Coronavirus COVID-19 computer generated image.

Aggasztó elemzés: könnyen oda lehet a júliusi, augusztus turistaszezon is

2021. május 26. 17:28

"Három hete írtam arról, hogy az új vírusvariánsokkal még baj lehet, és ez jelenti a legnagyobb bizonytalanságot a világgazdaság jövője kapcsán. Sajnos úgy tűnik, hogy a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is - szemben azzal, amit sok hónapon át gondoltam, miszerint a nyár már nyugodtan telhet  a fejlett világban" - vezeti fel cikkét Zsiday Viktor, befektető.

A brit hatóságok szerint az új indiai variáns akár 50%-kal fertőzőbb lehet a britnél (amely maga is vagy 50%-kal fertőzőbb volt az eredetinél), és részlegesen lehet, hogy ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is. Egyáltalán nem biztos az előző két állításból egyik sem, de a nagyon gyors terjedés arra utal, hogy egyelőre ezt valószínűsíthetjük, ennek pedig hatalmas hatása lehet a világgazdaságra - írja Zsiday, aki szerint sajnos most olyan időket élünk, hogy nem fiskális és monetáris változók, hanem a vírus lehet gazdaságainkra a legnagyobb hatással.

A jelenlegi trendeket kivetítve ez a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is, amennyiben a fenti számok igazak. Ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70%-os oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat (kedvezőbb esetben a felfutás elhúzódhat őszre, de nehéz előrejelezni, mert nagyon bizonytalanok az adatok)

- írja a befektető. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?