7 °C Budapest

Kapaszkodik vissza a turizmus? Egyre több repjegyet veszünk jövő nyárra

MTI
2020. december 11. 19:00

Az új típusú koronavírus elleni oltások megjelenéséről szóló hírek hatására robbanásszerűen emelkedik a foglalások száma a Lufthansa jövő nyári járataira - mondta a német légitársaság vezérigazgatója egy pénteki interjúban.

Carsten Spohr a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilapban közölt interjúban elmondta, hogy megháromszorozódott a foglalások száma, amióta a vakcinafejlesztések sikere révén "konkrét kilátás" nyílt a világjárványt megfékező oltásra. Hozzátette, hogy a húsvéti időszakra is egyre több foglalás érkezik, ami azt mutatja, hogy az utazók a járványhelyzet javulására számítanak.

Így a Lufthansa is bizakodóan várja az új évet. Az új számítások szerint az utasforgalom 2021 egészét tekintve nagyjából a járvány előtti, 2019-es szint felét éri el, nyáron és ősszel viszont akár 70 százalék is lehet ez az arány. A légi közlekedés legnagyobb német szereplője így a korábban vártnál hamarabb lábalhat ki a válságból, már 2022-ben ismét nyereséges lehet, és 2023-ban  megkezdheti kivonulást a tulajdonosok köréből a német állam, amely hatmilliárd euró tőkét és további a hárommilliárd euró hitelt biztosított a Lufthansa csoport (Lufthansa Group) stabilizáláshoz.

Carsten Spohr hangsúlyozta, hogy a kilencmilliárd eurós mentőcsomagból mindössze hárommilliárd eurót hívtak le, és szigorú költségcsökkentő lépéseik révén ennek is csak egy csekély részét kellett felhasználni. Ezzel kapcsolatban arról is szólt, hogy több száz pilóta elbocsátására lehet szükség. "Cégünk történetében első alkalommal 500 kapitány és 500 első tiszt elbocsátására kényszerülünk, ha nem jön létre megállapodás a szakszervezettel" - mondta a vezérigazgató, aláhúzva, hogy értehetetlen a pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cockpit - VC) ellenállása a költségcsökkentő intézkedésekkel szemben.

A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Eurowings, az osztrák Austrian Airlines, a svájci Swiss és Edelweiss Air légitársaság, valamint a belga Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik. Valamennyi vállalatnál átalakítási, költségcsökkentési programokat indítanak a koronavírus-világjárvány miatti visszaesés ellensúlyozására. A csoport az idén a január-szeptemberi időszakban 5,6 milliárd euró veszteséget szenvedett el.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm