6 °C Budapest

Magyar utak Európa leghalálosabbjai között: itt vagy óriási veszélyben, ha autózol

2020. november 16. 14:02

Egy magyarországi régió, nevezetesen a Közép-Dunántúl is ott van az Európai Unió, közlekedés szempontjából legveszélyesebbjei között. A statisztikai adatok szerint 2018-ban itt 1 millió lakosra 97 haláleset jutott. Ez pedig kifejezetten magas számnak számít, de arányaiban, egész Európát figyelembe véve sok halálos baleset történt másik 4 magyar régióban is. Közvetlen szomszédjaink közül Románia és Horvátország is nagyon rosszul szerepelt az összesített listán.

Világ-összehasonlításban az EU közútjai a legbiztonságosabbak közé tartoznak, és az idő előrehaladtával összességében egyre biztonságosabbak is lesznek - írja friss publikációjában az Eurostat. Mindennek ellenére a közúti biztonság továbbra is fontos társadalmi kérdés, ugyanis 2018-ban 23 418 közúti haláleset történt az unióban, továbbá a statisztikák 1,23 millió közúti sérülést is feljegyeztek.

Hol a legveszélyesebb autózni?

A halálos balesetek alapján megállapítható, hogy az EU legveszélyesebb régiója Görögországban található Dél-Égei-szigetek. Itt ugyanis a statisztika szerint egy millió lakosra 161 közúti haláleset jutott 2018-ban. Ez követte Portugália egyik régiója, Alentejo, ahol 1 millió lakosra vetíve 142-en veszítették életüket közúti balesetben. A harmadig legveszélyesebb tája az EU-nak a lengyel Mazóviai vajdaság, ahol 1 millió állampolgárra összesen 127 közúti haláleset jutott.

Az EU 10, közúti szempontból legveszélyesebb régiói közül a top 3 melle bekerült még 2 belga, 2 román, illetve 3 bolgár régió is. Közvetlenül keleti szomszédunknál ez a Nyugat-romániai régiót, illetve a Délkelet-romániai régiót jelentette. Ahogy az a statisztikákból látszik, magyar régió egy sem került be a 10 legveszélyesebb közé. Ez egy felől jó hír, másfelől sok okunk nincs az örömre.

Az Európai Unióban ugyanis 33 olyan közigazgatási terület van a több százból, ahol az 1 millió lakosra jutó halálos közúti balesetek száma nagyobb vagy egyenlő mint 85. Itt pedig sajnos már találni magyar területet, méghozzá

a Közép-Dunántúlt, 97 halálesettel.

Ami így a legfrissebb európai összehasonlító adatok szerint Magyarország legveszélyesebb régiója a közúti baleseteket tekintve. Ezt a statisztikai területet egyébként három megye alkotja, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém. Ez azt is jelenti, hogy 2018-ban arányosan e megyék útjain veszítette a legtöbb ember közúti balesetben az életét hazánkban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes egyébként azt is megjegyezni, hogy a Közép-Dunántúli régió úgy lett a legveszélyesebb magyar terület 2018-ra, hogy egyetlen év alatt 31-el nőtt az 1 millió lakosra vetített, közúti balesetben elhunytak száma. Ezen a területen utoljára ilyen magas számokat 2010 és az előtt mértek.

Forrás: Eurostat, 1 millió főre jutó közúti halálesetek száma sávosan

Azért máshol is vigyázni kell

Ahogy a statisztikákból kiderült, a leghalálosabb régiók közé csak egyetlen magyar régió került be, ám van 4 másik olyan régiónk, ahol összességében szintén nagyon magas az átlagos közúti balesetben történő elhalálozás. Ide azokat a statisztikai területeket sorolja az Eurostat, ahol 1 millió lakosra 65-85 közúti haláleset jutott. Ilyen terület összesen 37 van az EU-ban, ebből 4 magyar, nevezetesen:

  • Dél-Alföld, közúti balesetben 1 millió lakosra 79 haláleset jutott;
  • Pest, közúti balesetben 1 millió lakosra 76 haláleset jutott;
  • Nyugat-Dunántúl, közúti balesetben 1 millió lakosra 73 haláleset jutott;
  • Dél-Dunántúl, közúti balesetben 1 millió lakosra 69 haláleset jutott.

Minden azt is jelenti, hogy az egész EU-t nézve Magyarország a közúti közlekedés tekintetében abszolút a veszélyesebb országok közé tartozik. Ugyanez mondható el Romániáról, Bulgáriáról, Horvátországról, Görögországról, Lengyelországról, illetve Franciaország majdnem feléről, valamint Spanyolország, Svédország és Finnország 1-1 régiójáról is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm