6 °C Budapest
Budapest cabs near Boscolo Hotel and famous coffeehouse New York

Megrohanták a külföldi turisták a magyar szállodákat, panziókat: mégis, mi lelte őket?

2022. október 7. 09:02

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 60%-kal emelkedett. 2022. január–augusztusban a belföldi vendégek 31, a külföldiek 200%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

2022. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent. A vendégszám 831 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 60%-át szállodákban töltötték, számuk 14%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 22, illetve 11%-kal mérséklődött a tavaly augusztusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 36, illetve 12%-át regisztrálták.

Eközben a külföldi vendégek száma 71, a vendégéjszakáké 60%-kal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 580 ezer vendég összesen 1,6 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63%-át szállodákban töltötték, ahol több mint másfélszeres bővülés történt 2021 augusztusához mérten.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 46%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16%-kal 63 milliárd forintra növekedett. A Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 40%-kal kevesebbet, 5,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2022. augusztusban 2900 kereskedelmi szálláshely, köztük 948 szálloda és 1192 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 60%-át belföldi vendégek töltötték el.

2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 70%-kal több, összesen 19 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 31, a külföldiek 200%-kal több (11 és 7,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 96%-kal nőtt, és 302 milliárd forintot tett ki.

Folytatódott a szektor helyreállása

Suppan Gergely a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására 3,1%-ra esett vissza a vendégéjszakák számának növekedése az előző havi 14,6%-ról, azonban így is folytatódott a szektor Covid utáni határozott helyreállása.

Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 16,5%-kal csökkentek, részben amiatt, mert jóval többen választhatták a külföldi nyaralást, míg a hazai vendégek egy része a háztartási energiaárak átlagfogyasztás feletti emelése és a megugró infláció, valamint bizonytalanabbá váló kilátások miatt óvatosabbá válhatott a szakértő szerint. Ugyanakkor a külföldiek vendégéjszakáinak száma továbbra is robosztusan, 60%-kal emelkedett, ami a külföldi vendégek gyors visszatérését mutatja. A szálláshelyek árbevétele így augusztusban 16%-kal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett

- írja az elemzésben Suppan Gergely. Az első nyolc hónapban összesen 70%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 31%-kal, a külföldieké 200%-kal nőtt.

"A tavaly májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak. Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6%-os volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött" - írta.

A korlátozások megszűnése után gyorsan újraindult a turizmus, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolták elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztottak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. Ezt azonban hátráltathatták a repülőtereken és a légitársaságoknál kialakult kaotikus helyzetek, járattörlések, az elégtelen munkaerő állomány, az üzemanyagárak és az utazási, nyaralási költségek elszállása. Kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható

- közölték, hozzátéve, hogy a nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása jelentős mértékben élénkítette a turizmust a nyári hónapokban.

A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges a szakértő szerint.

"Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg. Az őszi szezon kilátásait az őszi iskolai szünet elhalasztása is ronthatja.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti, vagy végleges bezárásra is kerülhetnek. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.  

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Augusztusban a légi utasforgalom 85%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 20%-kal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 augusztusi szinthez képest" - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?