21 °C Budapest
A young girl plays with a small toy on a window sill by a sunny window. She is relaxed and engrossed in her own imagination while surrounded by a comfortable home environment. Space for copy.

Jövő évig kitart a tavaszias idő: óriási gondokat okozhat itthon a váratlan meleg

MTI
2022. december 28. 18:04

Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak - tájékoztatott szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán.

 Azt írták, tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás Magyarország fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé, egyes napokon 15 fok közelébe emelkedik majd, a tartósabban ködös napokon, elsősorban az északkeleti részeken viszont 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek.

Hozzátették: az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. Megjegyezték: a szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Közölték azt is, a decemberi bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-70 milliméterrel az optimális mennyiség fölött jár. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából - jegyezték meg.

A várható idővel kapcsolatban: éjszaka többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég, majd a hajnali órákban alacsony szintű felhőzet képződik, amely csütörtökön napközben főként az északkeleti megyékben és az Észak-Alföldön tartósan meg maradhat, míg másutt gyengén felhős, napos idő várható. Csapadék csütörtök délutántól, helyenként valószínű az ország keleti területein. Csütörtökön a déli megyékben élénkül meg a déli szél, másutt jobbára gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +2 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a borult, párás tájakon 2 és 7, míg a naposabb délnyugati területeken 8 és 14 fok között alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm