetve az alapok alapjai igen népszerűek északi szomszédainknál.

A szlovák nyugdíjreform nyertesei a nyugdíjalapok lettek, ezek jelenleg 6,1 százalékos arányt képviseltek 2006 során a pénzügyi eszközök között, azonban még további növekedés várható ezen a területen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?