13 °C Budapest

Nem álom az olcsó nyaralás: így ússzák meg negyedáron a szállást az élelmes magyarok

2020. augusztus 4. 05:33

Aki nem szeretne súlyos tízezreket fizetni éjszakánként egy szállodai szobáért vagy apartmanért, az ennek a töredékéért is nyaralhat, persze egy kicsit szokatlan körülmények között. De aki kipróbálta, az sosem felejti el!

Májusban végül késve ugyan, de elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban és júliusban további erősödést mutatott: múlt hónapban már majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a Balatonon környékén a mintegy 430 ezer vendég. A magánszállások árai azonban jócskán felmentek, főleg a kiadó apartmanoké. Ahogy arról a Pénzcentrum nemrégiben beszámolt, előfordult olyan eset is idén, hogy a korábbi években kiadott házért közel háromszoros pénz kért el a tulajdonos. A fentieket megerősítette Bártfai Endre, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója.

"Meggyőződésem, hogy az áremelés egy normális piaci reakció. Idén a belföldi turizmuson van a hangsúly: a SZÉP kártyára feltölthető extra pénzekkel is ezt akarják erősíteni. És ezekre az extra pénzekre reagálnak a szállásadók, hiszen aki a kártyával utazik, az kevésbé árérzékeny, mit az, aki a zsebből állja, készpénzzel fizet a szolgáltatásokért. Tehát a SZÉP kártáyknak lehet egyfajta árfelhajtó hatásuk" - mondta el a szakember lapunknak.

De persze a világjárvány is érezteti hatását, ugyan nem közvetlenül, de például egy vendégfogadó sok esetben 1-2 napot is kihagy két vendég között, a vírus miatt, hogy megfelelően fertőtleníteni tudja a helyiségeket. Ez nem csak vendégéjszakák kiesését jelenti, de az eszközök, fertőtlenítőszerek beszerzése is plusz költséget jelent - ezt már dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke tette hozzá. Egy biztos: az egyik legbiztonságosabb nyaralás idén az, ha sajátunkban alszunk, azaz lakókocsiban, vagy sátorban.

Ennél kevés biztonságosabb utazási mód van, én biztosra veszem, hogy a jövőben meg fog nőni a lakóautók bérlése és vásárlása iránti igény is

- mondta a Pénzcentrumnak Kertész Gábor, a Magyar Lakóautó Klub vezetője, a Kertész szerint, a lakóautóipar nagyon dinamikusan fejlődik.

A lakóautó bérlés a szakember szerint napi 20 és 50 ezer forint körül van - ennyi pénzért már kacsalábon forgó sátrat veszünk négy személyre. Tehát a sátrazás egy lényegesen olcsóbb műfaj, még ha a hazai kempingekben napidíjat kell is fizetni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztrált 266 kemping közül számos vízparti fekvésű, illetve gyógyfürdő vagy strand szomszédságában található, közvetlen átjárással a fürdő területére, de a hegyvidékeken is elérhető ez a szálláshelyforma.

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91%-a hazai volt, akik a vendégéjszakák 86%-át adták. Az összes vendégéjszakaszám 43%-át szállodák, további 34%-át magán- és egyéb szálláshelyek, 10%-át panziók, 7%-át pedig a kempingek adták.

A klasszikus kempingező (saját sátorral, lakókocsival, lakóbusszal) érkező vendégeket szinte korlátlanul tudják fogadni a hazai kempingek- olvasható a turizmus.com-on. Ám a helyzet számukra sem egyszerű, hiszen a járvány komoly feladat elé állította a kempinges szakmát is. A kempingek újraindulása nagyjából egybeesett a szállodákéval, néhány egység már május 15-én megnyitott, de pünkösdre mindenhol újra fogadták a vendégeket. Az újranyitáskor a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyvében szereplő ajánlásokat vették figyelembe, a bejáratoknál és közösségi helyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek ki, a közösségi helyiségeket naponta többször takarítják - tudatta Kisgyörgy Borbála, a Magyar Kempingszövetség elnöke.

Ez komoly? Sátorban?

A rendszerváltás előtt a 70-es, 80-as években Magyarországon meglehetősen tévesen a csóróság szinonimájának tekintették a kempinges nyaralást. És ez a makacs berögződés kellően sokáig tartotta is magát. Pedig erről szó sincs, a kempingezés sokkal inkább a természet közeliség szimbóluma, nem a komfort hiányáé. Nem is csoda, hogy hazánkban is egyre többen fedezik fel ennek a nyaralási típusnak az előnyeit. Persze, itt is vannak alapszabályok, amit egy utazásszervezésnél be kell tartani, de ha mindent "jól csinálunk", Barna Béla világjáró szerint olcsóbban megúszhatjuk a francia Riviérát, mint a Balatont. 

Az osztrákok, németek, hollandok, franciák több évtizede hódolnak a kempingezésnek, ami magával hozta azt is, hogy mind Horvátországban, mind pedig Magyarországon kialakultak olyan kempingek, amik voltak annyira minőségiek, hogy a külföldiek is szívesen jöjjenek ide pihenni.

Én például 20 éven keresztül jártam kempingezni Balatonalmádiba, színvonalas kempingek tehát már régen is voltak, csak az embernek meg kellett találni őket

- mondta el a világjáró.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nézzünk körül!

Mind ahogy abban már fentebb megegyezünk, 50 ezer forint körül már egészen jó minőségű 4 személyes sátrat lehet vásárolni, és nagy előnye, hogy csak egyszer kell megvenni, utána, ha jól bánunk vele, hosszú évekig a rendelkezésünkre áll. Persze ne legyünk álszentek, ezen kívül még számos csábító kempingeszközt fogunk megvásárolni: hálózsák, polifoam, gázfőző, kempingasztal székekkel, pohár, tányér, lámpa, és még ezer kis mütyür, amire elcsábulhatunk - ha még plusz 50 ezernél megállunk, már ügyesek vagyunk.

A természetjáró, aktív turizmus jelentőségét elsősorban az adja, hogy ellentétben a tömegturizmussal, ahol a költés 80%-a jellemzően nemzetközi cégekhez kerül, a turizmus ezen formája esetén a költés 66%-a a felkeresett desztinációban marad. A természetjáró, aktív turisták ezenfelül a többi szegmensnél jobban támaszkodnak professzionális szolgáltatásokra, szívesebben vesznek igénybe utazásaik során szakvezetőket, oktatókat, tour operatorokat az European Travel Commission, 2017 jelentáse szerint.

Az sátorhelyek árai közt is egészen nagy a különbség. A booking.com összesítése szerint Magyarország legjobb kempingjei ennyibe kerülnek:

  • Glamp-Inn Kapolcs: 2070 forint/sátor
  • Kéktó Kemping Gyékényes: 1800 forint/sátor
  • Badacsony Kemping - Badacsonytomaj: 2600 forint/sátor
  • Nyírfás Camping Nagykanizsa: 1800 forint/sátor
  • Börzsönyi Szabadidőközpont: egyedi ajánlat
  • Diósd Camping - Balatonföldvár - szállásdíj: 1000 forint/fő, sátorhely: 1000 forint
  • Magyarroute66 - Szilvásvárad: 2000 forint/éj/fő

A kemping, annak aki bírja a félnomád körülményeket, jó választás lehet, de érdemes indulás előtt körülnézni és tájékozódni, hiszen vannak bőven olyan helyek, amelyek felújítása, karbantartása elmaradt az utóbbi években, és a vizesblokkok állapota korántsem kielégítő.

Az aktív és természeti turizmus kapcsán az alábbi területeken működnek minősítési rendszerek, nemzeti tanúsító védjegyek: falusi szálláshelyek (1-4 napraforgó), kempingek (1-5 csillag), lapátos vízi megállóhelyek (1-4 lapát), nemzeti parki védjegyes termékek, erdei iskolák (harkályos és erdészeti erdei iskola minősítések), lovas szolgáltatók (1-5 patkó).

Ahogy ez az egyéb szállásoknál már megszokhattuk, a legdrágább kempingeket is a Balaton környékén, és a Tisza tónál találjuk, itt átlagosan 3-5 ezer forintot kérnek el a sátorhelyért és a vizesblokkok használatáért egy éjszakára, sok helyen külön kell még fizetni személyenként is. 

A kevésbé népszerű, de szintén vízparti helyeken ennek az árnak nagyjából a feléért verhetünk sátrat.

Kempingezz a fővárosban!

Szinte hihetetlen de Budapest szívében is tudunk sátrazni az Örs vezér tértől mindössze néhány percnyire. Az Aréna Campingben a sátorhely 1500 forint, személyeknek pedig 2000 forint egy éjszakára, de akár a Haller utcában is 1800 forint/fő áron, a sátorhely 1900 és 3900 forint között van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem