28 °C Budapest
Durván csökken az olajár világszerte: ez a piac is összeomlik?

Durván csökken az olajár világszerte: ez a piac is összeomlik?

MTI
2020. április 20. 15:46

Jelentősen csökkentek a világpiaci olajárak hétfőn azokra az aggodalmakra, hogy az amerikai tározók hamarosan megtelhetnek, miközben a vállalatok a pénzügyi világválság óta a legrosszabb negyedéves beszámolók közzétételére készülnek.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent eddigi napi minimumán 6,59 százalékos mínuszban, 26,23 dolláron, a WTI pedig 12,55 százalékos veszteségben, 21,89 dolláron állt a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben.

A WTI hordónkénti ára az április 21-ével kifutó májusi kontraktusokban napi minimumán 5,86 dolláros mínuszban, 12,41 dolláron állt, ami 1999 februárja óta a legalacsonyabb érték. Közép-európai idő szerint délután két órakor a Brent hordónként 6,20 százalékos mínuszban, 26,34 dolláron, a WTI pedig 11,19 százalékos veszteségben, 22,23 dolláron forgott a júniusi határidős jegyzésekben. Az amerikai tározók, köztük a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói egyre jobban betelnek, mert az olajfinomítók csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

Mivel a kitermelés szintje gyakorlatilag nem változott, a tározókban napról napra emelkedik a szint. A világ egyre kevesebb olajat használ, és a kitermelők most láthatják, hogy ez az árakban miként csapódik le

- mutatott rá Bjornar Tonhaugen, a Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég egyik vezetője. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) a múlt héten közzétett, szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet. A második félévben fokozatos fellendülés várható, ám decemberben még így is napi 2,7 millió hordóval maradhat el a kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

Más piacokon is óvatos a hangulat az első negyedéves gyorsjelentési szezon elindultával. Elemzők arra számítanak, hogy a 600 legnagyobb európai tőzsdei vállalat nyeresége nagyjából ötödével csökkenhetett, ami a 2008-as pénzügyi világválság óta a legrosszabb eredményt jelentené.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?