9 °C Budapest

Ide járatja gyermekeit a magyar elit: tényleg nem sajnálják a pénzt

2018. február 3. 07:00

A szabadidő megfelelő eltöltésére manapság rengeteg lehetősége van az embernek. Egyáltalán nem egyszerű azonban a választás, akkor ha a gyereket szeretnénk beíratni valamilyen foglalkozásra. A lehető legjobb döntés meghozatala érdekében mérlegelni kell az eshetőségek között és bizony a jövőbeli költségekkel is számolni kell. Mindezek okán a Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mennyibe kerül hosszabb távon egy gyereket lovasoktatásra beíratni, milyen eszközöket kell beszerezni és összességében mire lehet számítani az első időkben.

A szabadidő megfelelő eltöltése az egyik legfontosabb cselekvés a modern ember életében. Ilyenkor ugyanis lehetősége nyílik fölös energiát levezetni, kikapcsolódni és feltöltődni. Az optimális választás azonban sohasem egyszerű, sőt kiváltképp nehéz akkor, ha gyerekekről van szó. Egy fiatal ugyanis akár egy egész életre szóló célt, hivatást is kaphat egy-egy szülői választást követően, de egy elhibázott döntés akár egy életre sebet ejthet a gyerkőcökön. Éppen ezért fontos körültekintően eljárni a választás során, nem utolsó sorban pedig érdemes mérlegelni, hogy mekkora anyagai költségei vannak legalább középhosszú távon egy-egy döntésnek. 

A lovaglás a természetközeliség egyik szimbóluma, ami akár adott esetben az egyszerű élet jelképe is lehetne, éppen ezért kiváltképp meglepő, hogy valójában egy igen költséges tevékenységnek számít a szabadidős elfoglaltságok között. De hogy pontosan mekkorának, annak a Pénzcentrum egy szakértő segítségével járt utána. Ezen felül megnéztük azt is, hogy egyes budapesti és vidéki lovardákban mennyibe kerülnek a különböző szintű foglalkozások.

Kinyílnak a gyerekek

A lovaglás javítja az egyensúlyérzéket, az állattal való kapcsolatteremtés képes megnyitni a zárkózott gyerekeket és felelősségtudatra nevel

- mondta el a Pénzcentrumnak Lukavecz Leonóra, a Pasaréti Honvéd Lovarda lovasedzője. A szakember elmondta azt is, hogy náluk különösen fontos, hogy a gyerekek ne csak azért üljenek fel a lóra, mert akarnak tőle valamit, hanem fontos, hogy alakuljon ki kapcsolat lovas és lova között. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek le kell pucolniuk az állatot, lovaglás után segítkeznek az állat rendbetételében, és tanácsolva van nekik, hogy hozzanak a lovaknak almát, répát.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen módon zajlik a gyerekek beiskoláztatása, a szakember elmondta, hogy először egy általános adatfelvételre van szükség, a gyermek korát, magasságát, súlyát és lovas előéletét illetően. Ezt egyébként nem árthat már elsőre személyesen intézni, hiszen Lukavecz felhívta a figyelmünket arra, hogy bizony sokszor előfordult már, hogy a nem személyesen megbeszéltek nem igazán fedték a valóságot. Pedig ez jelen esetben különösen fontos, hiszen 

a gyerek paraméterei alapján választanak számára lovat az iskolában.

A Pasaréti Honvéd Lovardában például 10-12 éves kor körül vállalnak gyerekeket lovakra, a kisebbek azonban öt éves kortól már kezdhetnek pónikkal lovagolni. A korhatárok az általunk megvizsgált lovardák oktatási hirdetményében nagyjából fedik egymást, és többnyire 3-5 éves kortól már lehet találni edzést. Mindig érdemes azonban előre egyeztetni, hogy ez adott esetben milyen lovakon lehetséges. Fontos megjegyezni, hogy kérdéseink során minket első sorban a hobbi lovasoktatás érdekelt, így állításaink erre a "szakágra" korlátozódnak. 

Felkészülés

A lovasedző szerint, ahhoz hogy egy gyerek az első foglalkozásra készen álljon, a következő felszerelésekre van feltétlenül szüksége:

  • kobak,
  • gerincvédő,
  • belső varrás nélküli nadrág, lovasnadrág a legjobb,
  • cipő aminek kicsi sarka van, lovascipő a legmegfelelőbb,
  • lábszárvédő,
  • pálca (haladóbbaknak).

A szakember a kezdőcsomag tekintetében azt javasolja, hogy először megérheti egy szimpla sportáruház lovasrészlegét választani a felszerelés beszerzésére, hiszen itt olcsón, relatíve jó minőségű árukhoz juthatnak a vásárlók. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a lovaglásban is, mint bármilyen másik szabadidős sporttevékenységnél is, a felszerelését illetően óriási a szórás, így az egészen olcsó eszközöktől pillanatok alatt el lehet jutni csillagászati árakig. Elsőre ugyanakkor nem biztos, hogy megéri mindenből a legdrágábbat megvenni.

Szabadidős lovagláshoz gyerekeknek például találhatunk védőmellényt 11 ezer forintért, kobakot 4-7 ezerért, lábszárvédőt 4-8 ezerért, nadrágot 3-6 ezerért, cipőt pedig akár már 2-3 ezerért is, de persze 20-ért is. Gyors áttekintésünk alapján tehát már 30 ezer forint alatt is kijöhet a nyitó felszerelés. Ezek persze csak irányadó számok, valamint nyílván nem a felső kategóriát mutatják. 

A lovardában

Egy teljesen kezdő, leendő lovas kivétel nélkül futószáron kezdi pályafutását. Ez azt jelenti, hogy az oktató egy úgynevezett futószáron folyamatosan fogja a lovat és körbe-körbe vezeti a rajta ülő ifjú tanulót. Ez a lovassá válás belépő szobája.
Arra a kérdésünkre, hogy mennyi időt kell ebben az edzésformában eltöltenie a gyereknek addig, hogy a következő szintre lépjen nincs egyértelmű válasz.

Ezt egyáltalán nem lehet előre és átlagosan megmondani, ugyanis rengeteg dologtól függ. Többek között attól, hogy mennyire érez rá a gyerek a lovaglásra, mennyi edzésre jön el, mennyire magabiztos a ló hátán. Van, akit például már 30 futószáras foglalkozás után tovább lehet küldeni osztályba, de akad olyan tanuló is, aki több mint egy éve csak futószáron edz. Úgyhogy ez nagyon változó, de a legfontosabb a biztonság. Ezt mindig szem előtt kell tartani

- hívja fel a figyelmet a lovasedző. Lukavecz azt is elmondja, hogy bár rengeteg új jelentkezőjük van, nagyon kevesen vannak azok, akik tovább lépnének a hobbiszintből. Sőt azt is észreveszi, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a gyerekek annyira levannak terhelve és sok a dolguk, hogy sokaknak csak heti egy edzésre van idejük eljönni. Ez pedig a fejlődés szempontjából nem túl sok

Egy ilyen futószáras edzés az általunk nézett lovardákban átlagosan 30 perc. A lovasedző szerint egy kezdő gyereknek még 30 perc is sok lehet, sőt a kicsiknek van, hogy 15-20 perc is elég.

A lovagláshoz szükséges izmok egyáltalán nincsenek kifejlődve a gyerekeknél. Hiába sportol valaki aktívan, a lovaglás teljesen más, így eleinte nagyon fárasztó tud lenni

- tájékoztat Lukavecz. Ha valakinek futószáron már nagyon jól megy a lovaglás, magabiztosan ül a lovon és tudja az alapokat, az továbbléphet osztályba. Ez például a pasaréti lovardában azt jelenti, hogy általában 3-5 fiatal egy oktatóval egy zárt, fedett lovardában egymás után lovagol, lovardai alakzatok tanulnak, elmélyítik az irányításbeli tudásukat. 

Aki itt is jól teljesít, magabiztosan lovagol, lovardai körülmények között is tudja kezelni a "nehezebb" lovakat is, ő már mehet majd terepre, persze oda is vezető lovassal. Az pedig, aki ezt már tudja önállóan, nevezhető hobbi lovasnak. Nem árt azonban felkészülni arra, hogy ideáig eljutni bizony hosszadalmas folyamat. A tevékenység egész ideje alatt érdemes gondoskodni a biztosításról is, hiszen az iskoláknál általában bevett gyakorlat, hogy az állatok természete miatt (a lovak menekülő állatok) inkább aláíratnak egy papírt, hogy az esetleges balesetekért nem tudják vállalni a felelősséget.

Jó, de mennyibe fáj mindez?

A kezdő felszerelés gyerekeknek tehát adott, nagyjából 30 ezer forint alatt beszerezhető egy nagyobb sportruházati áruházban. Év közben azonban, ha minél többet jár a gyerek gyakorolni, a vásárolt felszerelések ára felszökhet, hiszen szükséges lehet a minőségibb, egyénre szabottabb eszközök beszerzése.

Az oktatás díjához iránymutatásként vettük a lovasedző tapasztalatait, és az egyszerűség kedvéért egy gyerekre, heti egyetlen oktatással számoltunk az első évben. Ez ugye 52 hét, aminek a felét futószáron, a másikat már osztályban tölti a csemete. A számításhoz szükséges árakat pedig a lovasok.hu oldalán megtalálható adatokból nyertük. Fókuszban a budapesti létesítmények voltak, de érdekességképpen megnéztük néhány vidéki iskola árát is.

A grafikonon szereplő választott lovardák árképzését megfigyelve kijelenthető, hogy a budapesti lovaglás jóval költségesebb, mint a vidéki. Olyannyira, hogy egy percre lebontott díj akár ötszörösére is rúghat egy fővárosi lovardában, mint egy vidékiben. Az is jól látszik, hogy míg Budapesten a futószáron vezetés díja igazán költséges az osztályoshoz képest, addig ez a különbség már eltűnik a főváros-vidék viszonylatában. Szóval, aki Budapesten vinné lovagolni a gyerekét az a legelső időszakban készülhet kiugró költségekre, utána úgymond országos átlagban is normalizálódnak a díjak. 

Egy évnyi lovasoktatás, heti egyszeri edzéssel, 26 hétnyi futószáras és ugyanennyi osztályos foglalkozással tehát egy olcsóbb budapesti lovardában ez 65000+91000, azaz 156 000 forint, egy drágábban 100000+91000 azaz 191 000 forint. Egy olcsó vidéki lovardában pedig 46800+65000, tehát 111 800 forintból jön ki. Mindez persze heti egy alkalomra vonatkozik fele-fele szintbéli megoszlásra. Ha már heti két-három alkalomról lenne szó, ami még mindig nem annyira kiemelkedő, akkor

az összeg már 400-500 ezer forint körül mozogna éves szinten + a felszerelés.

És akkor a legdrágább, egyéni órás oktatásról még nem is beszéltünk, ami simán lehet 6-8 ezer forint is alkalmanként. Bárhonnan is nézzük tehát a lovasoktatás bizony elég megterhelő a családi kasszára nézve, ezért cserébe azonban egyáltalán nem mindennapi élményben lehet része a gyerkőcöknek. Érdemes tehát mérlegelnie és előre tájékozódnia annak, aki belemerítené gyermekét az elit időtöltésének emlegetett elfoglaltságba.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem