8 °C Budapest
Illegal dumping ground for toxic waste in a natural area of oak forests in the Cantabrian Mountains (Palacios del Sil, León, Spain).

Sokkoló a környezetszennyezés: brutális mennyiségű a szemét a magyar erdőkben

2021. június 11. 19:04

A Pilisi Parkerdő is bekapcsolódott az állami erdőgazdaságok részvételével lezajlott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált, „Tisztítsuk meg az országot!” programba. A Pilisi Parkerdő több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállított el Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben évente regisztrált 25 millió látogatás, amely a járvány időszakában még nőtt is, különösen hangsúlyossá teszi a hulladékmentesítés fontosságát. Jelentősen megnőtt ugyanis az igény arra, hogy az emberek tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek. Miközben a természetjárók egyre környezettudatosabbak és mind kevesebb szemetet hagynak maguk mögött, szomorú tapasztalat, hogy az illegálisan kirakott hulladék mennyisége évről évre jelentősen nő.

A tavaly ősszel indult hulladékmentesítési akcióban a Pilisi Parkerdő az előzetesen becsült mennyiség – 570 m3 – sokszorosát, összesen 1653 m3 hulladékot szállított el Nagykovácsi melletti, valamint Budapest X. és XVII. kerületében lévő erdőkből, mert a területek eléréséhez szükséges feltárások során számos további, növényzettel már teljesen benőtt szeméthalomra derült fény.

A felszámolt illegális hulladéklerakókban – feltehetően a lakott területek közelsége miatt – az építési hulladék és a gumiabroncs „vezetett”. Előbbi a maga 1160 köbméterével teszi ki az összes hulladék zömét, 70 százalékát. Az „ezüstérmes” a gumiabroncs, amelyből 240 m3-t, míg a harmadik a szilárd ipari lom – megunt, elromlott és kidobott készülékek, berendezések – ebből 183 m3-t távolítottak el. A kommunális hulladék mennyisége 66 köbmétert tett ki. A munkálatok során az erdészek 4 m3 palát is találtak, amely a veszélyes hulladék kategóriájába tartozik, rákkeltő azbeszttartalma miatt.

Az illegális hulladéklerakók a leghatékonyabban a megelőzéssel szüntethetők meg. A Pilisi Parkerdő ezért több sorompót és tiltó táblákat is kihelyez a legveszélyeztetettebb területekre, hogy megakadályozza a behajtást és a hulladék lerakását. Az erdők jó állapota közérdek, a lakosság együttműködése, segítsége és környezettudatos viselkedése nélkül az erdészek minden törekvése veszendőbe mehet a tiszta, egészséges erdőkért, amelyek zöldet, egészséges levegőt, kikapcsolódási, pihenési lehetőséget nyújtanak mindnyájunknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem