6 °C Budapest
Megnyílt a magyar-szlovák határ: ezekkel a feltételekkel lehet utazni

Megnyílt a magyar-szlovák határ: ezekkel a feltételekkel lehet utazni

MTI
2020. június 5. 11:18

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő.Semjén Zsolt emlékeztetett arra: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy helyreáll az utazási szabadság, mondván, így "ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz".

A határ megnyitás Magyarország számára azt jelenti, hogy péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is, ami azt jelentette, hogy a karanténmentes tartózkodás nem haladhatta meg a két nap hosszúságot.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés

- írja a Konzuli Szolgálat honlapja. A portál utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget: javasolják, hogy utazás előtt a magyar lakosok ellenőrizzék, hogy rendelkeznek-e az egész utazás időtartamára érvényes útiokmánnyal (érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal), valamint a visszaútra szóló jegy hiányában a hazatérés fedezetéül szolgáló megtakarítással.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen

- írják. Ajánlják, az utazó tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre. Az elérhető külképviselet/ek:

  • Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
  • Főkonzulátus Kassa
  • Tiszteletbeli konzul, Nyitra
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55