17 °C Budapest
Sarud, a magyar mintafalu: nem sok ilyen van az országban, mi lehet a titka?

Sarud, a magyar mintafalu: nem sok ilyen van az országban, mi lehet a titka?

2021. március 23. 08:14

Sarudon jár a HelloVidék, a Tisza-tó mellett, ahol Kücsön Gyulát az Élményfalu tulajdonosát faggatták a tó körüli turisztikai életről, a strandszezonról, az adódó lehetőségekről és a jövőbeni tervekről. Szóba kerültek a "gyüttment" léttel járó sanda pillantások, egy kanyarokkal teli életút, és hogy mit okoz az ember életében, ha az "első látásra szerelem" tárgya egy tóparti kis falu annak minden előnyével és minden hátrányával együtt.

HelloVidék: Gyula, téged milyen út vezetett a Tisza-tó mellé? Volt valami helyi kötődésed, vagy a véletlenek játéka, hogy éppen itt kötöttél ki?

Kücsön Gyula: Az az igazság, hogy vidéki gyerekként is nagyravágyó voltam, a szó jó értelmében. Én lenni akartam valaki, csinálni akartam valamit, ami nyomot hagy. Azt szerettem volna, hogy egy kis Szabolcsi faluból (Géberjén) indulva jobb dolgom legyen, mint a nagyszüleimnek, szüleimnek. Én nem értettem a földműveléshez és nem is az én világom. Főiskolára mentem, tanárként képzeltem el a jövőt. Mivel nem akartam tovább terhelni a családi kasszát, a suli mellett munkát vállaltam az Universitasnál.

Jól gondolom, hogy ez már akkor jobban tetszett, mint a tanítás?

Mondhatjuk, hogy onnantól egyenes volt az utam, előbb kisebb önálló megbízásokat kaptam, majd egy egész divíziót. 1997-ben alapítottunk saját vállalkozást, részben hasonló profillal.

Ez még mindig nem az a vonal, amit most látunk.

2003 és 2016 között működtettük a Fővárosi Állat- és Növényketben a ZOO Tábort, mely egyedülálló volt a piacon. Azt hiszem, hogy ott lett elvetve az első mag, ami aztán később szökkent szárba.

Miért pont Sarud?

Nem tudom. 2005 tájékán jártam erre először. Beleszerettem, és mint tudjuk, a szerelem vak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha érdekel, hogyan folytatódik az interjú, mi derül még ki Sarudról, akkor olvasd el az egészet a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?