Kamatadó után is van élet? - Az adótól még nem menekülhetsz!

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 05:55

Mi is történik? Éppen egy évvel ezelőtt került bevezetésre a sokak által negatívumként értékelt kamatadó, amely meglepő mértékben implikált a lakossági szegmensben befektetési döntéseket, melyek nyertese a befektetési alapok mellett a bankbetét lett. Most jár le azonban az egy év, amikoris felszabadul a tavalyi évben még "határidő előtt" lekötött betétek egy halmaza, amelyre ugye még nem kell megfizetni a kamatadót. Erre természetesen különleges akciókkal készülnek az egyes bankok is, megvizsgáltuk, hol mivel várják ügyfeleiket a hitelintézetek, s megmutatjuk azt is, mire érdemes odafigyelni.

Körképünk összeállításában a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az Inter-Európa Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, valamint a Volksbank volt segítségünkre.

Mi történt?

Talán még többen emlékeznek a tavalyi "kamatadólázra", s hogy milyen sokan kötötték le pénzüket az utolsó pillanatokban is. Hogy mennyien tették ezt? A CIB Bank becslései szerint a teljes bankszektorban több mint 400 milliárd forint került lekötésre 12 hónapos futamidőre. Ez összesen a jelenlegi lejáratkor érvényes 7 százalékos kamattal számítva 28 milliárd forintos kamatkifizetést jelent most.

A Raiffeisen Bank is hasonló becslést adott, az idén lejáró betétek összege szerintük az egész piacra vetítve több százmillió forintra rúghat. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az egy éves betétállomány a vizsgált időszak alatt 68 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelkedett, így a K&H Bank szerint várhatóan ekkora állomány szabadul majd fel.

Az már természetesen változó, hogy ki mit választott ízlésének megfelelően, de minthogy az az alapvető megtakarítási hajlandóságra is jellemző nálunk, a legtöbben a biztonságos, ám relatíve alacsonyabb hozamokkal kecsegtető bankbetétre tették le voksukat.

Emellett annak idején nagyon sokan választották a befektetési alapokat is a kamatadó kikerülésére. Arról azonban már az adó elől menekülők elfelejtkeztek, hogy egyéb formája is van annak, hogy ne kelljen a közös kasszához hozzájárulnunk megtakarításaink nyereségéből, így például a NYESZ-R számlák is, de megfelelő védelmet nyújthatnak a unit-linked biztosítások is, melyeket akár konkrét, akár kombinált termékként el is érhetünk az egyes bankok kínálatában.

Kiszabadul a szellem a palackból

Az idő ketyeg, a kamat még nem, de lejárt az egy éves időtáv, kíváncsiak voltunk, mi az, amivel megpróbálják visszacsábítani a bankok a felszabadult pénzösszegeket. Meg is kérdeztük az egyes pénzintézeteket, kit mennyiben érint az idő lejárta, várhatóan mekkora likviditás fog felszabadulni.

A Budapest Bank külön az évfordulóra elkészített összeállításából kiderül, hogy mivel egy évvel ezelőtt az ügyfeleknek szóló kínálatban nem az 1 éves lekötésű betéteket helyezték fókuszba, ezért a most lejáró állomány várhatóan a töredéke lesz az akkor elhelyezett összegnek.

A CIB Banknál kérdésünkre elmondták, az éven túli állomány 7 százaléka morzsolódott le eddig, ez még a rövidebb futamidejű betétek lejárata előtti feltörések mértékét sem haladja meg. A banknál egyébként az a tapasztalat, hogy azért törik fel a betéteket, mert az abban lekötött pénzre van szükségük az ügyfeleknek, nem pedig azért, hogy más termékbe forgassák azt.

Az Inter-Európa Bank esetében a most felszabaduló állomány már a bank saját bevallása szerint jelentős mértéket ölt. A kamatadó bevezetése előtti időszakhoz képest az éven túli lekötött betétben elhelyezett megtakarítások állománya négyszeresére emelkedett, ez pedig már az össz-állományon belül is jelentős súlyt képvisel.

A K&H Bank esetében a legsikeresebb konstrukciónak a garantált szerkezetű alapok bizonyultak.

Miből választhatunk és hogyan

Mit használnak csalinak?

Nézzük, milyen konstrukciókkal, akciókkal próbálják meg a bankok ügyfeleik pénzét megtartani!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a most már újonnan lekötött betétek akárhogyan is nevezik őket, mindenképpen kamatadóznak! Fontos tudni emellett, hogy a most lekötendő bankbetétek egyelőre a magas infláció miatt nem nyújthatnak reálterminusban értve megfelelő alternatívát.

Sőt nem árt arra sem figyelni, hogy milyen feltételek teljesítése esetén kaphatjuk meg az akciós kamatot. Így például nem elég a minimális lekötött összegre tekintettel lenni¸ hanem azt is tudnunk kell, hogy milyen kártyahasználati, vásárlási vagy egyéb előírások esetén emelkedik meg számunkra a kamat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel az egyes bankok által kínált paletta igen széles, ezért nem árt, ha alaposan megfontoljuk döntésünket, s tisztázzuk, hogy számunkra melyik alternatíva lehet reális.

A Budapest Banknál is több konstrukcióból választhatnak azok, akinek most jár le betétjük, ilyen a Dupla Haszon Folyószámlacsomag, a Budapest Dupla Prémium Megtakarítás, a bank befektetési alapjai, illetve a Prémium betét.

A CIB Bank saját termékei mellett kiemelte, hogy valamely magas banki jövedelmezőségű termékkel kombinált, azok megvásárlásához, illetve használatához kötött rövid futamidejű betéti akciók indulnak majd várakozásaik szerint. Emellett a bank véleménye szerint teret nyernek a magasabb kockázatú, de magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetési formák is.

Emellett négy új termékkel készülnek a kamatadó születésnapjára. Két új kötvénysorozatot indítanak be. A kötvényekről annyit érdemes tudni, hogy ugyan kisebb kockázattal járnak mint a részvények, ezért alacsonyabb hozamuk is, azonban a bankbetétekhez képest általában magasabb kamatot kaphatunk értük.

Az Erste Banknál most indították be új lekötött betéti akciójukat, amelyben négy betéti termék (Erste Ráadás Betét, Erste Duett Megtakarítás, Erste Aktív Betét, Erste Futam Betét) közül lehet választani.

A CIB-nél emellett kamatadó-mentes és államilag támogatott lakáselőtakarékosság, valamint a lekötött betét elemeit ötvöző befektetést is választhatunk. Emellett most jelenik majd meg a 18 hónapos futamidejű Indexált betét is.

A Citibanknál kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a megtakarítani kívánok számára folyamatosan kínálnak valamilyen akciós lehetőséget, ilyen a jelenleg is futó 12 százalékos betétajánlat is.

Az Inter-Európa Banknál szintén több akciót is kínál most lejáró kamatadómentes megtakarítások megtartásának érdekében. A bank válaszában kiemelte, hogy minden ügyfél személyre szabott ajánlatot kap.

A K&H Bank az akciós két hónapos lekötött betét mellett K&H hozamlánc megtakarításokkal kombinált életbiztosítást is kínál.

Az OTP Bankszintén több termékkel kívánja lekötni a most felszabaduló állományt. Ilyen például a BetétDuó elnevezésű konstrukció, amely a lakás-előtakarékossági számla előnyeit egyesíti a bankbetétekével. Emellett a bank megtakarítás-ösztönző programja is segítséget nyújthat a megtakarítani vágyóknak, mindezek mellett lehetőség nyílik akciós forint, illetve devizabetét lekötésére is. A banknál emellett természetesen lehet befektetési alapokat is választani (OTP-DWS Fejlődő Piaci Részvény Alap).

A Raiffeisen Bank egyedülálló portfolió kialakításával készül erre az időszakra, emellett indul meg a Kamatemelő lekötött betét nevet viselő akció is. A hosszú távú megtakarításokra vágyók a bank Trend elnevezésű kötvényeiből válogathatnak. A befektetési alapokat kedvelőknek aktív kezelésű alapokat kínálnak.

A Volksbanknál is széles a lehetőségek tárháza, választhatjuk a Bonusz Plus pénzügyi tervet, az Akciós Mixet, a Biztos Megtakarítás betéti akciót, illetve a betétmixet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm