8 °C Budapest
A young woman travelling with bus while listening music

Ezért is nagy csapás a gyenge forint: jelentősen emelkedhet az ilyen utazások ára a nyáron

2022. június 15. 10:45

A tavalyinál átlagosan 10 százalékkal többért meghirdetett nyári utak árait februárban állapították meg, a háború kitörése előtt, amikor még stabil volt a forint, azóta viszont az euró 10-11 százalékkal drágább, a svájci frank 13 százalékkal, a kanadai dollár pedig többnyire majdnem 20 százalékkal. Mindezt tetézte a buszsofőrök átlagosan 20 százalékos éves bérnövekedése, és a buszbérleti költségek körülbelül 15 százalékos drágulása, illetve az 50 százalékkal megemelkedett üzemanyagárak.

Egyelőre várnak az áremeléssel, de további forintgyengülés esetén a cég stabil anyagi helyzete mellett sem finanszírozható tovább a több forrásból táplálkozó költségnövekedés, ami bőven meghaladja az idei évre kalkulált mértéket – nyilatkozta Ribi Péter, a Fehérvár Travel utazási iroda ügyvezető igazgatója a VG-nek, aki szerint az eredetileg tervezett eredmények eléréséhez további 10-15 százalékos áremelésre lenne szükség, hogy az időközben keletkezett drágulást teljesen kompenzálni lehessen.

A keresleti oldalon egyelőre biztató a helyzet, Ribi Péter tapasztalatai szerint a kereslet nem csökkent, az elmúlt két évben elhalasztott utazásokat sokan most akarják pótolni. Eddig a 2022-es katalógus egyetlen csoportját sem kellett lemondani a minimális létszám hiánya miatt (az oroszországi utazások kivételével). A népszerűségi toplisták nem változtak, egyedül az Ukrajnával és Oroszországgal szomszédos országokba, konkrétan a Lengyelországba és a Baltikumba, valamint az Észak-Erdélybe meghirdetett utak körében kellett egy-egy akciót hirdetni, hogy felpörgessék a keresletet, ellenben beindultak újra a pandémia alatt leállt tengerentúli destinációk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem