Photo of Balaton Lake in Siofok, Hungary. Dramatic Cloudy sky and blue, tourquise water.

Kész, vége! Fontos szolgáltatás áll le a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is

2022. október 31. 19:02

Véget ér a tavi viharjelzési szezon hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Mint ismert, a vihar-előrejelző szolgálatot - amelyben a viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja - április 1-jétől október 31-ig működtetik - közölték.

Az idei viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét öt erős (legalább 90 kilométer/órás szélsebességű) vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat négy alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 kilométer/óra fölötti szélsebességet. Ekkor a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 kilométer/órával, ami június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet (104 kilométer/órát), amely július 1-jén egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre.

Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles - írták.

Idén az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35 százalékát. A Velence-tónál ez az érték 20,5 százalék lett (körülbelül 1052 óra). A hét hónapos viharjelzési szezon kezdete óta (2005) a középső és keleti medencében, valamint a Velencei-tónál ez volt a második legrövidebb fenntartású szezon, míg a nyugati medencében az első lett - tették hozzá.

A másodfokú viharjelzésekben fenntartott órák a Balatonnál a teljes időszak kevesebb mint 10, a Velencei-tónál 4 százalékát (203,5 óra) tették ki. Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség, ami egyebek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak köszönhető.

Az első- és másodfokú viharjelzések fenntartására legrövidebb ideig a Tisza-tónál volt szükség: az elsőfokú viharjelzés 749,5 órát, a másodfokú viharjelzés 172,5 órán át volt érvényben, vagyis a teljes fenntartási idő nem érte el az 1000 órát. Ezekkel az értékekkel az eddigi szezonok sorában a második legalacsonyabb fenntartású lett a 2022-es év.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hőmérsékleti viszonyokról azt írták, április a szokásosnál mintegy 1,5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A szeptemberi átlaghőmérséklet a Balatonnál megfelelt az 1991-2020-as évek átlagának.

A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,9, Keszthelyen 22,1 Celsius fok lett, amely legalább 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. A hőségnapok (amikor a hőmérséklet maximuma meghaladja a 30 fokot) száma a Balaton nagyobb részén 36 nap, míg a kisebb vízfelületű Velencei-tónál 41 nap volt.

A csapadék a szezon folyamán egyenetlen elosztásban hullott: a legszárazabb hónap az október, a július, a május és az augusztus volt. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot, de júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem