3 °C Budapest

Az örök sláger és a magyarok esete

Pénzcentrum
2007. július 27. 05:55

Gazdagok vagyunk vagy sem? Te hová tennéd a pénzed? Ez bizony manapság már megkerülhetetlen és elengedhetetlen fontosságú kérdés, megfontolt döntéshozatal tárgyát képezi. Ki ne lenne kíváncsi azonban arra, hogy honfitársaink, és a többi ország állampolgárai mit gondolnak a megtakarításokról, mi az, amiben bíznak, mit kedvelnek a leginkább, s mit a legkevésbé. Amellett természetesen, hogy az egyéni kíváncsiság célpontja is lehet a megtakarítási szerkezet, fontos a közgazdasági tartalma is, mint a döntéshozatal, mind a gazdasági szakemberek számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nemrég megjelent cikkünkben megnéztük, miben tartják pénzüket szomszédaink, közülük is egészen pontosan Ausztriát és Szlovákiát vizsgáltuk meg. Akkor az egyes országok központi bankjai által közzétett pénzügyi számlák adataiból építkeztünk.

Most azt vizsgáljuk, Magyarországhoz képest mit mutatnak régiónk, Európa, sőt az Egyesül Államokbeli adatok. Milyen eltérések, hasonlóságok tapasztalhatók, milyen tendenciát lehet felfedezni. Ehhez a GfK Custom Research Worldwide, valamint a Wall Street Journal Europe legfrissebb tanulmányának, a Befektetési Barométer adatait vesszük górcső alá.

Hogy miért fontos, érdekes ezt figyelemmel kísérni? Ha valamit jellemezni próbálunk a leggyakrabban mit sem ér az adott mutató, ha nincs mihez mérni. Vagyis tehát alapvető fontosságú, hogy ismerjük a hozzánk hasonló helyzetben lévő, illetve a tőlünk fejlettebb országok megtakarítási szokásait.

Emellett az időbeli mozgást is nagyon érdemes figyelemmel kísérni, hiszen az adatok változása tendenciákról, azok mögött meghúzódó okokról is. A Befektetési Barométer adatai 15 országban kerültek felvételre, a legfrissebb adatok az idén március és április során elvégzett kérdőívezésből származnak, összesen 11 445 személyt kérdeztek meg.

Minden adat a felmérés alatt megkérdezettek válaszaiból származik. A régióból Magyarországon kívül Csehországból, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek adatok. Újfent nagyon fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a legvagyonosabb 5 százalék adatai nem szerepelnek a felmérésekben.

Először is azt érdemes megvizsgálnunk, hogy az egyes régiókban milyen a háztartások vagyoni helyzete. Amint azt az alábbi ábra is mutatja, az Egyesült Államok szakadt el leginkább a mezőnytől, s Nyugat-Európa is jobb helyzetben van mind a régiónál, mind Magyarországnál.


Ha az időbeli alakulást vizsgáljuk itt Magyarországon, akkor látható, hogy a vizsgálat indulása óta nem volt még ilyen alacsony szinten a háztartások magánvagyona. Ennek vélhetően a megszorító intézkedések miatti nagyobb fogyasztási arány, magasabb hitelfelvétel kialakítása.

Óriási bizalmatlanság

Nagy igazságok

Általában azt szokás feltételezni, hogy a lakosság túlnyomó része kockázatkerülő magatartású. Ezt alátámasztják a kutatási adatok is, ugyanis még mindig a kevésbé kockázatos befektetési formák a leginkább népszerűbbek.

Emellett azonban még mindig nagyon sok azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek semmilyen megtakarítási formával. Igaz, ebbe azok is beletartoznak, akik nem pénzügyi befektetésben tartják pénzüket, hanem például ingatlanba, melynek tulajdonlási aránya hazánkban tradicionálisan magas, szinte már hagyomány a "vegyél egy ingatlant, majd add ki".

Nálunk még a régióhoz képest is kimagasló a be nem fektetők aránya, 76 százalék, Kelet-Európára vetítve ez 66 százalék. Ezzel szemben ez az arány eddig még nem látott közelségbe került Amerikában és Nyugat-Európában, itt 43, illetve 44 százalék a pénzügyi megtakarításokkal nem rendelkezők aránya.

Mint azt már Ausztriával és Szlovákiával is foglalkozó cikkünkben is kiemeltük, a legnépszerűbb még mindig a bankbetét. Nincs ez másképp ezen adatok szerint sem. Izgalmasabb kérdés azonban talán az, hogy a többi megtakarítási forma milyen arányt képvisel a háztartások megtakarításaiban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami egyből kitűnik a diagramokból, hogy míg az Egyesült Államokban jóval többfelé oszlik a befektetési figyelem, s a részvénybefektetések aránya is magasabb, addig ez Európában már kevésbé mondható el.


Nyugat-Európában a betétek mögött az abszolút nyertes az életbiztosítás lett, közel azonos arányt képvisel a többi megtakarítási forma. Ezzel szemben Kelet-Európában már az életbiztosítások és a nyugdíjalapok küzdelme folyik egymással.


Magyarországon a betétek mellett nagyon fontos az életbiztosítások szerepe, azonban a kockázatosabb, de egyben magasabb hozamot is kínáló megtakarítási formák nálunk egyelőre nem "divatosak".

A képzelet játéka

És ha lenne pénzünk?

Persze, hogy nem fektetünk részvénybe, ha nincs elég pénzünk hozzá - mondhatnánk el saját magunk védelmében. De most el kell, hogy keserítsük olvasóinkat, ugyanis a kutatás azt is felmérte, hogy milyenek lennének befektetési szokásaink abban az esetben, ha meglenne a 25 ezer eurós vagyonunk.Nálunk még ebben az esetben is kimagaslóan magas, 44 százalékos arányt képviselnek azok, akik nem választanának semmilyen pénzügyi befektetést még akkor sem, ha meglenne a hozzá szükséges vagyona. Még ebben az esetben is alacsonyan maradt a részvény-típusú befektetések aránya. Igaz, ez a régióban is hasonló képet mutat.


Trendjében azonban úgy tűnik, lassanként csökken azoknak a száma, akik nem kívánnának semmilyen pénzügyi megtakarítási formát választani.Mi a helyzet az egyes országokban?

Svédország és Belgium rendelkezik Nyugat-Európán belül a legmagasabb megtakarítási aránnyal. Csupán a megkérdezettek 10, illetve 16 százaléka válaszolt úgy, hogy nem választaná egyik felsorolt pénzügyi megtakarítási formát sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?