14 °C Budapest
Beautiful Lake Balaton in summer Hungary

Brutálisan elszálltak az árak a Balatonnál: egy vagyont kérnek a szállásokért a csúcsszezonban

2021. július 6. 09:28

A tavalyi, rendkívüli év után, amikor válogathattak a munkaerőben, most ismét beköszöntött a korábbi években megszokott munkaerőhiány a vendéglátásban. Múlt évben a koronavírus járvány miatt az addig külföldön, vendéglátásban dolgozók itthon maradtak, nőtt a munkavállalói létszám, ezzel a fizetések csökkentek - ez kedvezett a vendéglátósoknak, viszont a járvány második és harmadik hulláma megrogyasztotta a szektort.

Optimista becslések szerint is 150 ezren hagyták el a pályát: a férfiak jelentős részben az építőiparban, a nők a kereskedelemben találtak állást. Bár május óta lassan visszatér az élet a hazai turizmusba, sok korábbi felszolgáló, szakács, konyhai kisegítő, pultos inkább megmarad az új, ám kiszámíthatóbb jövőképet kínáló szakmájában - írja a Népszava. Ráadásul Ausztria és Olaszország is éledezik, így azon vendéglátósok közül, akik valahogy kibekkelték a féléves lezárást, sokan a határokon túl képzelik el az elkövetkező néhány szezont, hogy anyagilag ismét egyenesbe jöjjenek. 

Egy fonyódi családi vendéglőt üzemeltető vállalkozó a lapnak elmondta, tavaly óta legalább harmadával nőttek a bérelvárások is. Egy konyhalány napi 10-12 ezer forint nettóért hajlandó elszegődni, a pincérek 15-20 ezret kérnek a déli parton, a rutinos szakácsok pedig ennek sokszorosát.

Emlékszem, amikor két éve megjelent a sajtóban, hogy egymilliót kér egy szakács egy hónapra, azt mondták, csak kitaláció, szenzációhajhászás, nincs, aki ezt ki tudja gazdálkodni. Ez akkor ugyanúgy igaz volt, mint most: értelemszerűen nem bejelentett nettó egymillióról van szó. Persze nem is minden szakács keres ennyit, de a nagyobb éttermek kénytelenek kifizetni, mert egy komoly helyet nem tud elvinni néhány kezdő. Akik azért szintén elkérnek 20-25 ezret egy napra. A megnövekedett bérköltség persze megjelenik az áraknál is, átlagosan 15-20 százalékkal drágult tavaly óta a Balaton, ami az üdülési szokásokat is átalakította

– részletezte a vállalkozó.

Egy Balatonmáriafürdőn három apartmanházat működtető vállalkozó szerint abban is más az idei nyár, hogy ritka a hosszú vakáció: a kéthetes szabadság szinte elenyésző, de már a heti pihenést is felváltotta a három-négy napos "hosszú hétvégézés", amiből viszont 2-2 is jut egy nyárra. Rengetegen az utolsó pillanatban keresnek szállást, így ha kánikulát ígér a meteorológia, drágábban is ki lehet adni a szobákat, esős hétközi napokon viszont sok szálláshely üresen marad. 

A kisebb helyeket nagyon keresik, mert azért még sokakban ott a félsz a koronavírus miatt. Sokszor nem is az a lényeg, hogy tóközeli, hanem inkább, hogy kellően szeparált legyen. No és persze, hogy lehetőleg minél olcsóbb, igaz, van egy réteg, akinek pedig nem számít az ár, csak legyen minden: légkondi, wifi, medence, szauna

– mondta a lapnak a siófoki Horváth Géza, aki több évtizede nyaraltat a városban. 

Már az utazás is egy vagyon

Tízezrekbe kerül, ha egy négytagú család egy hosszú hétvégét el akar tölteni valamelyik budapesti strandon: három napra a családi belépő – két felnőtt és két gyerek részére – a Palatinusra 30 600, a Dagályba és a Római-strandra 24-24 ezer, Csillaghegyen 21 600, Pünkösdfürdőn 16 800 forint. Fogyasztással együtt még legalább 30 ezer forinttal kell számolni. Jogosan merülne fel a kérdés: ennyi pénzért már érdemes lehet megpróbálkozni egy balatoni hétvégével is? Viszont egy háromnapos balatoni kiruccanáshoz ennél még a költségek drasztikus minimalizálása esetén is több kell.

Az utazás sem olcsó: Budapestről Siófokra a családos kedvezménnyel oda-vissza 10 250 forint a jegy két felnőtt és két gyerek részére, Keszthelyre viszont már 14 700 a retúrjegy ára. Szállást péntektől-vasárnapig, azaz három nap, két éjszakára a legolcsóbban - messzebb a parttól - 30-35 ezer forintért lehet találni. A vízközeli, azaz 100 méteren belüli szállásokért – ellátás nélkül – négy személy részére ennél jóval többet kérnek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a legolcsóbb ilyen szállás Balatonmáriafürdőn 56 ezer forint, átlagosan azonban 70-80 ezer a jó fekvésű, parti házak, apartmanok ára.

A KEszthelyen hosszú hétvégét tervezők a legolcsóbb utazással és szállással is 60 ezer forintról indulnak, Balatonmáriafürdőn 70 ezerről, Balatonbogláron 54 ezerről, Siófokon 43 ezerről, Balatonfüreden 56 ezerről, Révfülöpön pedig 63 ezerről. Első pillantásra furcsa lehet, hogy éppen a tó nyugati medencéjének kistelepülése a legdrágább ebből a szempontból, ám Máriafürdő fekvéséből adódóan minden nyaraló közel van a tóhoz.

Külön költség a strandbelépő és az étkezés: előbbi a déli parton nem feltétlenül kell, hogy megterhelje a családi kasszát, hiszen szinte minden településen akadnak szabadstrandok. Ha mégis a fizetős mellett dönt a család, Máriafürdőn naponta 2600 forint a családi jegy, Bogláron minden strand ingyenes, Siófokon a legolcsóbb fizetős hely napi 2000 forint egy négytagú famíliának. Füreden a legolcsóbban napi 3400-ért, Révfülöpön 1500-ért, Keszthelyen 1600-ért strandolhatnak.

Egy sima lángos 450-750, sajtos-tejfölös 750-990, a palacsinta darabja 200-370 forintért fogyasztható.

A hekk tíz dekája 430-550, a keszegé 400-520, a fogasé 780-920 forint között van. Sört legolcsóbban 450 forintért lehet inni, de az átlag inkább 600-700 forint korsónként, a fagylalt gombócáé pedig 350-380 forint. Az éttermekben, kifőzdékben 1300 forintért lehet enni ebédmenüt, egy egyszerű pontyhalászlé vagy babgulyás adagja 1600-2500, a spagetti egy ezresről, a marhapörkölt és a rántott szelet 1300-ról indul, de sok helyen akár egy ötszázassal is többet elkérnek értük.

Egy négytagú családnak egy kétéjszakás balatoni kaland a legnagyobb jóindulattal, s főleg hatalmas önmegtartóztatással is cirka 70 ezer forint, azonban könnyen százezer forint fölé kúszik a hosszú hétvége, ha nem vigyáznak a költésekre. Egy kellemes, minden nagyzolást nélkülöző rövidke nyaralás is könnyedén átlépheti a 150 ezer forintot is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem