10 pompás kilátó Budapest környékén: a panoráma egyszerűen lenyűgöző

2020. november 1. 16:01

Budapest és környéke annak is rengeteg új arcát tudja megmutatni, aki régóta itt él. Különösen akkor, ha a magasból tárul elénk a főváros panorámája. Vegyünk egy túracipőt és egy fényképezőgépet magunkhoz és irány tíz kilátó, amely más perspetkívából mutatja meg ezt a csodálatos metropoliszt.

Van, amikor nincs időnk hosszabb túrára menni. Amikor nem tudunk elmenni kirándulni Magyarország valamelyik csodálatos nemzeti parkjába, egy hosszabb utazásra. Ám sokszor ilyenkor is szeretnénk a városi forgatagból kikerülni, a betondzsungelt inkább madártávlatból szemlélni egy erdő közepéről.

Könnyen megtehetjük ezt a főváros környékén is, van olyan kilátó is, amelyik tömegközlekedéssel mindössze fél óra a belvárosból.

Ha pedig egy kicsit jobban ráérünk, mehetünk messzebbre is. Különleges helyszínek, rendkívüli panorámák, érdekes építmények. Tíz budapesti kilátót szedtünk most össze.

Merzse-mocsár kilátó

A Budapest egyetlen igazi mocsaraként is emlegetett terület közvetlenül a ferihegyi reptér szomszédságában fekszik. A háborítatlan vizes élőhelyet egy 15 állomásos tanösvényen ismerhetjük meg. A kilátónál egy pihenőhely is van, ahol piknikezni is lehet, az útvonal pedig nem különösebben nehéz.

Kertvárosi-kilátó (Reformátorok parkja)

Az elején érdemes megjegyezni, hogy maga a kilátó is remekül néz ki, főleg éjszaka kivilágítva. A reformáció félezredik évfordulójára létesített közparkban sétány, szökőkút és a vallási megújulás alakjainak mellszobrai veszik körbe a magaslest. Száz lépcsőn juthatunk el a tizenhét méretes kilátó tetejére, ahonnan minden nap fél nyolctól fél nyolcig (hétvégén fél tízig) csodálhatjuk meg a terület körpanorámáját.

Merzse-mocsár kilátó

A Budapest egyetlen igazi mocsaraként is emlegetett terület közvetlenül a ferihegyi reptér szomszédságában fekszik. A háborítatlan vizes élőhelyet egy 15 állomásos tanösvényen ismerhetjük meg. A kilátónál egy pihenőhely is van, ahol piknikezni is lehet, az útvonal pedig nem különösebben nehéz.

Árpád-kilátó

A 2. kerületi Látó-hegyen közel száz éve húzták fel a mai napig használt építményt szinte csak terméskövet, fát és természetes kötőanyagokat felhasználva ehhez, 2001-ben felújították, de nagyrészt ma is az eredeti formáját őrzi. A fedett kilátóból a város belső részét csodálhatjuk meg, a teraszról szinte az egész várost, a Dunát és a Budai-hegység egy részét is láthatjuk. Odafelé pedig tényleg érdemes túracipőt húzni, több útvonal is megy arra, de kifejezetten rövid az odavezető út.

Erzsébet-kilátó

János, legyen fenn a János-hegyen! A főváros legmagasabb pontjáról, több mint fél kilométer magasról igazán széles perspektívában láthatjuk az összes épületet, teret és a Dunát is. Libegőn, busszal, vonattal és a Gyermekvasúttal is eljuthatunk idáig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kaán Károly-kilátó

A panoráma hasonló, mint az Erzsébet-kilátóból, de ez hetven méterrel magasabban van. A teraszos kilátón felfelé haladva egyre szélesebb panoráma tárul elénk. A helyet gyalog tudjuk megközelíteni, röviddel, mielőtt odaérünk választhatunk, hogy továbbra is a jelzést követjük, hogy így kényelmesebben jussunk fel, vagy egy jobbra elágazó rövidebb, de meredekebb utat választunk. Ez a kilátó nagyon közel van, a belvárosból tíz perc buszozás után már ott is vagyunk!

Makovecz Imre-kilátó

A világhírű magyar építész a létesítmény építésekor a 70-es évek végén a pilisi erdészet főmérnöke volt, ezért viseli a nevét. A Kis-Hárs-hegy tetején, Kurucles és Lipótmező határán lévő kilátóba harminc fokú csigalépcső visz fel, melyek eredetileg vasúti talpfákból készültek. Körülötte tisztás padokkal és asztalokkal, illetve a Gyermekvasút mellette húzódó vonalával, de busszal és túraútvonalon is eljuthatunk idáig.

József-hegyi kilátó

Az itt lévő kis parkot a hetvenes években újították fel, szép panoráma tárul fel innen a városra és a környező hegyekre, még ha egy részét ki is takarják a fák. Az egyébként egy víztározón létesült kilátó bár kevésbé forgalmas, érdemes meglátogatni, például, mert közvetlenül a folyóparton áll. Az építményre egy jól karbantartott csigalépcső visz fel. A hely egy átszállással a belvárosból fél óra tömegközlekedéssel.

Guckler Károly-kilátó

A Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán öt éve épült kilátó névadója az a 19. századi erdőmester, aki sokat tett, hogy a tűzifára éhes lakosság után újra benépesítse a környékbeli hegyeket. A szabályos nyolcszög alaprajzú építményt egy második világháborús légvédelmi ütegállás újrahasznosításával hozták létre, a tájseb begyógyításaként. Innen az összes dunai híd, emellett tiszta időben a Mátra a Tátra vonulata is látható. Ha ide készülünk, egy picit hosszabb útra számítsunk, de ide ide is eljuthatunk metróval, busszal és villamossal.

Csergezán Pál-kilátó

Az uniós csatlakozásunk évében elkezdett építmény egy nemzetközileg is jegyzett természetfestő, grafikus művész nevét viseli. Az időjárást is jól viselő kilátó 23 és fél méter magas, a homlokzatát lécborítással fedték be, ami a kilátást nem zavarja, viszont segít az esetleges tériszonyunk leküzdésében. Ide nagyobb csoporttal is föl lehet menni, százötven fő az engedélyezett szám, amennyien egyszerre lehetünk odafönn. Busszal, de a zöld háromszög túrajelzést követve is eljuthatunk idáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?