13 °C Budapest

Hová lett a külföldi pénz? - Utánajártunk!

Pénzcentrum
2007. július 13. 12:00

Te gondoltál már valaha arra, hogy például vajon más országokban miben tartják pénzüket az emberek? Nos, ez nem is olyan fogas kérdés, végignéztük két szomszédos ország (Ausztria és Szlovákia) jegybankjának statisztikáját, nézzük, mi sült ki belőlük!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Úgy tűnik a háztartások megtakarítási szerkezetében az egyes országok között óriási eltérés nem tapasztalható, általában elmondható, hogy hasonló a megoszlása a háztartások pénzügyi eszközeinek (a legkedveltebb biztonsága miatt a bankbetét).

Mit néztünk?

Mindenkét ország esetében a nemzetgazdaság pénzügyi számláit figyeltük, egészen pontosan a háztartások szektorát (hiszen adatok vannak az államháztartásra, a pénzügyi és nem pénzügyi vállalatokra, háztartásokat segítő non-profit vállalatokra, valamint külföldre is). Minden esetben a pénzügyi eszközök állományi adatait vizsgáltuk.

Különböző égtájak, eltérő jellemzők?

Ausztriában az Oesterreichische Nationalbank adatai szerint a háztartások pénzügyi eszközeinek majdnem felét 43,86 százalékot a bankbetétek állománya tesz ki. Második helyen náluk 20,42 százalékos aránnyal a biztosítási tartalékok állnak (ezen belül is az életbiztosítások vezetnek).

Ausztriában a lakosság körében már felfedezték a befektetési alapok által nyújtott kényelmet, ugyanis arányaiban több pénzt tartanak befektetetési jegyekben (12,53 %), mint részvényekben, illetve egyéb részesedésekben (10,08%).


Szlovákiában
is hasonló szerkezetet mutatnak a háztartások megtakarítási állományuk. A bankbetétek aránya (a kedvező kamatoknak köszönhetően) a teljes pénzügyi eszközökön belül 44,8 százalékot tett ki, meglehetősen hasonló módon Ausztriához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási tartalékok aránya ebben az országban még csupán 11,3 százalékos, van tehát hová fejlődni. A készpénzben és a befektetési alapokban tartott pénz közel azonos, 15 százalékos arányt képviselnek.

A Bank Austria Creditanstalt elemzése rámutat arra, hogy 2006-os év során volt először tapasztalható a befektetési alapok területén visszaesés a növekedésben, melynek talán legfőbb oka a kötvény- és pénzpiaci alapokból történt pénzkivonás. Ezzel ellentétben a hedge fundok, illetve az alapok alapjai igen népszerűek északi szomszédainknál.

A szlovák nyugdíjreform nyertesei a nyugdíjalapok lettek, ezek jelenleg 6,1 százalékos arányt képviseltek 2006 során a pénzügyi eszközök között, azonban még további növekedés várható ezen a területen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?