21 °C Budapest
Vineyards wine gardens at Lake Balaton in Baracsony Hungray with beautiful view kisfaludy street with fountain .

Erre készülhetnek lélekben a Balatonnál nyaralók 2024-ben: jól meg kell fontolni a döntést

2024. május 30. 15:28

Az idei évben minden harmadik (36%) magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél – mutat rá egy friss felmérés. Leginkább pár napot, illetve 1 hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként. A déli mellett sokan az északi partot választják a kulturális programok, a nyugalom, a természet és a helyi gasztronómia élmények miatt. A szállás kiválasztásánál pedig az ár mellett az elhelyezkedés, a minőségi szolgáltatások, a szoba felszereltsége, valamint a vendégszeretet is kiemelt szempont.

Tízből négy (42%) budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar (20%) pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. Amíg a tinédzserek (16-19 év) több mint fele (52%) ellátogat a Balatonhoz, addig az 50-59 éves korosztály közel kétharmada (61%) ezt egyáltalán nem tervezi - derült ki a Mandilla Hotel és Opinio kutatócég közös reprezentatív felméréséből. A balatonozók döntő többsége (71%) - különösen a 20 év alatti fiatalok (85%) - leginkább nyári üdülést választ, de vannak, akik tavasszal (11%), ősszel (14%), illetve télen (8%) is szívesen kapcsolódnak ki a tónál. Sokaknak még nem végleges (40%), hogy merre veszik az irányt, de akiknek már igen, azoknál a déli (27%) és az északi part (19%) is népszerű célpont, illetve közel hasonló arányban (14%) vannak azok, akik mindkét partra terveznek eljutni idén.       

„Az északi parti településekre elsősorban a színes kulturális és szabadtéri programok, a vízparti élmények, a helyi gasztronómia, a nyugalom, a természeti szépségek és a történelmi nevezetességek vonzzák a hazai vendégeket” - emelte ki a felmérés eredményeiből Penziás Réka és Kovács Gábor. A köveskáli négycsillagos Mandilla Hotel alapítói a gyakorlatban is azt tapasztalják, hogy a versenyképes ár mellett az elhelyezkedés, a szolgáltatások minősége, a pihentető környezet, a szobafelszereltség és a vendégszeretet a legfontosabb szempontok a szállás kiválasztásánál, amit a kutatás eredményei is megerősítenek. Különösen igaz ez a budapestiekre, ahol az elhelyezkedés (64%) és a nyugalom (36%) az országos átlaghoz képest (53%,26%) sokkal jobban felértékelődik.    

Az üdülésre naponta fejenként legalább 10-20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek döntő többsége (66%). Az összes válaszadó közel negyede (24%) 20-40 ezer forintot kalkulál személyenként, míg hét százalék ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén. A kutatásban részt vevő magyarok fele (52%) 1-2 napban vagy hosszú hétvégében gondolkodik, negyedük egy hetet (25%), míg minden tizedik válaszadó minimum két hetet tölt a Balatonnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem