35 °C Budapest
Durván csökken az olajár világszerte: ez a piac is összeomlik?

Durván csökken az olajár világszerte: ez a piac is összeomlik?

MTI
2020. április 20. 15:46

Jelentősen csökkentek a világpiaci olajárak hétfőn azokra az aggodalmakra, hogy az amerikai tározók hamarosan megtelhetnek, miközben a vállalatok a pénzügyi világválság óta a legrosszabb negyedéves beszámolók közzétételére készülnek.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent eddigi napi minimumán 6,59 százalékos mínuszban, 26,23 dolláron, a WTI pedig 12,55 százalékos veszteségben, 21,89 dolláron állt a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben.

A WTI hordónkénti ára az április 21-ével kifutó májusi kontraktusokban napi minimumán 5,86 dolláros mínuszban, 12,41 dolláron állt, ami 1999 februárja óta a legalacsonyabb érték. Közép-európai idő szerint délután két órakor a Brent hordónként 6,20 százalékos mínuszban, 26,34 dolláron, a WTI pedig 11,19 százalékos veszteségben, 22,23 dolláron forgott a júniusi határidős jegyzésekben. Az amerikai tározók, köztük a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói egyre jobban betelnek, mert az olajfinomítók csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

Mivel a kitermelés szintje gyakorlatilag nem változott, a tározókban napról napra emelkedik a szint. A világ egyre kevesebb olajat használ, és a kitermelők most láthatják, hogy ez az árakban miként csapódik le

- mutatott rá Bjornar Tonhaugen, a Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég egyik vezetője. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) a múlt héten közzétett, szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet. A második félévben fokozatos fellendülés várható, ám decemberben még így is napi 2,7 millió hordóval maradhat el a kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

Más piacokon is óvatos a hangulat az első negyedéves gyorsjelentési szezon elindultával. Elemzők arra számítanak, hogy a 600 legnagyobb európai tőzsdei vállalat nyeresége nagyjából ötödével csökkenhetett, ami a 2008-as pénzügyi világválság óta a legrosszabb eredményt jelentené.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?