6 °C Budapest
Split waterfront and Marjan hill aerial view, Dalmatia, Croatia

Nyaralni indulók, figyelem! Csak így mehetnek a magyarok Horvátországba

2021. július 3. 14:07

Július 1-jétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe Horvátországban függetlenül attól, milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik - derült ki a válságstáb pénteki jelentéséből.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós COVID igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt. Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba. Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta: arra számítottak, hogy "a józan ész végül győzedelmeskedni fog", de csökkent az oltakozási hajlandóság, ami rossz szerinte, mert nem lehet sikeres turisztikai idényt zárni, ha nem nő az átoltottság aránya.

Figyelmeztetett: akár már ősz előtt elérheti Horvátországot a negyedik hullám, mivel jelen van a gyorsabban terjedő delta variáns, amely a bevizsgált pozitív minták 43 százalékát tette ki utoljára.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 488 759-en kaptak védőoltást, közülük 1 080 118-an már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka. Az elmúlt 24 órában 103 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében három új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8209-re emelkedett. Kórházban jelenleg 151 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 23 új fertőzöttet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 66-an vannak kórházban, 16-an közülük intenzív osztályon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 814 178-an kaptak, közülük 669 133-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 39 százaléka.

Ezt mind azzal a feltétellel, hogy a személyzet és a vendégek is rendelkeznek védettségi igazolással. Ilyen védettségi igazolással kell rendelkezniük a bizonyos munkakört betöltőinek is, többek között a boltosoknak, fodrászoknak, kozmetikusoknak, taxisoknak és pedagógusoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm