20 °C Budapest
Ismét látni lehetett hazánkban a sarki fényt! Képen mutatjuk, milyen gyönyörű volt!

Ismét látni lehetett hazánkban a sarki fényt! Képen mutatjuk, milyen gyönyörű volt!

MTI
2024. április 20. 12:33

Sarki fény tűnt fel az északi égbolton Nagykanizsánál, 2024. április 19-én, péntek este.

Legutóbb tavaly ősszel, 2023. november 5-én, vasárnap este lehetett látni ezt a csodálatos jelenséget az égen, szintén Nagykanizsánál. Tegnap este is megmutatkozott az égen a sarki fény hazánkban. 

A sarki fény egy igen különleges természeti jelenség, amelyet általában a Föld északi és déli sarkvidékein lehet megfigyelni. Ez a jelenség akkor következik be, amikor a Napból érkező részecskék, főként a napfoltokból és napkitörésekből származó, elektromágneses terében utazó töltött részecskék (plazma), beleütköznek a Föld légkörébe. 

A részecskék az atmoszférában található gázokkal való kölcsönhatás következtében fényt bocsátanak ki, amelynek eredményeként a légkör különböző színekben pompázó fénysugaraival tűnnek fel az égbolton.

A sarki fény jellegzetes színei általában zöldes, rózsaszín, lilás vagy vöröses árnyalatokban jelennek meg, ahogy ez a mostani hazánkban készült képeken is látszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a látványos jelenség azért fordul elő elsősorban a sarkvidéki területeken, mert itt a Föld mágneses tere erősebb, és a részecskék könnyebben lépnek kölcsönhatásba a légkörrel. A sarki fény megfigyelése különleges élményt nyújt az északi vagy déli sarkkörön túlra utazóknak, és az egyik leglenyűgözőbb természeti látványosságok közé tartozik. 

Címlapkép és kép forrása: MTI/Varga György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem