2 °C Budapest
máv emeletes vonat train rail

Rengetegen utaztak ilyen ingyenjeggyel a vonatokon: megérte így közlekedni

2022. szeptember 29. 21:03

Ebben az évben is nagy érdeklődés mellett zajlott le hazánkban Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya. A települések egyre nyitottabbak a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő, az egészség megóvására ösztönző programok iránt. Idén már közel kétszáz csatlakozott közülük az Európai Mobilitási Héthez, így Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a résztvevők száma Európában - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az eseménysorozatba a MÁV több akcióval is bekapcsolódott, pár nap alatt több mint 10 ezer ingyenes kerékpárjegyet állítottak ki, az Autómentes Napon pedig több mint 13 ezren vásárolták meg a korlátlan utazásra jogosító, kedvezményes jegyet.

A kormány célja hazánk teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, amiben kiemelt szerepet játszik a károsanyag-kibocsátás ötödéért felelős közlekedés zöldítése. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre többen ismerik és használják a környezetbarát, fenntartható városi közlekedési lehetőségeket.

2021 januárjában még kevesebb mint 28 ezer zöld rendszámos gépkocsi futott a hazai utakon, nyár végéig már közel 57 ezret helyeztek forgalomba az országban, tehát a számuk húsz hónap alatt megduplázódott. A közlekedés környezetbarátabbá tételét szolgálja továbbá a Zöld Busz Program is, amely a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréjét támogatja. Ezek mind hozzájárulnak a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt szén-dioxid kibocsátás-csökkentési céljaink megvalósításához.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az Európai Mobilitási Héthez, illetve az Autómentes Naphoz kapcsolódó tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek (futóverseny, bicikli verseny és ügyességi verseny) megrendezését idén is pályázattal segítette. Idén országosan 193 településen zajlottak programok, ezekre 172 önkormányzat összesen 155,5 millió forint támogatásra adott be kérelmet a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-hez. Ezt a települések a lakosságszámuktól függően igényelhették, az 5000 fő alatti települések legfeljebb 500 ezer, az 5000 és 15 ezer közötti lélekszámúak 1 millió, a 15 és 50 ezer fő közöttiek 1,5 millió, míg az 50 ezer lelkesnél nagyobb települések 2 millió forintra pályázhattak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MÁV öt nap alatt összesen 10 854 ingyenes kerékpárjegyet adott ki az utasok részére, ezek száma mintegy duplán meghaladta a héten eladott normál díjszabású kerékpárjegyekét.

Az Autómentes Napon pedig egy különleges, legfeljebb 250 forintba kerülő jeggyel a MÁV-Start, a Volánbusz, a GYSEV vagy a MÁV-HÉV bármilyen helyközi járatán korlátlanul lehetett utazni egész nap, az ország teljes területén. A MÁV-Start munkatársai az Autómentes Napon négyszer több, tíz kilométeres jegyet adtak el, mint előtte egy héttel. Így a többi szolgáltató eladásaival együtt jóval 13 ezer felett lehet az átlagos eladási számok felett értékesített jegyek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem