17 °C Budapest

Szégyen: ennyi szemetet hajigálnak szét az erdőben a magyar kirándulók

MTI
2020. szeptember 27. 12:00

Az idén több mint 5,5 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot találtak a Pilisi Parkerdőben az erdészek - közölte a nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából a Pilisi Parkerdő. Az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított "Tisztítsuk meg az országot!" elnevezésű program első ütemére 13 milliárd forintot biztosít a kormány - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az idén több mint 5,5 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot találtak a Pilisi Parkerdőben az erdészek - közölte a nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából a Pilisi Parkerdő. A hulladékokat a Tisztítsuk meg az országot! program keretében mérték föl, és a főváros IX. kerületéből, egy 3 hektáros erdőből már el is szállítottak 170 köbméternyit. A közlemény szerint a parkerdő minden évben százmilliós nagyságrendű összeget kénytelen a hulladékok elszállítására költeni.

Ekkora összegből legalább 20 hektár erdőt telepíthetnének évente

- jegyezték meg. Hozzátették, hogy a Pilisi Parkerdőben nemcsak az évi 25 millió látogatói alkalom terheli a környezetet. Vannak, akik a hulladéklerakás költségeit azzal akarják megspórolni, hogy az erdőkben raknak le ipari, építési, és kommunális hulladékot, holott - a közvélekedéssel ellentétben - még a zöldhulladéknak sincs helye a természetben, tehát a levágott füvet, fát, lehullott gyümölcsöket sem szabad odavinni - hívták fel a figyelmet a közleményben.

Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Esztergom egyik külterületi, nagy kiterjedésű, illegális hulladéklerakójánál tartott sajtótájékoztatón elmondta, az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program első ütemére 13 milliárd forintot különítettek el, és kiemelte:

ebből az összegből elsőként a legszennyezettebb területeket hozzák rendbe.

Az államtitkár hozzátette, szeptember végén zárul az országos program próbája, amelyben több településtípuson, illetve jellemző lerakóhelyeken vizsgálták a szemét összetételét. Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a 25 és 40 ezer közötti lakosságszámú, megyei jogú városi ranggal nem rendelkező települések közül a napokban megjelent kormányhatározat Esztergomot jelölte ki a mintaprogram megvalósítására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A városban december végéig 10 helyszínről 450 tonna illegális hulladékot szállítanak el. Ehhez a kormány 15 millió forintot biztosít, az önkormányzat pedig visszatérően ellenőrzi a megtisztított területeket - ismertette a polgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem