Woman choosing food for breakfast at hotel restaurant. Woman taking food from a buffet line.

Sorra húzzák le a rolót a magyarok kedvenc éttermei? Sokan búcsúzhatnak törzshelyüktől

2023. június 8. 10:31

Sok magyar kedvence az úgynevezett all you can eat, ahol ár-érték arányt nézve olcsón, sokat ehet az ember. 2023-ban a piac egyik legnagyobb kihívása, hogy az állandó jó minőséget fenn tudják tartani a szolgáltatók a jelenlegi válsághelyzet idején is - és mégis nyereségesek tudjanak maradni.

Az autópályák melletti all you can eat rendszerben működő vendéglátó-helyeket szinte össze sem lehet hasonlítani az A’la carte éttermekkel, hiszen már a vendégkörük is eltérő. Az all you can eat éttermek látogatói főleg utazók, vagy olyan családok, baráti társaságok, és nem utolsósorban cégek, akiknek fontos, hogy fix áron, mindenki szájízének megfelelő fogásokat tudjanak találni egy étteremben.

„Sztereotípia hogy ezekben az éttermekben nem találhatóak meg azok az ételek, mint az A la carte éttermek menüsorában. Nálunk közel 40 fogásból választhatnak a vendégek, persze a kínálatban nem szerepel kacsamáj, de sokszor például tatár beefsteak is választható, a rántott húsok, valamint tészta félék és desszertek mellett! Hagyományos magyar ízek is fontosak az utazó vendégek körében, gulyás levesünkért sokan járnak vissza külföldről is.” –árulta el Czél László, a Gastland Kft értékesítési vezetője.

Jön az NTAK-adatszolgáltatás

A szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, méghozzá július elsejei határidővel. A szolgáltatók közül természetesen az all you can eat éttermeket üzemeltetők sem képeznek kivételt. De milyen extra kihívásokkal jár az adatszolgáltatási kötelezettség az ő esetükben?

Az all you can eat éttermek esetében fogyasztóként nem az adott árut fizetjük ki, hanem egy csomagajánlatot, ami legalább negyven féle ételt tartalmaz, sokkal nehezebb követni a folyamatokat, mint az A’ la carte éttermek esetében. Az új szabályozással az a legnagyobb gond, hogy a határidő vészes közeledte ellenére is nagyon sok egyelőre a találgatás. Még a szakmabeliek sem tudják pontosan, mi lesz a konkrét elvárás.

Fehéredik a magyar vendéglátás!

Rengeteg az olyan étterem még manapság is, ahol így vagy úgy, de szándékosan kikerülik a szabályokat. Ezek a helyek kétes vagy esetleg már lejárt alapanyagokból dolgoznak, szinte nyomonkövethetetlen módon. Erre válaszul hívta életre a kormány az új szabályozási rendszert.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindenképpen pozitív és üdvözlendő dolognak tartom, hogy a szabályozzák a piacot. Szerintünk nagyon fontos, hogy egy étteremben pontosan legyen követve az alapanyag származása, tárolása, a főzési folyamatok, ezáltal az étel minősége olyan legyen, amilyet a vendég jogosan elvár. A hazai gasztronómiának nagyon fontos, hogy az éttermek igenis jó ételeket kínáljnak a Vendégeknek, akár a belvárosban, akár itt az autópálya mellett

– mondta Czél László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm