11 °C Budapest

Egyéves a kamatadó - készül az újabb roham?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 09:45

Lassan eltelt egy év a hazai megtakarítási piacokat fenekestül felforgató kamatadó-bevezetés óta. A romantikus visszaemlékezések mellett aktualitása is van a témának, hiszen a közeljövőben a kamatadó elkerülése miatt különböző megtakarítási formákban elhelyezett hatalmas mennyiségű tőke egy része, akár több százmilliárd forint is felszabadulhat. A tőkéért folytatott versengésbe természetesen a befektetési alapok is beszállnak, és a legújabb kibocsátások arra utalnak, hogy a legtöbb alapkezelő a saját termékstratégiájának megfelelő módon ugyan, de aktívan készül egy nagyobb volumenű tőkebeáramlás fogadására. Az elkövetkező hetek nyertesei között ismét ott lehetnek a garantált alapok, de pálmát nagy valószínűséggel az elmúlt hónapokban ütemesen bővülő válogatott portfóliós alapok vihetik majd.

Tavaly augusztusban még a leginkább érintett szakmabelieknek is leesett az álla, amikor a befektetők váratlanul mozgásba lendültek, és soha nem látott nagyságrendben csoportosították át megtakarításaikat, hogy elkerülhessék a szeptember 1-től életbe lépő kamatadót. A Portfolio.hu becslései szerint az augusztusban - kifejezetten a kamatadó miatt, tehát nem a "normális ügymenet" keretében - több mint 600 milliárd forintot helyeztek el a befektetők olyan konstrukciókban, éven túli bankbetétekben, biztosításokban, befektetési alapokban, amelyek legalább egy évig lehetővé tették a kamatadó-fizetés elkerülését.

Természetesen nem csupán holmi keserédes nosztalgia miatt emlegetjük fel a kamatadó tavalyi bevezetése okozta tőkemozgásokat. Az említett 600 milliárd forintból ugyanis nagyjából 280 milliárd landolt az egy, illetve kétéves bankbetétekben, aminek jelentős részét az egyéves betétek szippantották be. Feltéve, hogy az egyéves konstrukciók voltak a népszerűbbek, nem tűnik eltúlzottnak, ha feltételezzük, akár 200 milliárd forint is felszabadulhat az egyéves betétek lejártával. A befektetők pedig felmarkolva ezt a pénzt, újabb befektetési lehetőség után néznek, így komoly versenyfutás alakulhat ki az elkövetkező hetekben a különböző megtakarítási formák között.

Augusztusban hatalmas falat csúszott le a torkokon

A tavalyi roham egyik fő nyerteseinek a befektetési alapokat tekinthetjük, hiszen a befektetők augusztusban több mint 400 milliárd forintot fektettek be alapokba, ami az egy évvel korábbi, mintegy 100 milliárd forintos tőkebeáramláshoz képest is majdnem 300 milliárd forint "extra" befektetést jelentett.

Az alapok késleltetett elszámolása miatt az augusztus utolsó napjaiban kiadott (és így a kamatadó alól még mentesülő) megbízások a szeptemberi tőkebeáramlásban jelentek meg. A szeptemberi, nem a kamatadó miatti tőkebeáramlás mértéke nem jelentős az augusztusi rohamhoz képest, összesen nagyjából 20 milliárd forint.


Befektetési alapok most: ki lehet a győztes?

Egy éve az ingatlanalapok bizonyultak a legnépszerűbbnek, de a nagyjából 170 milliárd forintos tőkebeáramlás meg is akasztotta kissé a kategória fejlődését, hiszen a hirtelen megszaporodott likvid tőke befektetése némi gondot okozott az alapkezelőknek. Az ingatlanalapokból azóta is folyamatosan kivonják tőkéjüket a befektetők, így nagyon valószínűnek tűnik, hogy ha valóban okoz komolyabb átcsoportosítást az egyéves betétek lejárta, az ingatlanalapok akkor sem lesznek ismét a piac sztárjai. Nem így a garantált és a vegyes alapok.

Nagyobb eséllyel futnak neki a garantált alapok az előttünk álló néhány hétnek, hiszen a szegmens az elmúlt hónapokban is stabil tőkebeáramlást tudott felmutatni, részben a nyíltvégű konstrukciók térnyerésének köszönhetően.


A garantált alapok többségét magába foglaló nyilvános, zártvégű alapok számának változása ugyanakkor a kibocsátások ritkulására, vagy legalábbis késleltetésére utalnak, hiszen az elmúlt két hónapban összesen csupán néggyel nőtt a zártvégű (nem csak garantált) alapok száma, és előreláthatóan augusztusban sem változik drámaian ez a helyzet.


Szeptemberben ugyanakkor valóságos dömpingre számíthatunk, ugyanis nem kevesebb, mint nyolc zártvégű alap jegyzési időszaka zárul le a következő hónapban, ezek között egyaránt találunk forinban, euróban és dollárban denominált, másfél, 2, 3, illetve 3.5 éves futamidejű konstrukciókat is. Úgy tűnik tehát, hogy több alapkezelő is tudatosan készül a betétekből felszabaduló tőke fogadására (a kibocsátások ugyanakkor a "szokásos" kibocsátási programokba is illeszkednek). Szintén érdemes kiemelni, hogy több bank is különböző kombinált, tehát a bankbetétet a befektetési alapokkal egyaránt operáló akciót indított, így igyekezvén vonzó megoldást kínálni a lejárt betétek tulajdonosai számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Indul a pörgés a nyíltvégűeknél is?

A nyíltvégű alapok piacán teljes csend honolt az augusztusi befektetői inváziót követően, decembert kivéve hónapokig nem változott a piacon működő nyíltvégű alapok száma. A helyzet márciusban kezdett enyhülni valamelyest, és azóta több mint húsz alappal bővült a hazai mezőny.


A június eleje óta indított nyíltvégű alapok között szintén több garantált alapot találunk, ami ugyancsak a szegmens növekvő népszerűségére utal, legalábbis az alapkezelők körében (de az összegyűjtött tőke nagysága is bíztató). Az alapkezelők az elmúlt bő két hónapban nagyobb hangsúlyt helyeztek a nemzetközi részvénypiacokra fókuszáló alapokra is, ami jól mutatja azt az egyre markánsabbá váló trendet, hogy a hazai alapkezelők - részben a külföldi alapok jelentette növekvő konkurenciának köszönhetően - szélesítik fókuszukat, és egyre kevésbé koncentrálnak kizárólag a hazai piacokra.

Az új nyíltvégű alapok között feltűnnek a vegyes alapok alapjai is, amelyek között külön érdemes szót ejteni a válogatott portfóliós alapcsaládok térnyeréséről is. A legfrissebb kibocsátások között is találhatunk ilyen alapcsaládot, de már a megelőző hónapokban is ugrásszerűen nőtt a szegmens alapjainak száma (nem véletlenül jelölte meg több alapkezelő az év legígéretesebb termékének ezeket az alapokat a Portoflio.hu év eleji felmérésében).

2006.12.19 08:15
Mi a legjobb fogás 2007-ben? - alapkezelői vélemények

A válogatott portfóliós termékek alapkoncepciója, hogy nem egy-egy kijelölt piacot, vagy eszközkategóriát céloznak meg, hanem előre meghatározott kockázati szintet tartva alakítják befektetéseiket (innen ered az angol "target-risk" elnevezés). A legnehezebb döntéseket tehát az alapkezelő hozza meg, míg a befektetőnek elég a saját preferenciáinak megfelelő kockázati szintet "belőni", és az ennek megfelelő alapot kiválasztani.


A vegyes alapok tavaly augusztusi rohamban még a garantált alapoknál is nagyobb mennyiségű tőkét vonzottak, ami főként a target-risk alapok tőkebeáramlásának volt köszönhető. Az alapcsaládok együttes tőkebeáramlását ábrázoló grafikonon szembetűnő az augusztusi invázió, ekkor ezekbe az alapokba közel 90 milliárd forint érkezett. Természetes volt ezután az értékesítések visszaesése, de az elmúlt néhány hónapban ismét növekszik az alapok tőkebeáramlása. Lehet, hogy szeptemberben egy újabb függőlegest húzhatunk a majd a grafikonra.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 20:56
A Media1 információi szerint néhány héttel ezelőtt tulajdonost váltott a Propeller és a Nuus, most p...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem