6 °C Budapest
A Woman Is Holding A Credit Card, Typing on A Laptop Keyboard. Theres a Notepad and a Pen next to it. The Concept of Buying Online, Ordering Products at Home, and paying via the Internet.

Nagy változás élesedik a SZÉP-kártyáknál: jönnek a levonások, rengeteg dolgozót érint

2022. október 7. 07:55

A Magyar Közlönyben szeptember 6-án éjjel jelent meg a friss rendelet, amely szerint a jövőben a Szép-kártya kibocsátója kivethet egy egyszeri 15%-os díjat bizonyos fel nem használt összegek után. Az új szabályozás lényeges változtatásokat hoz a kártyákra utalt összegek felhasználásában.   

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium már korábban közölte, hogy változnak a Széchenyi Pihenő Kártyát érintő szabályok - ezt erősítette meg a frissen megjelent rendelet. A módosítás lényege, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a kártyákra utalt összegek egy évig használhatóak fel - ezután egy egyszeri 15%-os díjat von le a kibocsátó bank, ha nem költik el azokat. A felszámított díjaknak viszont csak a felét teszi el a kártya kibocsátója, a másik felét a a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapja meg. Ezzel feltehetően a költéseket szeretnék ösztönözni, valamint támogatni a hazai turizmust.

A rendelet egész pontosan úgy fogalmaz, hogy "a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, az utalást követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénzeszköz erejéig és terhére egyszeri díjat számít fel március 20. és szeptember 20. napján. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel".

A díj mértéke 15%, de legalább 100 forint.

A 100 forintnál alacsonyabb összegek esetében levonják a teljes fel nem használt összeget. Fontos kiemelni, hogy a rendelet értelmében nem kamatot kell fizetni, hanem egyszeri díjat. A díjakból befolyt összegek felét a kártyát kibocsátó pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire költheti, a másik felét pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel.

Nem fognak levonni értesítés nélkül

A szolgáltatóknak 90 nappal a levonás előtt értesítenie kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt összegről és azok után fizetendő díjakról, vagyis időben fogják jelezni az ügyfeleknek, hogy vannak régóta parkoló összegek, amit célszerű felhasználni.

Nemcsak az újonnan érkező összegek felhasználását ösztönözné a kormány, hanem a 2022. október 15. előtt utalt összegekkel kapcsolatban is van változás. 2023. május 31-ig lesz idejük a kártyabirtokosoknak elkölteni a fel nem használt összegeket, ezután levonják a 15%-ot. Aki ebben érintett, azt 2023. január 15-ig kell tájékoztatnia a szolgáltatójának.

Mi volt a régi szabály?

Korábban a Széchenyi Pihenő Kártyára érkezett összegeket a második év május 31-ig lehetett felhasználni anélkül, hogy történt volna bármilyen levonás. Ezt követően a szolgáltató havonta 3%-ot levont az egyenleg terhére. Így lett volna, azonban jött a koronavírus világjárvány, és rengeteg változás állt be a SZÉP-kártyákat illetően. Amíg például a veszélyhelyzet tartott, ez a szabályozás sem élt, hiszen a szálláshelyek, vendéglátóhelyek is zárva voltak, nehéz lett volna költeni. Tehát nem igazán válhatott bevett gyakorlattá a korábbi szabályozás, amelyet most módosítottak.

A rendelet a mai naptól hatályos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?