33 °C Budapest
Indul a pályázat, tisztul a kép: ezekre az elektromos bringákra kaphatsz pénzt

Indul a pályázat, tisztul a kép: ezekre az elektromos bringákra kaphatsz pénzt

2020. szeptember 23. 19:03

Októberben 1 milliárd forintos pályázatot írnak ki elektromos kerékpárok megvásárlására. Az árai széles skálán mozognak: pár százezertől egészen a milliókig, 90 ezer és 150 ezer forint közötti összeget kaphatunk.

A következő hónapban, 2020. októberében pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A keretösszeg 1 milliárd forint, azaz nagyjából 7 ezer eszköz megvásárlásának támogatására lesz lehetőség.

Szeretnél egy saját e-bike-ot, de nincs rá keret? Nézz kürül a Pénzcentrum Személyi Kölcsön kalkulátorában, ahol kiválaszthatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot. KATT

A pályázat pontos részleteire, az igénylés menetére októberben derül fény, viszont az már most tudható, hogy maximálisan csak a kerékpár árának 50 százaléka igényelhető vissza, és a támogatott járművek nem kerülhetnek többe 900 ezer forintnál, valamint a megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük. Az olykor elektromos kerékpárnak nevezett villanyrobogók viszont nem tartoznak a támogatott kategóriába, csak valódi pedelec-ek.

A pedeleca pedal+electric+cycle szavak összevonásából alakult ki. Lényege, hogy csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor pedálozol. a pedelec nem rendelkezhet "gázkarral" mint a motorok, mert vagy a pedál fordulatát figyeli a szenzor, vagy a pedálozási nyomatékot. A pedálozás befejezése után a rásegítésnek megszűnik.

Nincs még pontos lista

Amikor 2020 májusában bejelentették, hogy akár 2,5 millióval is támogatja az állam az újelektromos autók megvásárlását, a Pénzcentrum nagyjából az első között szedte össze, mely modellek jöhetnek szóba.

Az elektromos biciklik, pontosabban az pedelac-ok esetében egyelőre ez még nem tudjuk megtenni, egyelőre csak annyit tudunk, hogy bizonyos előre meghatározott modellekre igényelhető majd a támogatás.

Amit egyelőre tudunk, bár ez sem a végleges verzió, hogy a kiskereskedők fognak regisztrálni először a rendszerben, majd azt követően az általuk forgalmazott, a pályázati feltételeknek megfelelt kerékpárokat fogják regisztrálni. Azt, hogy mely márkákat, típusokat, az tőlük függ. Ennek nagyságrendje több tucat lehet

 - mondta el a Pénzcentrumnak Tóth Judit, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Egyelőre tehát várunk, amíg ki nem derül, egészen pontosan mely kerékpárokra jár majd a támogatás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teszten a legjobbak: Top 7

E-BIKE, elektromos kerékpár, pedelec kerékpár - elektromos rásegítésű bringa - ma már számos kivitelben, felszereltségben, városi-, országúti-, MTB-, trekking és cross trekking változatokban is kaphatók. A rankito.hu sok más minden mellett elektromos kerékpárokat is tesztelt, ez alapján a 7 legjobb modell:

  • Crussis e-Full 7.4-S-2019 - 911 ezer forint
  • Crussis e-Cross 7.5-S 2020 - 673 ezer forint
  • Leader Fox Acron - 912 500 forint
  • Leader Fox Awalon - 636 ezer forint
  • Ghost Hybride SL AMR S2.7+ - 1 217 400 forint
  • Lapierre Overvolt Explorer 800 - 1 217 000 forint
  • Devron Riddle W1.7 - 569 ezer forint 

Amint az a fenti listából is látszik, bőven lehet találni jó minőségű elektromos rásegítéses kerékpárokat 900 ezer forint alatt is, sőt, egyes sportáruházakban már 250 ezer forintért is be lehet szerezni az alapmodelleket. Az átlagáruk azonban 350 ezer - 450 ezer forint között mozog, állami támogatással tehát akár már 200 ezer - 300 ezer forintért is a tiéd lehet. Ha kölcsönből fedeznéd ezt az összeget, fontos, hogy megtaláld a számodra legjobb ajánlatot. Kalkulátorunkban ekkora összeg esetén öt különféle ajánlat közül választhatsz: a Providentnek hetente kell fizetni a részleteket, mely 7666 forint összesen 40 héten kersztül. Az UniCredit Banknak havonta 18 225 forintot kell fizetni 18 hónapon keresztül, a Budapest Banknak pedig 18 970 forintot. A Cib Banknál valamivel olcsóbb a törlesztő, 18 087 forint, a Magnetbank pedig havonta 18 540 forintot szed be. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?