31 °C Budapest

Egyéves a kamatadó - készül az újabb roham?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 09:45

Lassan eltelt egy év a hazai megtakarítási piacokat fenekestül felforgató kamatadó-bevezetés óta. A romantikus visszaemlékezések mellett aktualitása is van a témának, hiszen a közeljövőben a kamatadó elkerülése miatt különböző megtakarítási formákban elhelyezett hatalmas mennyiségű tőke egy része, akár több százmilliárd forint is felszabadulhat. A tőkéért folytatott versengésbe természetesen a befektetési alapok is beszállnak, és a legújabb kibocsátások arra utalnak, hogy a legtöbb alapkezelő a saját termékstratégiájának megfelelő módon ugyan, de aktívan készül egy nagyobb volumenű tőkebeáramlás fogadására. Az elkövetkező hetek nyertesei között ismét ott lehetnek a garantált alapok, de pálmát nagy valószínűséggel az elmúlt hónapokban ütemesen bővülő válogatott portfóliós alapok vihetik majd.

Tavaly augusztusban még a leginkább érintett szakmabelieknek is leesett az álla, amikor a befektetők váratlanul mozgásba lendültek, és soha nem látott nagyságrendben csoportosították át megtakarításaikat, hogy elkerülhessék a szeptember 1-től életbe lépő kamatadót. A Portfolio.hu becslései szerint az augusztusban - kifejezetten a kamatadó miatt, tehát nem a "normális ügymenet" keretében - több mint 600 milliárd forintot helyeztek el a befektetők olyan konstrukciókban, éven túli bankbetétekben, biztosításokban, befektetési alapokban, amelyek legalább egy évig lehetővé tették a kamatadó-fizetés elkerülését.

Természetesen nem csupán holmi keserédes nosztalgia miatt emlegetjük fel a kamatadó tavalyi bevezetése okozta tőkemozgásokat. Az említett 600 milliárd forintból ugyanis nagyjából 280 milliárd landolt az egy, illetve kétéves bankbetétekben, aminek jelentős részét az egyéves betétek szippantották be. Feltéve, hogy az egyéves konstrukciók voltak a népszerűbbek, nem tűnik eltúlzottnak, ha feltételezzük, akár 200 milliárd forint is felszabadulhat az egyéves betétek lejártával. A befektetők pedig felmarkolva ezt a pénzt, újabb befektetési lehetőség után néznek, így komoly versenyfutás alakulhat ki az elkövetkező hetekben a különböző megtakarítási formák között.

Augusztusban hatalmas falat csúszott le a torkokon

A tavalyi roham egyik fő nyerteseinek a befektetési alapokat tekinthetjük, hiszen a befektetők augusztusban több mint 400 milliárd forintot fektettek be alapokba, ami az egy évvel korábbi, mintegy 100 milliárd forintos tőkebeáramláshoz képest is majdnem 300 milliárd forint "extra" befektetést jelentett.

Az alapok késleltetett elszámolása miatt az augusztus utolsó napjaiban kiadott (és így a kamatadó alól még mentesülő) megbízások a szeptemberi tőkebeáramlásban jelentek meg. A szeptemberi, nem a kamatadó miatti tőkebeáramlás mértéke nem jelentős az augusztusi rohamhoz képest, összesen nagyjából 20 milliárd forint.


Befektetési alapok most: ki lehet a győztes?

Egy éve az ingatlanalapok bizonyultak a legnépszerűbbnek, de a nagyjából 170 milliárd forintos tőkebeáramlás meg is akasztotta kissé a kategória fejlődését, hiszen a hirtelen megszaporodott likvid tőke befektetése némi gondot okozott az alapkezelőknek. Az ingatlanalapokból azóta is folyamatosan kivonják tőkéjüket a befektetők, így nagyon valószínűnek tűnik, hogy ha valóban okoz komolyabb átcsoportosítást az egyéves betétek lejárta, az ingatlanalapok akkor sem lesznek ismét a piac sztárjai. Nem így a garantált és a vegyes alapok.

Nagyobb eséllyel futnak neki a garantált alapok az előttünk álló néhány hétnek, hiszen a szegmens az elmúlt hónapokban is stabil tőkebeáramlást tudott felmutatni, részben a nyíltvégű konstrukciók térnyerésének köszönhetően.


A garantált alapok többségét magába foglaló nyilvános, zártvégű alapok számának változása ugyanakkor a kibocsátások ritkulására, vagy legalábbis késleltetésére utalnak, hiszen az elmúlt két hónapban összesen csupán néggyel nőtt a zártvégű (nem csak garantált) alapok száma, és előreláthatóan augusztusban sem változik drámaian ez a helyzet.


Szeptemberben ugyanakkor valóságos dömpingre számíthatunk, ugyanis nem kevesebb, mint nyolc zártvégű alap jegyzési időszaka zárul le a következő hónapban, ezek között egyaránt találunk forinban, euróban és dollárban denominált, másfél, 2, 3, illetve 3.5 éves futamidejű konstrukciókat is. Úgy tűnik tehát, hogy több alapkezelő is tudatosan készül a betétekből felszabaduló tőke fogadására (a kibocsátások ugyanakkor a "szokásos" kibocsátási programokba is illeszkednek). Szintén érdemes kiemelni, hogy több bank is különböző kombinált, tehát a bankbetétet a befektetési alapokkal egyaránt operáló akciót indított, így igyekezvén vonzó megoldást kínálni a lejárt betétek tulajdonosai számára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Indul a pörgés a nyíltvégűeknél is?

A nyíltvégű alapok piacán teljes csend honolt az augusztusi befektetői inváziót követően, decembert kivéve hónapokig nem változott a piacon működő nyíltvégű alapok száma. A helyzet márciusban kezdett enyhülni valamelyest, és azóta több mint húsz alappal bővült a hazai mezőny.


A június eleje óta indított nyíltvégű alapok között szintén több garantált alapot találunk, ami ugyancsak a szegmens növekvő népszerűségére utal, legalábbis az alapkezelők körében (de az összegyűjtött tőke nagysága is bíztató). Az alapkezelők az elmúlt bő két hónapban nagyobb hangsúlyt helyeztek a nemzetközi részvénypiacokra fókuszáló alapokra is, ami jól mutatja azt az egyre markánsabbá váló trendet, hogy a hazai alapkezelők - részben a külföldi alapok jelentette növekvő konkurenciának köszönhetően - szélesítik fókuszukat, és egyre kevésbé koncentrálnak kizárólag a hazai piacokra.

Az új nyíltvégű alapok között feltűnnek a vegyes alapok alapjai is, amelyek között külön érdemes szót ejteni a válogatott portfóliós alapcsaládok térnyeréséről is. A legfrissebb kibocsátások között is találhatunk ilyen alapcsaládot, de már a megelőző hónapokban is ugrásszerűen nőtt a szegmens alapjainak száma (nem véletlenül jelölte meg több alapkezelő az év legígéretesebb termékének ezeket az alapokat a Portoflio.hu év eleji felmérésében).

2006.12.19 08:15
Mi a legjobb fogás 2007-ben? - alapkezelői vélemények

A válogatott portfóliós termékek alapkoncepciója, hogy nem egy-egy kijelölt piacot, vagy eszközkategóriát céloznak meg, hanem előre meghatározott kockázati szintet tartva alakítják befektetéseiket (innen ered az angol "target-risk" elnevezés). A legnehezebb döntéseket tehát az alapkezelő hozza meg, míg a befektetőnek elég a saját preferenciáinak megfelelő kockázati szintet "belőni", és az ennek megfelelő alapot kiválasztani.


A vegyes alapok tavaly augusztusi rohamban még a garantált alapoknál is nagyobb mennyiségű tőkét vonzottak, ami főként a target-risk alapok tőkebeáramlásának volt köszönhető. Az alapcsaládok együttes tőkebeáramlását ábrázoló grafikonon szembetűnő az augusztusi invázió, ekkor ezekbe az alapokba közel 90 milliárd forint érkezett. Természetes volt ezután az értékesítések visszaesése, de az elmúlt néhány hónapban ismét növekszik az alapok tőkebeáramlása. Lehet, hogy szeptemberben egy újabb függőlegest húzhatunk a majd a grafikonra.


PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?