30 °C Budapest
Szinte senki nem repül a vírus miatt: furcsa következménye lehet a visszaesésnek

Szinte senki nem repül a vírus miatt: furcsa következménye lehet a visszaesésnek

2020. október 5. 17:05

Kevesebb, mint a felére csökkent az idén január és szeptember között hazánk légterén átrepülő repülőjáratok száma és hasonló a visszaesés a budapesti repülőtér érkező és induló forgalmában is. Volt olyan nap, amikor húsznál kevesebb gép fordult meg Ferihegyen, ha ez így folytatódik, idén először nem nyáron, hanem télen lehet a forgalmi csúcs.


Az elmúlt évek növekedése után az európai légi forgalomban a koronavírus globális terjedése miatt jelentős hanyatlás kezdődött meg, rendkívül nehéz helyzetbe került az iparág. Szeptember végéig összesen közel 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgépről gondoskodtak a magyar léginavigációs szakemberek. A fővárosi reptér forgalma március 9-én kezdett csökkenni a járvány miatt, a legdrasztikusabb visszaesést pedig májusban regisztrálta a HungaroControl a cég sajtóközleménye szerint.

Május 2-án mindössze 15 érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak.

A nyár elején a szektor bizakodására okot adó lassú növekedés indult, de július második felétől már ismét stagnál a forgalom. A járványidőszakon belül augusztus 22-e emelkedett ki, amikor közel 2000 repülőgépet kezeltek a társaság irányítói. Egy évvel korábban, ugyanezen a napon a járatszám kis híján elérte a négyezret.

Téli forgalomcsúcsra számítanak

Jelentősen csökkent a koszovói magas légtér forgalma is, amely április 12-én érte el mélypontját. Ekkor összesen 19 járat közlekedett, ami az előző év azonos napjának gépmozgásaihoz képest mintegy 95 százalékos visszaesést jelent. Eleinte itt is kezdett gyorsabb ütemben helyreállni a forgalom, de szeptembertől az adatok nem mutatnak lényeges változást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A drasztikus csökkenésnek egy érdekes hozadéka lehet. 2020 lehet ugyanis a repülési statisztikákban az első olyan év, amelyben nem valamelyik nyári nap a forgalmi csúcstartó. A jelenlegi információk alapján ugyanis drasztikus fordulatnak kellene végbemennie ahhoz, hogy január 6-a elveszítse jelenlegi elsőségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?