24 °C Budapest
Smiling family with kids sitting in the car and driving.

Erről se feledkezz meg utazás előtt: több százezres kiadást, és még egy pert is a nyakadba akaszthatnak

2021. július 16. 11:04

Biztosítás nélkül nekivágni egy külföldi nyaralásnak több mint felelőtlenség, pláne, ha gyerekkel, idősebb rokonnal vagy éppen saját autóval utazik az ember. Ha mégis megfeledkezel róla itthon a nagy kapkodásban, még akkor sincs minden veszve, de nagyon alaposan utána kell nézni a feltételeknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség múlt havi előrejelzése szerint idén nyáron a magyarok 37 százaléka tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. A pandémia miatt azonban az utazás tervezése komplikáltabb lett, sokkal több mindent kell átgondolnunk, ráadásul az információk útvesztőjében nem is könnyű tájékozódni a folyamatosan változó szabályokról, tudnivalókról.

A vírushelyzetből adódóan a külföldi utazások megtervezésénél alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Mivel az utazási korlátozások és szabályok akár egyik napról a másikra változhatnak, mindenképpen érdemes a kiszemelt ország magyarországi nagykövetségének honlapját felkeresni, mivel itt biztosan a legnaprakészebb tudnivalók szereplenek, szemben más online felületekkel. Emellett a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és az EU Re-Open oldalát is célszerű áttekinteni, ahol folyamatosan frissülő információkkal látják el az utazni vágyókat – figyelmeztet a BDO Magyarország friss közleményében.

De nem szabad megfeledkezni a szokásos biztonsági intézkedésekről sem, azaz az utasbiztosításról: a nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról.

Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen.

Érdemes azonban mindenképpen alaposan körbejárni a kérdést még utazás előtt, hiszen a lényeg a ez esetben is a részletekben rejlik. Mi van akkor, ha valaki a nagy kapkodásban elfelejti megkötni az utasbiztosítását és már csak akkor jut eszébe, amikor már külföldön van?

Alapvetően ebben az esetben három eljárásrend van szokásban a biztosítóknál, hogy melyiket alkalmazzák, azt ők döntik el, hiszen versenypiac van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  •  Van társaság, mely eleve kizárja a határátlépést követő szerződéskötést
  • Mások várakozási időt kötnek ki
  • A harmadik lehetőségként feltételekhez köti, például megkérdezi (online is), hogy valamennyi biztosított Magyarországon van-e az adott pillanatban, ha a válasz nem, akkor egy külön kérdőívet kell kitölteni, az alapján a biztosító elbírálja a kockázatot és telefonon vagy e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Ha valaki nem valós adatot közöl és ez a kárrendezés során kiderül, az az eset súlyától függően a kárigény elutasítását, de akár polgári peres eljárást is maga után vonhat

– mondta el a Pénzcentrumnak Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Mielőtt kapkodva megkötnénk a biztosítást külföldről, feltétlenül nézzünk utána, van-e erre mód az adott biztosítónál, ha szükséges, kérdezzünk rá a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy írásban, nehogy később baj legyen belőle.

Gondolkodj előre!

Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata rendkívül széles. Egy fejlett versenypiacon kell megtalálni a legjobb ajánlatot, amelyen nem csak árverseny van a szereplők között, hanem szolgáltatás és minőségi verseny is. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a MABISZ összegyűjtötte a honlapján. A biztosítók azonban – saját üzletpolitikájuknak valamint a piacot jellemző versenyhelyzetnek megfelelően – eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes az esetleges utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?