15 °C Budapest
Budapest, Hungary - Main Bus Station

Teljesen átalakultak tavaly a magyarok utazási szokásai: kevesebb az új autó, nőtt a személyszállítás

2022. március 10. 21:30

A személyszállítás nőtt, az áruszállítás csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, és egyik sem érte el a járvány előtti, 2019 negyedik negyedévi szintet - derül ki a szállítási teljesítményekről kiadott legfrissebb KSH-jelentésből. A jelentés szerint a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma eközben egy év alatt 11 százalékkal csökkent

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 16,0 százalékkal több 129,2 millió utas vette igénybe a helyközi személyszállítási eszközöket és 55,0 százalékkal több, 5,2 milliárd  utaskilométert tettek meg. Az utasok száma 18,8 százalékkal, az utaskilométer harmadával 33,3 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól.

A helyi személyszállítást használó utasok száma a tavalyi negyedik negyedévben 25,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 24,4 százalékkal több utaskilométert tettek meg. A szállított áruk mennyisége 7,8 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest, és 2,9 százalékkal haladta meg a két évvel korábbit, az árutonnakilométerben mért szállítási teljesítmény azonban az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva 4,1 százalékkal, a 2019-es negyedik negyedévhez mérve 8,3 százalékkal csökkent.

A szállított árutömeg 70 százaléka közúton jutott el rendeltetési helyére, a volumen 20,4 százalékkal nőtt egy év alatt. A közúti szállítás árutonnakilométerben mért teljesítménye 8,9 százalékkal nőtt a 2020. negyedik negyedévihez képest, és 1,5 százalékkal elmaradt a két évvel korábbitól. A vasúton szállított árumennyiség 10,4 százalékkal, a szállítási teljesítmény 12,0 százalékkal csökkent.

A jelentés kitér arra, hogy a  Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér negyedik negyedévi teherforgalma (34,3 ezer tonna) 31 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy tavaly január elején a BUD Cargo City megkezdte működését. 2019 negyedik negyedévéhez mérten is nagymértékű (33 százalékos) volt az emelkedés. A repülőtér negyedik negyedévi utasforgalma 2,1 millió fő volt, csaknem tizenkétszerese az előző év azonos időszakinak, de alig több mint fele a két évvel korábbinak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelentés szerint a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma (62 ezer) az egy évvel korábbinál 11, a 2019. azonos időszakinál 25 százalékkal kevesebb volt, összefüggésben az autóipari termelést nehezítő alapanyaghiánnyal. A forgalomba helyezések száma az új személygépkocsik esetében 27 százalékkal csökkent, a használtaknál 8,6 százalékkal nőtt egy év alatt, a 2019. negyedik negyedévitől viszont 36, illetve 12 százalékkal elmaradt. A forgalomba helyezett elektromos személygépkocsik száma 93 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, több mint négyszerese volt a két évvel korábbinak, arányuk azonban a 2021 második félév végi járműállománynak csupán 5 ezreléke.

A december 31-én forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya csaknem 4,9 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 4,0 millió, a tehergépkocsiké 559 ezer, a motorkerékpároké 203 ezer, a vontatók állománya 86 ezer, az autóbuszoké 18 ezer. A gépjárművek átlagos kora fél év alatt 0,2 évvel, 15,0 évre növekedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem