20 °C Budapest
Girl relaxation in private swimming pool hiding in jungle. Wealth travel. Top view, drone point of view directly from above. Vacations in Bali. Tropical and exotic asian nature. Wellness and vitality. Balinese traditional architecture, hotel with straw roof.

Hosszú nyaralás helyett így utaznak 2023-ban az élelmes magyarok: mit tudhatnak?

2023. július 20. 12:29

A magyarok utazási lehetőségei korlátozottak lesznek ebben az évben. Hosszabb utazást a 30-59 éves korosztály tagjainak többsége - 68 százaléka - nem tervez az idén, 77 százalékuk ezt a pénzhiánnyal indokolta. Ez jelentős növekedést jelent éves szinten, mivel tavaly a hosszabb utakról lemondóknak csak az 58 százalékánál játszottak szerepet ebben az anyagiak - derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezettek 46 százaléka azért egy belföldi hosszú hétvégére elutazna.

A magyarok utazási terveinek keresztbe tett a jelenlegi gazdasági környezet, sokan a pénzhiány miatt nem terveznek hosszabb utazást – derül ki a K&H biztos jövő felméréséből, amely a 30-59 évesek idei utazás terveit vizsgálta 2023. első negyedévében. Míg 2022-ben az egészségügyi karanténból kiszabadult emberek lelkesen indultak újra útnak, 2023-ban ismét vissza kellett venniük utazási terveikből, akár rövidebb, akár hosszabb útról lenne szó.
 
A kutatás szerint a külföldi utak esetén a megkérdezettek utazási szándékai a 2021-es szintre estek vissza, a belföldi utazásoknál még a 2021-es szinttől is elmaradnak. Csak 46 százalékuk gondolja úgy, hogy el tud utazni valahová belföldre az egyik hosszú hétvégén; az alacsonyabb jövedelműek körében 38 százalékos az arányuk, míg a magasabb jövedelműek körében 61 százalékos. Hosszabb belföldi útra csak 24 százalékuk készül – ezen belül a magasabb végzettségűek között 30 százalék, míg az alacsonyabbak között csak 22 százalék látja ennek lehetőségét.

A rövid külföldi turistautakban a felmérés szerint a válaszadók 19 százaléka gondolkodik. Az 5 éjszakánál tovább tartó külföldi vakációt csak a megkérdezettek 16 százaléka tervezi, de még a legjobb anyagi helyzetben lévők, azaz a havonta 500 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek is csak 28 százaléka készül útnak indulni az országhatáron túlra.

Hosszabb, akár külföldi, akár belföldi vakációt összességében a válaszadók 68 százaléka nem tervez, döntő többségük - 77 százalékuk - ezt a pénzhiánnyal indokolta. Egy évvel korábban csak az 58 százalékuk hivatkozott arra, hogy nincs elég pénze egy hosszabb utazásra, azaz 19 százalékponttal nőtt az arányuk A felmérés részeredményei szerint az idén az 50-59 évesek 83 százaléka, az alacsonyabb végzettségűeknek pedig a 84 százaléka mond le az utazásról anyagi okok miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A K&H szakértői szerint a külföldi utazás esetén - legyen az rövid vagy hosszabb vakáció - érdemes utasbiztosítást kötni, amely védelmet nyújt az esetleges balesetek, betegség esetén. A társaságnál tavaly nyáron – a június és augusztus vége közötti időszakban - megkötött utasbiztosítások száma 154 százalékkal nőtt éves szinten, ebből is jól látható, hogy a 2021-ben a járványhatás miatt még visszafogott utazási kedv jelentősen növekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem